Reklama

Reklama

Společně

  • Švédsko Tillsammans (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je rok 1975. Elizabet odchází s dětmi od manžela. Přístřeší jí poskytne bratr Göran, žijící ve Stockholmu v komunitě nazvané Společně. Její obyvatelé, bydlící ve společné domácnosti, šokují nejen lidi ze sousedních domů, ale také Elizabetiny děti. Po počátečním oťukávání a nedůvěře se však původní i noví obyvatelé domu dokážou vzájemně pochopit a obohatit, což společně stvrdí fotbalovým zápasem v zasněžené zahradě. Druhý snímek Lukase Moodyssona není tak komorní, jako byl jeho filmový debut Fucking Amal, má však stejnou poetiku. Moodysson opět s humorem otvírá témata lásky, přátelství, sexuální svobody a tentokrát i politiky. Nechybí songy jako Love Hurts od Nazareth nebo S.O.S. od švédské skupiny ABBA. Snímek získal mnoho mezinárodních ocenění, např. Cenu za nejlepší režii na festivalu v Gentu, Cenu za nejlepší scénář, režii a mužský herecký výkon pro Michaela Nyqvista na festivalu v Gijónu nebo Zvláštní cenu poroty na festivalu v Paříži. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se nepovažovala za stoupence stylu hippies a komunistická ideologie minula mou duši stejným obloukem jako tu židovskou nacismus, takže jsem se zpočátku poměrně silně zděsila, cože to sleduju, a za jedinou alespoň trochu normální postavu jsem považovala vedlejší roli opilce v podání Michaela Nyqvista. Naštěstí to kdesi v polovině začalo mít konečně spád, vznikaly jisté nové vztahy mezi postavami a Tillsammans se v mém podvědomí konečně vymanilo ze škatulky filmu, kde na sebe všichni jen řvou a prosazují své radikální, feministické či dělnické názory. To všechno by však doposud bylo s ohledem na první půlku pouze na průměrné hodnocení, kdyby nepřišel úžasný fotbalový konec, který dokázal příjemně spojit všechny postavy a který by ve mně ve slabším okamžiku života jistě nějaké hippies sklony probudil. Za představitele dětských rolí, kteří působí velmi přirozeně, krásný optimismus a prostě dokonalého (a pro mě stále zajímavějšího) Michaela Nyqvista to tedy nakonec vyjde na lehký nadprůměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len taky zrucny rezisersky priemer, Moodyson sa venujte teme ze zenska usla od chlapa, zobral ju xebe jej surodenec - a taxa odvija pribeh. Teda nic moc, kulisy su akurat dobre, namakane, moderne, nejaky ten vyvoj postav tu je, aj postavy ktore stoja za hovno a za par faciek. Mno ale ja mam svojich kandidatov na kvalitnejsie filmy - prvy Moodyson je este plansi . 55 % ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy ako Tillsammans sú pre mňa príliš zvláštne sústo a dôvod je len jeden a to, že sú príliš volné a to vo všetkom. Deje sa v nich veľa zaujímavého, ale postáv je príliš veľa, aby sa človek do toho viac ponoril. Prostredie je zaujímavé a je to ako keby veľko rodinná dráma z dôvodu, že v jednej domácnosti žije viac postáv a tie spolu "interagujú". Niektoré veci môžu pripadať divákom vo filme zvláštne a kedže je ich tam viac na jednom mieste tak v reálnom živote sú skoro nemožné. Možno pred viac rokmi by bola takáto skupina prežila, ale teraz je už spoločnosť ešte viac rozdelená a nájsť skupinu veľa ľudí čo si vyhovuje je už skoro nemožné. Asi Hippies + sex + volná spoločnosť atď ...tak tento film ma teda moc nezaujal, ale kedže som sa zamyslel nad všetkými aspektami a vecami čo sa vo filme stali, nie je naozaj až taký hrozný a teda som hodnotil tak ako vidíte v zátvorke. (Hodnotenie 3,5) ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

V porovnání s předchozím režisérovým snímkem Fucking Amal jsou hrdinové Tillsammans o něco starší a řeší trochu jiné problémy v jiné době. Život v rádoby hippie komunitě, kam přichází Elizabet se svými dětmi, se zpočátku jeví jako jeden velký odvaz. Pak začnou vyplouvat "soukromá dramata", která řeší jednotliví obyvatelé domu, tvořící bizarní směsici složenou z permakulturní hippie dvojice, transsexuála, lesbičky, levičáckého fanatika, apoštolky volné lásky a několika společných dětí. Film je poměrně vtipný, i když závěr na můj vkus až moc happy. Ve švédských hercích se moc neorientuji, ale pokud jste viděli některý film z trilogie Milénium, Michaela Nyqvista v roli Elizabetina manžela určitě poznáte. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku docela fajn, ale nic, co by mě nějakým způsobem zaujalo. Docela se mi zamlouvala myšlenka sledovat počínání plejády opravdu rozdílných postav, které musí žít nahromaděny v jednom domě. Už od začátku je znát, že film vsází na trochu specifický a (minimálně pro mě) trošku nezvyklý styl humoru, který svou přemrštěností někdy funguje, avšak v některých scénách vyznívá trochu rozpačitě. Filmu ani dle mého nepomáhají trošku násilně zakomponované komentáře vůči politice, emancipaci, sexualitě apod. Nejedná se zrovna o něco, co bych v komediích vyhledával – 3* (6/10). ()

Galerie (25)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Další uragán severských filmů

Další uragán severských filmů

15.09.2009

Čerstvě přestěhovaný Skandinávský dům pokračuje v seznamování českého publika s tím nejlepším z kinematografií severní Evropy. Babí léto obohatí hned třemi filmovými minifestivaly. V kině Atlas na… (více)

Reklama

Reklama