Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o hubaté, ale pracovité Andule (V. Freimanová), která má spoustu sourozenců a dobré srdce, vznikla podle předlohy Františka Kožíka. Andula je prostořeká nejstarší dcera chudého chalupníka (V. Hašek). Musí se starat o sourozence a o domácnost a má se co otáčet. Doma ji žádné štěstí nečeká, a tak se rozhodne jít do světa. Vydá se s bratříčkem do lesa k čarodějovi (Z. Řehoř), aby se přiučila kouzlům. Jenže Andulka žádné čáry nepotřebuje, stačí jí šikovné ruce, dobré srdce a chytrá hlava. A podle toho si pro sebe vybere i toho pravého ženicha. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Andulo, pomoz, těsto tady dělá věci, co těsto dělat nemá, Andulo, jeden z tvých asi pěti sourozenců tu sebou mlátí o zem, další nespí a ještě jiný se snaží naštípat dříví tupou stranou sekery." Pan otec se opírá o plot a skučí, že kdo mu opraví střechu. Do toho pobíhá rozverně pološílená Andula s úhledně spleteným copem a rozcuchanou ofinou, vede nepříjemným skojíkavým hlasem Veroniky Freimanové bodré řečí a vůbec potvrzuje to, co je tu nazýváno potrhlostí. Celé to je o tom, že Andula potřebovala jen najít šikovnou podnikatelskou příležitost, aby ukázala, co v ní je a zbohatla, a to zas potřebovala k tomu, aby mohla vést k morálním výšinám chlapíka, za kterého se rozhodla provdat. Nevím, zda to byly zrovna výšiny, kam ho přivedla, ale k tomu oltáři ho dovlekla. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Lehce rozporuplne rekla bych. Andula moc krasy nepobrala a hraje ji jedna z nejhezcich herecek te doby? Te osklivosti se lehce neda verit. Mozna i tezce, vlastne. Dej byl bezvadny. Na studiovou pohadku jsem byla primo nadsena scenarem i zpracovanim. Skvele zahrane a vsechno bezelo jako po masle, dokud jsem se nedockala konce a nastala katastrofa. Prijde mi, ze cely scenar napsal temer umelec a jeho praci ve finale dokoncilo male rozjarene ditko. Zaver absolutne neodpovidal celemu dilu. Byl prilis rychly a jednoduchy. Pohadka me nadchla na tuto kvalitu naprosto a konec zklamal, ale i tak za herecke obsazeni a temer cely scenar davam za 4*. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

V pohádce se vyskytuje sice jen jedno kouzlo (a ještě nepovedené), ale Veronika Freimanová je sama o sobě kouzelná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Blbá a blbější po česku v roce 1982... Jako takovou krávu, jakou musela hrát chudák Freimanová, aby jeden pohledal, a klidně bych ji tomu tlustoprdovi nechal, ať si holka užije, až jí tu nevymáchanou hubu zavřou. A Ťulda taky nedostal zrovna moc inteligentní postavu ke hraní. A jako zápletku nahodit, že se má chlap vyjádřit... to by mnohé ženské dodnes seděly na ocet. Vtipné to rozhodně nebylo, spíše ujeté, a protože to není první podobná pohádka od tehdejšího ženského klanu ČsT, podezírám je, že občas psaly a točily pod vlivem nějakých omamných látek. (Třeba jsem dodnes nepochopil, jak tak starý pán mohl mít tak malé děti, pokud to všichni byli sourozenci Anduly.) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To jsem celá já !! Kdybych si koupila volka, do rána se mi otelí !!" ;) Velmi rozporuplná záležitost v oblasti papundeklových pohádek jasně ukazuje, jak moc a především křečovitě se Věra Jordánová často snažila o nějakou inovativnost, netradičnost a především rozvernost, která však většinou zejména dík těm otravným písničkám vyznívá naprosto odpudivě, jako program pro retardované pionýry.. Veronika Freimanová je vážně roztomilá, ostatně velmi osobité ženské kouzlo si uchovala dodnes, občas mě však tentokrát vyloženě štvala, byť s velkým přispěním tupého nedotaženého scénáře s nechutnými dialogy, který jí všechny ty pitomosti sám vkládal do úst, ačkoliv tu archaickou kudrnatou mluvu často můžu, Zdeněk Řehoř také nezklamal, jinak je to však o dost horší, casting odvedl opravdu tragickou práci.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka v celkem povedených televizních kulisách, s poměrně zdařilými postavami. Andula umí hodně, třeba hráběmi strkat do kolébky a přitom kladivem v druhé ruce mlátit do střechy chalupy, nakonec ale přijde na pravé zlaté dno a i svého vyvoleného zvládne přesvědčit, že ji chce. Prostě pohádka jak má být. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Potrhlá pohádka o Andule co si myslela, že ke štěstí zadarmo v lese příjde. Já mít tolik uřvanejch sourozenců, tak taky radši uteču. 20% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příjemná a milá pohádka podle předlohy Františka Kožíka, která je sice studiová, ale vůbec to nepůsobí tak uměle, jak to často bývá. Bezstarostný herecký výkon Freimanové pomáhá příjemnému a poklidnému ději o Andule, která sice moc krásy nepobrala, zato je pracovitá a plná chutí se něco naučit. A tak společně se svým malým bratříčkem odejde do hlubokého lesa k zestárlému čaroději, aby tak udělala nejen pořádek, ale i kus práce a ke štěstí tam přišla. Pohádka nabízí příjemnou hodinku bez nějakých výraznějších záporů. Hudba: Jiří Václav ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Freimanová pojala roli o chlup vřískavěji, než by bylo bývalo sympatické. Proto se tak trochu divím Brouskovi, že se nebál sňatku s ní, páč krása a mládí časem odplynou, ale uječenost přetrvá. To už mohl rovnou zůstat ve službě u selky Vyšenosové. Ale abych_pouze nepomlouval jako obvykle, Freimanová prokázala své nesporné kvality. Až se bude točit film o Billu Gatesovi, může si střihnout jednu z hlavních rolí. Vzhledem k tomu, jak najednou dokázala míchat těsto, spravovat střechu (no, spravovat... spíš na ni jen tak klepat kladívkem), houpat sourozence v kolíbce, zkrátka jak byla multitáskní, skvěle by jí slušela role Windows. Ale spíš tak XP, ne 95, protože až tolik zase nepadala. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Veronika Freimanová v roli potrhlé Anduly je úžasné, stejně jako Zdeněk Řehoř v roli osamělého čaroděje. Je nuzný lesní příbytek byl pohádkově úchvatný. Jenže to je bohužel tak vše. Celou tuhle pohádku na nedělní odpoledne kazí ateliérová forma a především stáří, které se již na pohádce velice podepsalo. [344. hodnocení, 18. komentář, 57%] ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Na to jaký se ten Andulin pan otec jevil jako totální nekňuba, měl děcek hromadu. A jedno praštěnější jak druhé. Nicméně Andula nebyla potrhlá, ale cílevědomá, jen jí chyběl základní kapitál. A způsob jakým uhnala chudáka čeledína až k oltáři, by jí dnes záviděla nejedna zlatokopka. Úsměvná televizní pohádka zcela průměrných kvalit. ()

hermiona 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, Andula nebyla potrhlá, jen hubatá, oprsklá a ke všemu měla plnou pusu přebytečných keců. A za druhé, ten, kdo si do roly Anduly, co moc krásy nepobrala, vybere Veroniku Freimanovou, má nejspíš něco s očima. Ta by totiž pobrala dost krásy i s pytlem na hlavě. Exteriéry by pohádce slušely a vydělaly hvězdu navíc. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Tyto pohádky slouží spíše k pobavení, ale tady to vázlo ještě víc než obvykle. Na všechny strany vřeštící Andula mi k srdci nepřirostla, takže nakonec jsem jí docela i přál toho troubu, kterého si nakonec vybrala :) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Příjemné sváteční nebo nedělní posezení. Duševní odpočinek. Papundeklový zákusek po obědě. Neškodné, milé, hezké. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě je zajímavé, že Veronika Freimanová hraje ošklivou dívku a maskéři měli co dělat, aby se jim to povedlo. Kulisy nejsou tak úplně špatné, takže nesledujeme úplně špatnou pohádku. Nakonec to nemá anu hodinku, takže si myslím, že je pohádka na nedělní odpoledne přijatelná. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Ale jo, z týhle kategorie lepší průměr. Nahoru to táhne Veronika, dolů písničky. A ty oteklý děti (Čestmír a malá Hermanová z Arabely) opravdu vypadaly budí dojem velmi chudé rodiny. ()

Fenk 

všechny recenze uživatele

Klasická papundeklová pohádka s okouzlující slečnou Veronikou. Vše se odehrává asi tak na 5 metrech čtverečních a herci si museli dávat velkýho bacha, aby neproběhli kulisou. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas si Andulu dám, protože Freimanová je prostě roztomilá.... Jinak potrhlé je tady kdeco a takové krkolomně natočené: ukňučený táta, uvřískaná děcka, čaroděj taky nic moc, chasník je submisivní moula. Ani se Anule nedivím, že zdrhla a začala si budovat vlastní živnost. Dialogy taky nic moc. Přehlížím, že čaroděj měl doma opravdovou skleničku a že ji děti poznaly. Akorát vyšít tolik šátků za týden, to fakt nejde, to by musela mít speciální mašinu... ()

Reklama

Reklama