Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(více)

Videa (20)

Trailer

Recenze (153)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Vesele-smutný, ale rozhodně svěží biografický film o newyorském klubu se špatným manažerem, který byl vizionářem. Do nově otevřeného podniku Hilly Kristala (Allan Rickman) přicházejí stále nové a nové skupiny, které se chtějí prosadit v New Yorku. Zahrají svůj první hit a Hilly na nich vždy najde něco zajímavého. Jeho dcera Lisa se už nemůže dívat, jak táta nezvláda finanční stránku provozu klubu a začne mu pomáhat, což ocení jenom ostatní zaměstnanci klubu. Jak se CBGB stává proslulejším mezi hudebníky punku a new wave, přicházejí načerpat atmosféru i další umělci. Jejich jména se dovídáme z popisků k fotografiím scén a k ilustracím v takovém stylu, jak vyšly v časopisu Punk. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Klub CBGB zná snad každej. O tomhle filmu jsem ale neměl sebemenší tušení. O to větším byl překvapením. Zdejší zařazení je hudební drama. Pro mě to mělo komediální nádech. Tenhle kousek byl pro mě parádní odreagovačkou u který jsem se parádně bavil. Chtěl jsem mu napařit 5 hvězd. Pravdou je že ke konci filmu trošku docházel dech. 4 silné hvězd. Určitě jsem tenhle kousek neviděl naposledy. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Punkové, rockové, legendární, průkopnické, hudební, životopisné. Kdo by neznal CBGB a kapely, které odsud vyšly jako hvězdy. Skvělý snímek o vzniku legendárního hudebního klubu, o jeho prazvláštním majiteli a komplikacemi. Pohodový film, herecké výkony dobré, hajzly špinavé, vystoupení občas dost šílená, ale taková byla doba a takový byl punk. ..supr hitovky, není nad "klasiku", tohle vám už nikdo nesloží.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Přes ideové výhrady (punk nevznikl v USA, ale v Británii, Američané si ho jen sebestředně přivlastnili) i přes výhrady technické (po formální stránce si tvůrci vypomáhají komiksovými předěly simulujícími střihovou skladbu, i když s komiksem nemá film nic společného a komiksová stylizace je jen laciný marketinkový trik, jdoucí přesně proti duchu a podstatě punk rocku) jsem film Randalla Millera dokoukal až do konce, neboť i pro mne je značka CBGB magická, hudební scéna s ní spojená je skutečně legendární a hudební čísla z filmu se výborně poslouchala... To ovšem nic nemění na faktu, že konformní rastr Randalla Millera zploštil celou newyorskou punkovou scénu 70. let a dění kolem klubu CBGB na tuctovou popkulturní selanku. V tomhle filmovém klubu Hilly Kristal nedal prostor novému progresivnímu hudebnímu směru, ale hraje pořád country... Jak výstižně napsal uživatel 6thSun: ,,Film o energické hudbě bez energie..." ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

CBGC je jisté kolébkou punku, ale jen a pouze toho amerického (britská scéna vznikla dříve a tam to všechno začalo). Film bych doporučil pro všechny rockery, punkery i členy Straight Edge, aby viděli jak to v USA začalo. Hilly Kristal s tím jak sral na učetnictví defacto žil jako punker a byl nemožný podnikatel, ale o to větší vizionář. Film jako takový nenudí, odsejpá, k tomu hrají rockové a punkové fláky, co víc si může hudební fanoušek přát. Myslím, že by to šlo i bez komiksového zpracování (navíc spojitost punku a komiksu není), ale to už je o odlišném přístupu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Niektoré z nálepiek na stenách klubu CBGB v čase jeho otvorenia ešte neexistovali. (beso74)
  • Vo filme je niekoľkokrát možné zazrieť na rohu ulíc Bleecker Street a Bowery označenia ulíc písané bielymi písmenami na zelenom podklade. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia však boli ulice na Manhattane označené čiernymi písmenami na žltom podklade. (beso74)
  • Plešatý taxikár, ktorý vo filme povie, že neznáša punkrockovú muziku, je Cheetah Chrome, skutočný gitarista skupiny Dead Boys, ktorá sa v snímke objaví. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama