Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě tenhle film obrovsky zaujal, ale když jsem jej pak viděl po letech, už to nějak nebylo ono. Má to stále dobrou atmosféru, ale v dnešní době, kdy kdejaké béčko přetéká úžasnými nebo alespoň velmi dobrými triky, mi tohle připadalo trochu nedodělané. Ale ještě stále to na někoho může působit silněji než na mě (viz hodnocení některých kolegů). ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Film pojatý jako schůze předsednictva ÚV KSČ. To jest - dlouhé tlachy o ničem a na konci je úplný HOVNO! V hlavní roli bolševický udavač "božskej Sváťa". Děkuji, ale nechám si zajít chuť! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Bororo život, Bororo smrt." Ne, mezi odpad bych tuto kuriozitu neházel a nutno vzít v potaz, že někteří zarytí fanoušci sci-fi na ni nedají dopustit. Jistě vědí proč. Myšlenka i ambice natočit českou sci-fi tentokrát bez ochranného brnění poloparodie je sympatická, ale způsob, jak se vylhat z dobových omezení - materiálních i ideových - skončil spíše prohrou. V tom filmu se neustále mluví. Ne, nemluví, žvaní. Tlachá. Kafrá. Vlastimil Brodský nebo Otakar Brousek si zaslouží uznalé pokývání hlavou už za to, jak se poprali s nevděčným úkolem civilním způsobem recitovat ty vodopády vágního vysvětlování informací z astronomie a toxikologie (?), které k chápání děje vůbec nejsou zapotřebí. Nešťastně obsazený Svatopluk Matyáš zatvrzele rozehrává celou svou emocionální škálu "od A do B" a krásnou, slovensky mazlivou češtinu Božidary Turzonovové staví její postava mimozemšťanky do nového kontextu. :) Ale nechci ji zesměšňovat, protože právě Božidara Turzonovová si jako jedna z mála obsazených herců zachovala šarm a nadhled a nemusí se za ten film stydět. 40% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Trochu jednoduchá sci-fi, ale tehdy působila jako zjevení a býval jsem nadšen. A dnes?: "Jedna kapka navíc, Bororo nic." ()

choze 

všechny recenze uživatele

Naivní melancholická normalizační sci-fi bez efektů, zato se špionážními prvky, vycházející z Fričových deníků. Už jako malého mě to ukrutně nudilo (spletl jsem si to s OPERACÍ CORNED BEEF) a nevytrhne to ani roztomilá Slověna Božidara Turzonovová se zlým špiónem Jirkou Krampolem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo; sci-fi, krimi a romantika v jednom balení. A z těchto 3 zmiňovaných žánrů vyloženě selhává pouze ten kriminální; na domnělou, ale hlavně skutečnou špionáž je totiž navázaný i ideologický podtext, se všemi těmi západními agenty, narážkami na atomové pumy, protestující pracující v Jižní Americe atd. Na druhou stranu je fajn slyšet v československém filmu krom mateřštiny také angličtinu, portugalštinu, francouzštinu, němčinu či španělštinu (a i exotičtější exteriéry jsou osvěžující). Ale vůbec nejlíp se poslouchá výborná Hapkova hudba, která dodává filmu tu správnou atmosféru. A věřím, že film i přes tu určitou naivitu nějakého toho sci-fi fanouška potěší. Celkově (i s přihlédnutím k nezvládnutému konci) slušný průměr. „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zub času ďábelsky zahlodal a díky tomu je tohle cosi ve výsledku nekonečně nudné a propagandistické (scéna, kde dojde na nepotřebnost majetku je dokonale zrůdná) nic, které si ovšem v první půlce drží v solidním nadprůměru a příběh vypadá spíš jako šestákový, dobrodružný film... Kéž by tomu tak zůstalo, protože v druhé části a především po vyzrazení toho, co je kdo zač (ještě že jsem nečetl obsah, kde nějaký tupý degenerát vykecal celej film - mučit žhavým železem a činčilí močí!!) všechno upadne do hlubokého podprůměru a nudy takové, že jsem si pro vlastní obveselení v závěru začal čistit klávesnici - čiže říkám, slabé tři, které zachraňují Božidara a V. Brodský, S. Matyáš hrál celkem tužku. Kdyby místo takového špatného námětu zfilmovali cestu slepých ptáků... Jo a mimochodem, proč tam sakra jsou dlouhé pasáže hovoru v cizích jazycích rozličných bez toho, aby někdo alespoň okomentoval, o co se jedná..? Howgh ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nepolíben obsahem, nepolíben komentáři, těšil jsem se na další normalizační brutku. Dle názvu s latinskoamerickým šmakem jsem to tipoval na něco špionského a tak nějak tušil, že by se to mohlo odehrávat i mimo kraj oplývajícím mlékem a strdím. Nu, celkem jsem se trefil. Ze záporáků se však kupodivu nevyklubali žádní agenti západních mocností usilujících o rozvrat socialistického pookupačního blaha u nás, ale farmaceutická společnost. No a z oné zápletky mi nejdříve spadla čelist. A nejn z ní, ale i z cizokrajné návštěvy! To jsem vážně nečekal! Chudák starej Fryč! :-). --- Z filmu se nakonec vyklube taková podprůměrná sci-fi záležitost, která není ani napínavá, ani nějak extra nadpřirozená. Naštěstí je film (nyní použiji tehdejší mluvu avšak k dnešnímu pohledu) ideologicky prakticky nezávadný a kromě snahy agentů získat lék (zřejmě hlavně proto že jej lze zneužít i jako zbraň) by člověk vůbec nepozanal, že se to točilo v na začátku sedmdesátek. Mám ale k filmu zajímavou příhodu! - K filmu jsem se nemohl dostat a byl jsem rád, že jsem na něj narazil alespoň na YTB. Ještě než začal se však na obrazovce rozsvítilo obrovské srdce a posléze se objevil obrázek s Aštarem Šeranem. Ano modří už vědí - velitelem to Vesmírných lidí, které propaguje Aštar Ivo Benda povětšinou dštskými obrázky mimozemšťanů. Ty jsou něco na pomezí naivity, kýče a náboženského poblouznění. Dle něj čekají tam nahoře v obřích lodích aby nás mohli evakuovat. Tedy ty, co ještě nejsou očipovaní a pod vlivem ještírků. Koho tohle hodně husté a vtipné sci-fi zaujmulo, doporučuji navštívit web vesmírní-lidé. Naštěstí po Aštarovi začal film a tak jsem se uklidnil, protože jsem si zprvu myslel, že jsem obětí čehosi nehumorného. Nerad si něco pouštím a pak zjišťuji, že to není ono. Skoro celý film jsem přemýšlel, proč to tam kdosi takto uploadnul a pak mi to došlo! Ori a Seturi přeci říkali, že jsou z Plejád! A z těch je i Aštar Šeran, velitel vesmírných lodí!!! No nic, jdeme hodnotit. Dávám za dva aspiriny vyrobené v továrně BAYER. * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď si za mimozemšťanku zameníme tajnú špiónku, tak nám vychádza, že celá medziplanetárna sci-fi rovina je vlastne úplne zbytočná. Ale zase má príbeh určité tajomno, ktoré trochu vyvažuje celkom klišé zápletku so zázračným liekom. Tvári sa to ako konšpiračný triler v štýle Tri dni Kondora, stále niekto niekoho prenasleduje, striedajú sa prostredia, ale furt sa to nechce poriadne rozbehnúť. Tvorcovia chcú byť tajomní až natoľko, že predpokladajú u diváka znalosť portugalštiny, nemčiny a francúzštiny zároveň. Dokonca sú tak wtf, že dve postavy sa rozprávajú navzájom jeden po francúzsky a druhý po nemecky, pričom je jasné, že každý ovláda obe reči. Ale pokiaľ máte pre mimozemskú sci-fi slabosť, tak je to patriotická povinnosť. Aj pre Slovákov kvôli Turzonovovej. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Překvapivě originální československá sci-fi, ze které když si odmyslíte normalizační prvky, je poměrně kvalitní - a to i bez větších efektů. "'To vždycky létáte tak pomalu?' 'Víc z toho nedostanu.' 'To nevadí, mám ráda historii.'" :) ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Když jsem si cirka v roce 1997 listoval Březinovým Lexikonem, zaujaly mě svým názvem především snímky Atomová katedrála a Akce Bororo (a Babičky dobíjejte přesně). Na oba první jsem si musel počkat pěkných pár let, protože tohle nejsou filmy, které by tehdy existující celoplošné televize hrály. Bororo bylo dokonce známé i mé sci-fi pozitivní mámě, to už je co říct. Asi takhle - na ranně normalizační produkci je to krása, Velice mě bavily nepřeložené dialogy v minimálně čtyřech různých jazycích (hlavně dva vedené napůl v němčine a napůl ve francouzštině byly skvělé), Hapka inspirující se v El condor pasa mě potěšil, hlavně jsem si ale celou dobu říkal, že takhle by mohla vypadat adaptace Součkovy Cesty slepých ptáků. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zdařilá SF lovestory s úžasnou atmosférou, jejíž civilní pojetí působí stejně dobře jako u jiných filmů speciální efekty... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako dítě neviděl, Dostaljsem se k jeho majitelství až nedávno. Je zvláštní, ale krásně zvláštní. Určitě se na něj podívám, až na něj budu mít náladu a pak sem možná ještě něco napíšu. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Jedeno z prvních sci-fi, které jsem viděl a dokonale mě nadchlo a asi i přivedlo k sci-fi žánru, hledání léku,kterému jsem fandil a v podstatě i překvapující závěr a skvělá hudba to jen dokreslili. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nacpali politiku a ne ufo, mohlo to být dobré. Takhle po úvodním výborném startu, kdy jen čekáte, až se ultrapionýr Sváťa vydá se skvělou hudbou (opravdu poklona, hudbu má Bororo fenomenální a dlouho zapamatovatelnou) do brazilských dálek hledat tajemný kmen a strom, a v patách mu budou prohnilí imperialisté, bažící po témže. Jeho nepřátelé mluví francouzsky, německy, španělsky (portugalsky) a samozřejmě anglicky, ale on všechny přemůže, tajemnou látku získá a jen neovlivnitelná katastrofa zabrání socialistickému táboru, aby získal všelék a tím i navrch (třeba se s ním utrhne eskalátor a rozdrtí mu tašku, ruku nebo hlavu). Jenomže možná malý rozpočet, možná chybějící výjezdní doložky, nebo prostě blbej nápad z toho nakonec udělají ufárnu, zůstane se v tuzemsku a řeší se přistávání talíře a teoretizování s Bróďou, kolik milionů planet sluneční soustavy je obydlených společností převyšující tu socialistickou (ústřední myšlenka filmu potom je, že mimozemšťané s námi nemůžou navázat kontakt a spolupráci, protože kdo by se za lidstvo /= ty kurvy západní/ zaručil - nejsme přeci jednotní a omezuje nás majetek). A tak usnete jednou, podruhé, potřetí, až se z Borora stane oblíbený večerníček na dvoutýdenní usínání. Promarněná šance, škoda. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Parádní československé sci-fi. O to víc, když si uvědomím, že mnoho seriózních filmů v tomhle žánru bez komediálního až parodického charakteru u nás nevzniklo, tedy tak jednou za dekádu... Bílá nemoc, Krakatit, Vynález zkázy, Ikarie XB1 a Akce Bororo. Pozadí děje vychází z reální postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho dobrodružno-výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I přesto, že štáb během natáčení nevykročil do zahraničí ani patu, působí Akce Bororo na naše poměry dost exoticky i skrze některé původní exteriéry, a vlastně je i takovým důkazem, jak si naši filmaři dovedli vypomoct v docela skromných podmínkách s minimální možností pro natáčení trikových scén. V dobře vystavěném příběhu není nouze o napětí, tajemnou atmosféru, myšlenku i přínosný dokumentární rámec (vedle záběrů z Brazílie, dialogů v různých cizích jazycích či reálného základu kolem osobnosti A. V. Friče např. zmínky o koncentračních táborech, atómové bombě, jihoamerických protestech chudých lidí, celkově pak ta špionážní linie v době studené války...). Vedle tajemného příběhu spájající osudy lidí z Čech, starých indiánských kmenů a dvou záhadných mimozemšťanů jsou tu třeba k vidění i umělecky laděné záběry z Vysokých Tater. Celou atmosféru umocňuje nádherná hudba Petra Hapky a hlas Radovana Lukavského, čtoucího dobrodružní příběhy cestovatele Friče. Vlastimil Brodský v roli hvezdáře je neodolatelný, skvělou volbou bylo i obsazení Svatopluka Matyáše a půvabné Božidary Turzonovové do hlavních rolí. Otakar Fuka zjevně nepatřil nikdy mezi českou režisérskou elitu, ale za filmy "Akce Bororo" a "Mys Dobré naděje" má u mě hodně bodů. Můj kultovní film. 90% ()

Reklama

Reklama