Reklama

Reklama

Gympl s (r)učením omezeným

(seriál)
Česko, (2012–2013), 100 h 24 min (Minutáž: 59–72 min)

Hrají:

Lucie Benešová, Libuše Šafránková, Ondřej Gregor Brzobohatý, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská, Marta Jandová, Václav Vydra nejml., Kristýna Leichtová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(97)

Obsahy(1)

Hradecké gymnázium je škola se špatnou pověstí, která má před sebou poslední podmínečný rok své existence. Buď se "něco" stane, nebo bude zrušena. Ví to ředitel Matula (Karel Heřmánek), jenž ale utopil pohled na realitu ve sklence chlastu, ví to zástupkyně Eva (Lucie Benešová), která by se ráda dostala k moci a dokázala, že škola by pod jejím vedením určitě prosperovala, ví to i češtinářka Eliška (Libuše Šafránková), jedna z posledních, které osud hradeckého gymnázia a jeho studentů není lhostejný. Na školu přichází mladý pedagog Adam (Ondřej Gregor Brzobohatý), který ještě neztratil všechny iluze. Z vlastní zkušenosti ví, že i z outsiderů se mohou stát hvězdy. Ačkoli se to zdá zpočátku nepravděpodobné, on je strůjcem a hybatelem úspěchu, díky kterému se škole podaří vyhnout hned prvnímu průšvihu v novém školním roce.
Učitelský sbor plný pestrých charakterů, romantika, svébytný humor i drsnost školního prostředí, studentské trable i nikdy nekončící problematika vztahů rodičů, dětí a učitelů – kdo by tento osobitý, často vtipný, ale někdy i krutý svět neznal? Seriál Gympl s (r)učením omezeným přenese televizní diváky zpátky do světa školních lavic, který kdysi důvěrně znali nebo se v něm, ať už jako rodiče, učitelé, nebo studenti, pohybují dodnes. (TV Nova)

(více)

Recenze (422)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Já to komentuji? A sakra. Nho, každopádně hned první díl tohoto dalšího novodobého, trezorového seriálu, spatřilo oko národa. Trezorový myslím tak, že se to natočí, vyždímá se z toho co se dá a už to nikdy nikdo neuvidí. Nova bohužel vykopala hrob všem svým budoucím seriálům svými minulými počiny a tak se nikdo nemůže divit, že to lidé odsuzují, aniž by se na to podívali. Ono u těchto seriálů stačí sledovat ukázky a děj je v podstatě srozumitelný. Samotný seriál potom spíše funguje jako rozšířená verze. O scénáři se nemá cenu bavit, je to stejné jako všude předtím. Dnes se spíše hodnotí zpracování, což je tu docela dobré, ovšem víš jít rozhodně nemůžu. Umělá americká mládež, strojové dialogy a nesmyslný scénář, který se dříve nebo později projeví, je naprosto jasný. V prvním díle jsou okamžitě rozdány role. Hodný, zlý, nespravedlivý, sexistický, hlavně správně vymodelovaný a všichni jsou stráááášně v pohodě. Je jasné, že kvalitu už od českých seriálů čekat nemůžeme, je to výrobek, který se musí prodat za každou cenu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Na počátku poměrně zajímavý a humorný seriál se postupem času mění v nechutný Novácký počin a la Ordinace v růžové zahradě s podrazy, podlostmi, falší a vyhrocenými střety. Navíc nová řada slibuje další sbírku křiváren a nespravedlnosti, takže jdeme ještě o hvězdu níže. Jestli si takhle televize Nova představuje komediální seriál, tak to „servus kaiser!!!“ ()

Reklama

Compadre odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně nevěrohodný obraz toho, jak to může na gymplu vypadat..americký komedie jako Bláznivá škola, Kdo hulí, ten umí atd.. jsou taky šílený, ale tam aspon člověk od začátku ví, že je to sranda..tady se Gympl snaží být na jednu stranu seriózní a babrat se v tuctech vztazích mezi všema proti všem a na druhou stranu se snaží bejt strašně vtipnej prostřednictvím vožralýho ředitele a dvojice Pata a Mata - tedy teplouše a školníka. No, nebudu to dál řešit, hodnocení aktuálnícj 33% je celkem odpovídající a já doufám, že nic podobnýho už nikdy nevznikne. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

České televize by potřebovaly nějakou renesanci, jinak si mě určitě nezískají. Jak jinak zastavit tu oblibu v tomto stylu komediálně dramatických, dramaticky komediálních paskvilů s rodinným podtextem? Prostředí pro mě naprosto fajn, bohužel postavy nepřesahující rámec svých stereotypních škatulek a herci se nesnaží hrát nějaké závratné herecké koncerty. (jako obvykle hrají hlavně sebe) Nechybí ani novácké triky jak si získat typické české publikum: trocha zpěvu známých českých evergreenů, offscreen hraní na klavír public domain písní, atd. Scénář je na typické českotelenovelistické úrovni a ač postavy mluví poměrně realisticky, občas je děj trochu neuvěřitelný. Co se týče druhé poloviny škatulky zde na ČSFD, tj. komedie, to je typická česká klasika, kupodivu v rámci možností i ne tak křečovitá, ale přesto skutečně málo vtipná. Do renesance nás čeká ještě dlouhá cesta, ale Gympl s učením omezeným (bez r, cca 5 učitelů, kteří moc času na obrazovce za katedrou nestráví) se ani nesnaží vykročit směrem k ní, pryč od zvěrstev typu Ordinace v růžové zahradě. Scénáristé se ale musí začít sakra snažit, jinak tu máme miliontou variaci na Ulici. Takhle tu z toho čpí utopická mdlost, kde, podle potřeby zaplnit čas, děti buď expospeakují sáhodlouhá souvětí nebo nadávají (v primetimu pro mě stále celkem novinka), a vždy kují promyšlené pikle, za které by se ani Xanatos nemusel stydět, což také moc na uvěřitelnosti nepřidá. ()

Mr.KarlAdler odpad!

všechny recenze uživatele

Ať už hlavně nikdo nechodí s tím, jak jsou podobné věci ze života! Už z ukázek je patrné, že jde o skutečně mistrovsky vyblíznuté dílo, a když ani to neodradí, můžu s klidem konstatovat, že samotný zážitek ani (když už) neodreaguje, je prostě smrtící. Ale kdyby toho aspoň nebylo všude tolik a v hlavních vysílacích časech. Lidi na to prostě čumí, to je k breku. ()

Galerie (271)

Zajímavosti (28)

  • Ústřední píseň „Šestej pád“ napsal a otextoval Ondřej Brzobohatý. Celou ji napsal asi během dvou týdnů, přičemž melodie mu prý přišla na mysl prakticky hned. Text byl podle jeho slov složitější. Nazpívali ji Dan Bárta a Ewa Farna. [Zdroj: denik.cz] (hippyman)
  • V 78. epizodě, kdy se Adam (Ondřej Brzobohatý) vrací domů po noci strávené s Kristýnou (Taťána Kuchařová), je možné si všimnouT, že si právě sundavá tašku z ramene a chce si sednout k Denise (Kristýna Leichtová), ale v dalším záběru si ji sundavá podruhé a teprve k ní usedá. (willy1)
  • V průměru se jeden díl seriálu natáčel 3 dny v ateliérech a 1 den v exteriérech. [Zdroj: mediar.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama