Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz dlho som nevidel tak kruty film, ktory by vo mne zanechal niekolko hodin po filme skutocne zly alebo neprijemny pocit z toho, ze toto sa naozaj deje a podobne kruty sposob zivota preziva aj v tejto chvili vela ludi. Reziser Lukas Moodyson natocil skvelu dramu presne vystihujucu kruty zivot bez nadeje, bez ziadnej sance do buducnosti a aj hudba Nathana Larsona to vystihla velmi dobre. Oksana Akinshina, ktora si zahrala Lilju je tiez velmi talentovana herecka a v mensej ulohe sa objavila aj v akcnom BOURNOVOM MYTUSE (2004). Nemam tomuto filmu co vytknut, vobec som nepoznal scenar, takze nevedel som, co sa bude diat a nevadili mi ani tie anjelske kridla. Tym chcel reziser ukazat, ze prave ten maly chlapec bol jediny clovek na svete, ktory ju mal rad, inac nemala nikoho. Skvely film... 19.09.2009 ____ Oksana Akinshina - (Lilja) +++ Artyom Bogucharsky - (Voloďa) +++ Lyubov Agapova - (Liljina matka) +++ Liliya Shinkaryova - (Teta Anna) +++ Elina Benenson - (Nataša) +++ Pavel Ponomaryov - (Andrei) +++ Tomasz Neuman - (Witek) +++ Hudba: Nathan Larson +++ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zabere to jen pár minut.“ - „Ok, pokud jsou to mladý kluci, ale pokud jsou to odporný starci...“ - „Na druhou stranu, je to rychlejší. Jedna, dva a je konec! Pak dostaneš peníze a můžeš si koupit oblečení, nebo něco.“ - „Ne, nikdy! Je to strašný!“ Ale nedostatek peněz udělá své…S Liljou začnete rychle soucítit. A prožíváte vše s ní. Od příslibu ráje, který se během chvíle vypaří, jak pára nad hrncem. Přes nepříjemné poznání jejího okolí, které se následně nepěkně vybarví, a to tak, že ona zůstane na vše sama. Dále život v Rusku, který nabízí pouze šeď, bezvýchodnost, chudobu obyčejných lidí a takovou nudu, během níž je největší zábava čichat lepidlo. Až po občasné nutné zlo v podobě prostituce, pak nový, nadějný příslib budoucnosti a následné drsné vystřízlivění, když si uvědomí, že se stala otrokem, matrací pro každého, kdo si zaplatí (těžko ale zazlívat mladé, naivní holce, že začala věřit a přestala vnímat varovné signály). Zbývá pak ještě hlavní hrdince nějaká naděje na lepší život? Depresivní, autentické, emocionálně náročné, za mě solidní 4*. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Syrové drama z postkomunistického sektoru. Silný příběh, který vás svou krutostí dostane a zničí vám idee a sny. Nebo vás možná potěší tím, že máte to štěstí a nežijete tam. Myslím si, že Moodysson je dostatečně zručný režisér a opět se dokázal vyhnout citovému ždímání, přinesl nám prostě drsný film z drsného světa 16-ti leté dívky. A především už od Fuckin Amal si umí skvěle vybírat hlavní představitelky... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson je tak hyperrealistický, až tomu prestávam veriť, že je to realita. Veď predsa až také svine všetci nie sme, určite by sa našiel niekto, kto by dievčaťu pomohol. Alebo žeby nie? Niektoré osoby nemali dôvod jej ubližovať, z toho mi vychádza, že Moodysson je provokatér, že sa hrá s divákom podobne ako Trier a jeho zámerom nie je ukázať realitu života, ale citovo vydierať diváka. Čo je samozrejme v poriadku, pretože sa mu to úspešne darí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, naozaj, no je to jeden z tých, pri ktorom sa vôbec nečudujem, keď dá niekto aj dve hviezdičky a ich reakcie úplne chápem. Mne však v momente, keď som ho videl perfektne zapasoval. Dlho som totiž nevidel poriadnu drámu, ktorá odráža krutosť a zlo ulice, najmä v okrajových častiach spoločnosti. Navyše je to poriadne moderné, s dosť dobrými mladými predstaviteľmi a s ničím sa nemaznajúcim scenárom. Tu musím však naozaj vytknúť tie anjelske krídla, na film to pôsobí ako výsmech a potom ešte hudbu. Tá je na niektorých miestach dobre sa hodiaca, no keď zrazu strihnú Rammstein a ódou pre umierajúcich, to moc dokopy nejde. Takže pre tieto dve veci nemôžem dať plné. 80%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)
  • Příběh je napsán dle skutečného života Dangoule Rasalaite, která skončila ve Švédsku poté co její matka odjela do Ameriky. Film se drží událostí jejího života opravdu přesně až na jedinou (podstatnou) věc a to je chlapec jménem Volodja, který je do příběhu dopsán. (pUnck)
  • Některé scény byly natáčeny v Paldinsku, ale větší část v Tallinu. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama