Reklama

Reklama

Charlese Dickense si představujeme jako starosvětského Angličana, který napsal "Vánoční koledu" nebo "Olivera Twista". Rozhodně ne jako někoho, kdo by mohl mít sexappeal. Film Vášeň mezi řádky nám však představuje skutečného Dickense. Charismatického muže plného energie, který, kromě toho, že měl manželku a deset dětí a psal své tlusté romány, zvládal být i novinářem, divadelníkem, společenským aktivistou, celebritou. Vášeň mezi řádky se ale ještě více soustředí na Nelly (Felicity Jones), inteligentní a krásnou mladou ženu, která si s Dickensem odvážně začne milostný románek, jehož důsledky si v tu chvíli ještě neumí představit. Neví, jaké to je, být milenkou ženatého muže s deseti dětmi. Ve viktoriánské Anglii je to zločin, který se trestá vyhoštěním na okraj společnosti. I když ji její milenec hmotně zajistí, nečeká ji žádná světlá budoucnost. Přestože jejich vztah byl plný lásky a vášně a přetrval až do jeho smrti, přestože se stala Dickensovou živou vodou a múzou, přesto se musela smířit s rolí „neviditelné" ženy. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (83)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ralph Fieness je excelentní herec, jeden z těch nejlepších doby, ale zatraceně špatný režisér. Už druhý film, který se nese v duchu takové té tradiční, až shakespearovské, dialogovky, navíc s dobovou atmosférou, ale situacemi, které jdou úplně mimo Vaše chápání. Film, co děsně nudí a když už Vás chce šoknout neštěstím, tak to udělá tak blbě, že se Vám chce spíš smát, než brečet. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tentokrát musím výjimečně složit poklonu výstižnosti českého názvu - ta vášeň byla mezi řádky ukrytá tak mistrně, že jsem se k ní vůbec neprokopala. Asi je nevyhnutelný, že z Anglického pacienta je po dvaceti letech Anglický páprda. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jak jde z něčeho tak zajímavého udělat takovou nudu? Ralph Fiennes režíruje i hraje nudně, zřejmě se snaží vynechávat klišé (místo nahé milenky vidíme nahou ošklivou manželku), ale nenahrazuje je ničím byť trochu zajímavým. Film uplyne, dějový oblouk se tak nějak uzavře a já jsem především překvapený, jak málo mě to všechno zasáhlo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vkusný, přehledný, citlivý. Přesně takový je životopis Charlese Dickense pohledem Ralpha Fiennese. Doporučuju zejména fanouškům Nadějných vyhlídek. Obdobně dobrý je i životopis Austenové Vášeň a cit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ono leccos je tu pečlivě ukryté mezi řádky. A divák nemá moc chuť se tím prokousávat. Tohle milostné drama je nakonec poměrně klasickým životopisným filmem, kterak mimomanželský vztah Charlese Dickense potíže přinášel, a přiznejme si, na téhle neemoční a nenapínavé látce si herecký chameleon Ralph Fiennes na režisérské stoličce lehce zuby vylámal. Řemeslně i herecky zvládnuté, coby celek nijaké. Dietní tři hvězdy!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Popísal by som to asi takto: Pár minút zaujímavých, potom obrovská halda zlátaniny, potom opäť pár minút fajn... a tak stále dookola. Jednoducho vo všetkom je na prvom mieste nuda. Dokonca podozrievam autorov, že to bolo ich zámerom. Výprava a dobové reálie ale boli skvostné. Iba vďaka nim veľmi slabý priemer. A zabudol som, Ralph Fiennes tu stál za prd. 50/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Invisible Man je presne ten typ filmu, aký by ste očakávali, že nakrúti slávny britský elegán. Životopis Charlesa Dickensa s krásnymi zábermi morského pobrežia, kde sa do diaľav díva krásna žena v úžasnom kostýme. No, pozor. Vášeň medzi riadkami (prečo sa pôvodný názov takto prekladal?) ponúkne časom temnejšie, špinavejšie a nakoniec aj oveľa drastickejšie zábery a to vám už dôjde, že Fiennesov zámer nebolo nakrútiť akademickú naleštenosť a pýtať si Oscarov. Mimochodom hlavnou postavou je oná neviditeľná žena a Fiennesov Dickens rozhodne nie je bez chýb, je to superhviezda svojej doby a ženy si z neho môžu ukrojiť iba vopred stanovený diel. Prečo bol neverný svojej manželke je zrejmé, záhadou však ostáva, prečo sa takéto dva rozdielne typy dávali vôbec dokopy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Konvenční romance o nekonvenčním vztahu slavného literáta. Je tu pár výborných herců, dobové kostýmy a výprava i pěkná kamera a hudba, ale ta vášeň je skrytá fakt mistrovsky, snad jsem ji ani nezpozoroval. Vyšla aspoň sázka na Felicity Jonesovou, která vlastně působila přesvědčivěji než samotný režisér. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Dávala jsem pozor i mezi řádky a vášeň nikde, jen kostýmní nuda a nepříjemně užvaněný Ralph Fiennes s vizáží baviče Novotného po odtučňovací kúře. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Podivný film. První půlhodina otravně uřvaná, málem jsem to vypnula, ale šla jsem si uvařit čaj a ono se to mezitím zklidnilo. Na můj vkus však až moc. A bylo to uondané, nijaké, několik scén zajímavých, pěkných, jako celek za dvě. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dá se dá brát jako příběh starého kocoura, který si mlsně vyhlédl mladou čičinku, nebo jako příběh stárnoucího muže, který konečně našel spřízněnou duši. Osobně si myslím, že to bylo tak půl na půl. ___ Tichý nenápadný film o velmi jemně podané touze, která za sebou spálila mnohé mosty a zanechala možná víc trpkosti a smutku, než přinesla uspokojení a šťastných chvilek. ____ Film se soustředí hlavně na dobu, než spolu Dickens a Nelly začali žít. Uchvátilo mě, že se nekonají žádná velká dramata, žádné hysterické scény, jen postupné kroky, které zraňují a vedou k soužití, jež tehdejší společnost řešila přehlížením. V milostném trojúhelníku opuštěné manželky, na venkov odklizené milenky a muže, který pendloval mezi svou identitou slavného spisovatele a nepřiznaného milence, nemohl být nikdo šťastný. Ani ve zlomových okamžicích se nemohl přiznat ke své alternativní ženě. ___ Vášně a vztahy jsou načrtnuty lehce jako akvarel, ale doznívají dlouho. Včetně přesahu, že osudový vztah není podaný z pohledu světoznámého romanopisce, který byl v tehdejší době něco jako dnes filmová hvězda, ale očima přemýšlivé a tiché Nell, kterou vše pomalu táhne do skandálního a zničujícího svazku, ale ona pak dokáže najít sílu začít jinak.____ Soukromá poznámka: Charlese Dickense miluji už od puberty. Že bych mu ale uvěřila, že si s manželkou, se kterou měl deset dětí, vůbec nerozumí, na to by musel být mnohem větší pohádkář. /1. 12. 14./ ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Film se skládal spíše z nevyřčeného než ze slov. Každý pohled, každý nádech měl svůj účel, a to herci zvládli na výbornou. Pokud čekáte rychlý spád a scény, jejichž přesný význam hned pochopíte, aniž si všímáte výrazu tváře a gest, tak budete zklamání. Vášeň mezi řádky je skvělý film, ale není pro všechny. Nedá se nazvat ani červenou knihovnou. Jsou to spíše poezie a próza spojené na plátně. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Komorní pomalý film se všemi klady i zápory které k tomu patří. Potěší příjemná civilní kamera Roba Hardyho. Fiennes pomalu vyplňuje mezery mezi řádky, skvěle pracuje s návodnou hudbou i tichem a míří k nevyhnutelnému konci. Sonda do milostného života Charlese Dickense, která neurazí ani nijak zvlášť nenadchne. Žádnou vášeň ale nečekejte, film je až na pár výjimek stejně konzervativní jako ta doba a nenabízí příliš vyhraněných konfliktů. Možná i ke vlastní škodě. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl film, který skončil tak rozporuplným hodnocením diváků, emoce pokryly celou škálu od nadšení po zlost. Sám jsem spíše v prvním klubu - už dlouho jsem neviděl tak klasicky krásnou, komorní kameru, kostýmy i scénografii, které dohromady tvoří takřka dokonalou atmosféru raně viktoriánské Anglie. Hercům lze taky sotva něco vytknout - kromě vynikajícího Fiennese, Jonesové a Scott-Thomasové musím vypíchnout Joannu Scanianovou v dojemné roli Dickensovy manželky, která pokorně snáší veřejné ponížení. Film mě ale celkově nedostal tak, jak by měl - a bude to zřejmě vina scénáře, který nějakým zázrakem udělal z úrodné látky vleklou, unylou podívanou. Ve filmu je hned několik silných okamžiků a organicky se vyvíjejících vztahů, které se bohužel často utopí v nejasném a neohrabaně konstruovaném ději. Fiennes každopádně ukázal, že režírovat umí - pokud jednou natočí stejně řemeslně povedený film s lepším scénářem, budu kvičet radostí jako Oliver Twist nad miskou čočkové polévky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ralph Fiennes bude kritiky poměrně uznávaný, protože natáčí filmy, které poměrně věrně dokáží zachytit dobu a prostředí a jsou schopny zaujmout silnými emocemi, a to i přesto, že se na diváka nesnaží být milé, spíše jako kdyby ho odrazovaly svým tempem, strukturou. "Coriolanus" se mi zamlouval trochu více, ale ani tohle není film pro masy. Mně nijak nenadchnul. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Fiennes se zřejmě záměrně omezil na dynamiku výrazu odpovídající viktoriánské Anglii. Práce je to precizní, všechna čest. Ale stejně si myslím, že Umělec (napadá mě Forman) by emoce v příběhu obsažené dokázal "přeložit" do jazyka, který by i dnes strhl každého ne zcela citově vylízaného diváka. Fiennes nedokázal dotlačit scénáristu k hutnějšímu výsledku; vnímám to jako projev nedostatečné zkušenosti. Ale držím palce pro další pokusy, je mi sympatické, když se někdo pokouší o cosi kultivovaného! ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Naprosto sterilně natočený film, který ve mně nevyvolal skoro žádné pocity. Ralph Fiennes mě jako režisér hodně zklamal, protože nedokázal filmu vtisknout žádnou tvář a zazdil i slibné hereckém obsazení, kdy kromě sebe měl k dispozici ještě krásnou Felicity Jones a zkušenou i úspěšnou Kristin Scott Thomas. Zasadit do tehdejší doby se snímek podařilo, a to včetně kostýmů, atmosféry nebo vyjadřování postav, ani stopa po klišé – fajn, ale chtělo to pojmout živěji, aby to nebyla taková nuda. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Námet je taká hlboká studňa...a Ralph Fiennes sa vody ledva dotkne. Vlažná komorná dráma, s vynikajúcou hudbou, ktorej sa však nedopatrením podarilo prehlušiť aj herecké výkony, ktoré tu boli naozaj neviditeľné. Stále som čakala na nejaký prudký výbuch vášne, ale dočkala som sa iba trochu studených emócii. Ako tu už niekto poznamenal, film sa snaží vynechať klišé a je tak žiarivým príkladom toho, že občas ho trochu treba. Najhorší Fiennesov výkon a asi najviac premárnená šanca na skvelý film, akú som kedy videla. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost zdlouhavý a poněkud afektovaně zahraný film o části života Charlese Dickense. Prakticky nic mě nezaujalo a ke konci jsem se tak nějak více méně prozíval. Možná kamera byla docela dobrá, ale to je tak vše. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama