Reklama

Reklama

Karel Reisz, ten filmový život

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mezi Ostravou a Londýnem. Dokumentární film o českém rodákovi, zakladateli Free Cinema a spolutvůrci Anglické nové vlny. Dokumentární film o Karlu Reiszovi, vedle Miloše Formana nejslavnějším filmaři českého původu, zachycuje zajímavý osobní i pracovní příběh muže, který si odnesl ze svého dětství v Ostravě a Československu vklad pro zakládání Anglické nové vlny a Free Cinema.
Snímek zachycuje zajímavý osobní i pracovní příběh muže, který si odnesl ze svého dětství v Ostravě a Československu vklad pro zakládání Anglické nové vlny a Free Cinema. V dokumentu o něm vyprávějí členové jeho rodiny, kolegové z britské kinematografie a spolupracovníci jeho slavných filmů. Dále pak i někteří herci, kterým Reisz pomohl nastartovat jejich kariéru. Ukázky z Reiszových děl ilustrují jeho umělecké postoje a východiska a dovolí nahlédnout do nitra jeho postav a příběhů. Ve filmu je použito velké množství archivních materiálů z rodinných archivů, z archivu British Film Institute, Národního filmového archivu a Archivu soukromé filmové historie.
Dokument natočili v koprodukci Česká televize, Televizní studio Ostrava, Čestmír Kopecký – První veřejnoprávní s. r. o. a CinemArt a. s.
Dokumentární film o Karlu Reiszovi, vedle Miloše Formana nejslavnějším filmaři českého původu, bude uveden v českých kinech a jeho slavnostní premiéra se uskuteční v rámci festivalu Ostrava Kamera OKO v pondělí 24. září 2012 v 19.30 hod v ostravském Minikině. Tvůrci uvedou film za účasti rodiny a přátel Karla Reisze. Osobní účast na slavnostní premiéře potvrdili Pavel Reisz – bratr Karla Reisze a Walter Lassally – držitel ceny Oscar za nejlepší kameru filmu Řek Zorba. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Informačně zajímavé, ale po filmové stránce poněkud roztříštěné. Karel Reisz si určitě dokument o své osobě zasloužil, ale tohle je asi spíš pro lidi, co o něm v životě neslyšeli. Standard vhodný spíš do televize než do kinosálu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu jsem se dozvěděl výsek historie kinematografie a životní příběh Reisze. Největší sílu má dokument, když o něm mluví bývalí kolegové. . ()

ixie 

všechny recenze uživatele

standardní, příjemný, zajímavý dokument o režisérovi, na kterého bychom měli být hrdí a který si takový představující film určitě zaslouží ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o dalším velikánovi českého filmu, který vlastně vůbec netočil české filmy, protože se usídlil ve Velké Británii. Karel Reisz nepatří k těm notoricky známým režisérům, ale přesto je skvělé, že si Česká televize našla prostor pro to, aby o něm natočila snímek, který mapuje jeho život i tvorbu z pohledu jemu blízkých lidí. ()

andrii

všechny recenze uživatele

Král z Hané. Na Ostrovech. "Rajzoval." Roklinami společenství člověka. Rázně oblékal, důrazně korunoval reál. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Po informativní stránce zajímavé a přínosné. O Karlu Reiszovi, jeho českém původu a hlavně jeho významu pro dějiny britské kinematografie se u nás všeobecně moc neví (obzvlášť ve srovnání např. s Milošem Formanem). Na mnoha místech ale stěží rozluštitelné titulky vyvolávají otázku, jestli je tento dokument vůbec určený taky nějakým divákům. -------- V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 2013. ()

Reklama

Reklama