Reklama

Reklama

Da Vinciho démoni

(seriál)
  • USA Da Vinci's Demons (více)
Trailer 3
USA, (2013–2015), 25 h 49 min (Minutáž: 49–59 min)

Tvůrci:

David S. Goyer

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Tom Riley, Elliot Cowan, Laura Haddock, Eros Vlahos, Gregg Chillin, Blake Ritson, Lara Pulver, Rosemary Rance, Rowena Diamond, Julian Seager, Allan Corduner (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(28)

Středověká Florencie je domovem mladého Leonarda da Vinciho. Umělce, odvážného vynálezce a svobodomyslného rebela. Jeho osudem je nejen odhalit tajemství prastarých učení, ale i zasáhnout do mocenských intrik, jichž se stane svědkem... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (188)

Zeck 

všechny recenze uživatele

První seriál z historického prostředí s reálnými postavami, který je asi stejně historicky přesný jako já jsem gay, a je mi to naprosto u prdele! Celý průběh první řady je skutečným oříškem, hrou seriálu s divákem, kdo koho odchytí a ošuká. Vůbec se nedivím, že pilot a rovnou prvních sedm dílů polovinu diváků odradilo, protože to zkrátka občas bylo až moc naivní a evokovalo to pouze fakt, že bisexuální feťák Leonardo vyřeší absolutně každý problém, který daný díl přinese nějakým svým super nereálným nápadem a vynálezem, čímž je příběhu a zápletek konec. Závěr první řady a navozující druhá, to je ale jiný kafe, kterému se těžko hledá přirovnání v současné seriálové tvorbě! Doslova odměna pro diváky, kteří se prokousali až sem, jelikož se zde rozehrává dobrodružná seriálová bomba, která snad nemá obdoby a vývoj některých postav o proti první řadě je monstrózní. V seriálu je chytře skloubené fantasy, historické momenty, vědomosti, komedie, rodové bojůvky, spiknutí, prcání, zkrátka taková Hra o trůny, ve které se něco děje. Seriál má navíc punc renesančně-ateistického směru, kdy je Vatikán a křesťanství vyobrazeno primitivně, mocichtivě a zpátečnicky (historicky přesně) a Da Pinči je naopak ukázkový racionální ateista z 21. století. No, seriál jsem apaticky ošoustával, postupně vstřebával mnou nenáviděné prvky a nyní jsem to já, kdo dostává čočku do čokodíry! S01: 70%, S02: 90%, S03: 40% ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Po pilotu: Ne, tohle není vážně pro mě. Stejně jako mě neoslovila drtivá většina moderních historických seriálů s důrazem na intriky a se, nechytil se u mě ani můj oblíbenec Leonardo. Show sice nabízí dostatek originality proto, aby vykouzlila úsměv na tváři, nicméně v ostatních momentech se zvrhává k laciné kopírce a sebestřednému nic neříkajícímu blastu. Navíc to zpracování nebostojí ani v porovnání s kteroukoliv epizodou dvojkové série Assasins Creed. Takže po pilotu za rovných padesát. Dám tomu možná ještě časem šanci pokud se seriál chytne, avšak je mi jasné, že si své diváctvo tahle sonda do pseudohistorie najde. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Podľa názvu som očakával rozpoltenú osobnosť, ktorá holduje dosť intenzívne určitým závislostiam, no dostal som dobrú dušu s brilantným mozgom s celkom častými zastávkami v jej hlave. Pár vybočení zo slušného života je spomenutých, ale nie je im venovaná nejaká významná pozornosť. Seriál sa točí hlavne okolo Da Vinciho a mocných vo Florencii, Ríme a Taliansku 15. storočia. Postavám na začiatku chýba hÍbka, získavajú ju až v priebehu seriálu, no intrigy, manipulácia a aj postavy viac bavia v Borgias, ktorých rozmach sa začal ešte za Leonardovho života. Jednotlivé epizódy majú charakter ako kriminálne prípady, kde geniálny detektív so svojimi citeľne menej inteligentnými pomocníkmi, korí sú tam, aby mohol detektív vysvetľovať, čo robí a inak je ich funkcia krovie, vyrieši záhadu a na konci sú všetci šťastní. Tu je tou záhadou chýbajúci vynález, ktorý by mohol pomôcť vyriešiť určitú situáciu. V tomto seriáli, pri riešení takýchto záhad a niekedy aj mimo nich vyniknú surreálne obrazy a predstavy v Leonardovej mysli, ktoré momentálne nemajú na seriálovom poli obdobu. Tvorcovia si našťastie, aj keď neskôr, uvedomili zbytočnosť krovia a začali ho rozvíjať a dávať mu väčšiu hodnotu. Zamrzí aj krátke využitie zaujímavých postáv ako napr. Dracula. Seriál nie je číslo 1, ale určite má čo ponúknuť. Hodnotenie za série I.-II. 80%. III. séria: časti 03x01 - 03x02: Do seriálu zavítala nová atmosféra. Šialená brutalita, ťaživý smútok a prehlbujúca sa mizéria. V oboch častiach zomreli postavy, ktoré mohli mať ešte zaujímavý vývoj, ale ich smrť má na zvyšné postavy väčší emocionálny dopad, ako by mohol mať rozvoj ich charakteru. Navyše šlo o postavy, ktoré by ďalej slúžili len ako pomoc dôležitejším postavám, čiže ťah scenáristov je logický a správny, keďže takto poslúžili viac. Leonardo prvýkrát nestíha vymyslieť niečo geniálne a bezbranne sa necháva unášať novovzniknutým peklom, snaží sa len prežiť. Seriál Da Vincis Demons sa ani v tretej sérii nezbavili veľkej dávky predvídateľnosti, vďaka čomu môžu v hodnotení figurovať len na pozícii lepšieho, nezabudnuteľného béčka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Da Vinci bol skvelá osobnosť, ale určite si radšej pozriem akýkoľvek dokument, než tento nadmieru fiktívny seriál, príbeh čisto vymyslený, produkcia varila z niektorých známych poznatkov a vymyslela si príbeh. Niekedy dokonca protichodný k skutočnosti. Hlavne tam musí byť veľa sexu a Leonardo ako známy homoš tu obcuje pomaly s každou slúžkou. Historicky nulová hodnota, dokonca tu máme Draculu, kopije osudu a ďalšie nezmysly. A tam kde chýba dej, dajú erotiku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem nenáročná zábava, která si sice z historie hlavu příliš nedělá, ale i tak potěšily některé dějinné události z Florentské republiky, které v našich končinách zase nejsou tolik známé. Sám Leonardo je tak trochu Sherlock vědeckého světa a stejně jako detektivovi z Baker Street i jemu před očima vyvstávají skutečnosti, které jsou běžnému smrtelníkovi zcela zapovězené. Co se hlavní linky týče, tak Da Vinciho osobnost přímo vybízí k tomu, aby se honil za supertajným artefaktem, který by mohl změnit běh světa, takže potud v pořádku. Že tu bude nějaký hodný a hlavně tajemný spolek pečující po staletí o blaho lidstva a parta zlovolných padouchů, kteří se jim to snaží po staletí překazit bylo také nabíledni. A ani to nevadilo. Co mi ale moc nesedlo byly Leonardovy, a nejen jeho, vize, v nichž promlouvali mrtví či se v nich vydával po i proti proudu času a na základě těchto příhod pak řešil nastálé problémy. To mi přišlo trochu nepatřičné. Stejně jako díl s Draculou či doba, která se odehrávala mimo Itálii. Tady to tvůrci trošku přepískli. Ale zase ne tolik, aby mě to odradilo. Tom Riley byl jako roztržitý i nebezpečný génius dobrou volbou a trefou byli i další, nepříliš okoukané tváře, přičemž po Sherlockovi i tady mě oslovila Lara Pulver a výborný byl i Blake Ritson, který vystřihl padoucha jak vyšitého. I přes výhrady jsem velmi spokojen. 80% ()

Galerie (679)

Zajímavosti (7)

  • Každá epizoda seriálu je pojmenována po jedné tarotové kartě. (SFalconJ)
  • Výkonný producent David S. Goyer si přál, aby úvodní sekvence byla dlouhá 30 vteřin. Skladatel Bear McCreary podle toho pro sekvenci vytvořil znělku. Když však Goyer slyšel hudbu, poprosil McCrearyho, aby celou znělku prodloužil. Producenti se následně rozhodli tuto delší verzi do seriálu použít a prodloužili i celou sekvenci, aby se do ní delší znělka vešla. Dokonce se k tomu re-editovaly některé již dokončené epizody, aby se vešly do časového rámce. (SFalconJ)
  • V šachové partii hraje kníže Vlad Italskou hru. (Doomcourier)

Související novinky

Goyerův sci-fi Cliffhanger

Goyerův sci-fi Cliffhanger

05.02.2014

Producent, scenárista a režisér David S. Goyer v současnosti patří mezi nejžádanější hollywoodské tvůrce. Připravoval Batmany Christophera Nolana nebo Muže z oceli Zacka Snydera, sám potom natočil… (více)

Reklama

Reklama