Reklama

Reklama

Gympl s (r)učením omezeným

(seriál)
Česko, (2012–2013), 100 h 24 min (Minutáž: 59–72 min)

Hrají:

Lucie Benešová, Libuše Šafránková, Ondřej Gregor Brzobohatý, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská, Marta Jandová, Václav Vydra nejml., Kristýna Leichtová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(97)

Obsahy(1)

Hradecké gymnázium je škola se špatnou pověstí, která má před sebou poslední podmínečný rok své existence. Buď se "něco" stane, nebo bude zrušena. Ví to ředitel Matula (Karel Heřmánek), jenž ale utopil pohled na realitu ve sklence chlastu, ví to zástupkyně Eva (Lucie Benešová), která by se ráda dostala k moci a dokázala, že škola by pod jejím vedením určitě prosperovala, ví to i češtinářka Eliška (Libuše Šafránková), jedna z posledních, které osud hradeckého gymnázia a jeho studentů není lhostejný. Na školu přichází mladý pedagog Adam (Ondřej Gregor Brzobohatý), který ještě neztratil všechny iluze. Z vlastní zkušenosti ví, že i z outsiderů se mohou stát hvězdy. Ačkoli se to zdá zpočátku nepravděpodobné, on je strůjcem a hybatelem úspěchu, díky kterému se škole podaří vyhnout hned prvnímu průšvihu v novém školním roce.
Učitelský sbor plný pestrých charakterů, romantika, svébytný humor i drsnost školního prostředí, studentské trable i nikdy nekončící problematika vztahů rodičů, dětí a učitelů – kdo by tento osobitý, často vtipný, ale někdy i krutý svět neznal? Seriál Gympl s (r)učením omezeným přenese televizní diváky zpátky do světa školních lavic, který kdysi důvěrně znali nebo se v něm, ať už jako rodiče, učitelé, nebo studenti, pohybují dodnes. (TV Nova)

(více)

Recenze (422)

insurgentes odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle je teda doopravdy nekoukatelný výkal, který ještě parazituje na mém oblíbeném režisérovi (název, logo, Šteindler.. tím to ale hasne). Zápletky absolutně o ničem, nejdřív jsem měl tendenci nudné pasáže přeskakovat posuvníkem, ale pak jsem si uvědomil, že bych musel přeskočit celý děj jednoho dílu, a nevím, asi v dalším by to nebylo lepší, že ne. ()

BitlDjus odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že může být ještě něco více odpornějšího než video, které koluje po internetu s názvem "když kokot mrdá kokota". Přesvědčil jsem se, že playback písničky v podání Ondřeje Brzobohatého, Martičky Jandové a spolužáků Julči s Matesem feat. bítboxující cikán na lavici, se nedají s tímto trezorovým výkalem srovnávat. Nejenže jsem po tolika žhavé romantiky, která koluje mezi spolusráči na gymplu dostal třídenní krvavý průjem, ale schytal jsem opravdu bolavou pěstičku, když si mé oko povšimlo, že si tento klenot hoví na 272. nejoblíbenějším místě mezi seriály na CSFD. Dojetím jsem se poblil. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle jsem ohodnotil "Primáckou" Základu, takže si myslím, že by po stejné epizodní náloži (i když můžu mluvit o stejné náloži, když první díl Základky měl necelou půlhodinu, zatímco Gympl byl třikrát delší?) byla i malá zmínka o konkurenčním Gymplu s (r)učením omezeným slušnosti vůči oběma seriálům ze stejného prostředí - upadající školy. ___ Gympl hraje na úplně jinou notu než konkurence, je vážnější čili se mnohem více přibližuje dnešním vztahovým seriálům, které nemusím. Proto jsem překvapen, že mě docela zaujal. Hodnocení první epizody se sice pohybuje jenom mezi 2* a 3* (níže samozřejmě vysvětlím), ale rozhodně se dalším dílům bránit nebudu. Aktivním divákem se sice nestanu, k tomu mě zatím vybičoval jenom 4teens (v rámci prostoru děje a ČR/ČSSR produkce) z dílny ČT, ale proč ještě nezkouknout pár epizod, když to není tak hrozný jak jsem očekával (pro mě je už to výhra)? O těch kladech se snad ani moc zmiňovat nemusím, každému, kdo se koukne na hlavičku obsazení, musí dojít, že má Gympl něco do sebe. Většina "dospěláckých" postav je příjemná a ne absurdní (vynikají především Karel Heřmánek a Libušu Šafránková, příjemně překvapuje Ondřej Brzobohatý), jediné postavy, která mě zatím vadí jsou zástupkyně Eva (Lucie Benešová) a její milenec, nějak jim prostě ty záporné vlastnosti (hlavně patologickou touhu po mocí) nevěřím, přijdou mi spíše směšní než krutě vypočítaví. ___ Ale teď k největšímu záporu: Gympl naprosto selhal ve vylíčení dnešní mládeže a to jak scenáristický, tak v pozdějším hereckém obsazení, což jde ale ruku v ruce, jelikož když selhává scénář ani sebelepší herec moc nepomůže. Nechce se mi věřit, že se dnešní mladí chovají jak prezentuje Nova a vůbec většina naších TV či ostatních médii. Ano, existuje dost fracků a parchantů, ale stále si myslím, že i u nich existuje něco jako respekt. Bohužel v naších seriálech a filmech vidíme jenom hyperbolizované situace a ani Gympl nebyl v prvním díle výjimkou (úvodní scéna) a obavám se, že ve svém nadsazování bude pokračovat (vzhledem ke vztahu učitel Adam versus Patrik) - Po stránce herecké je to snad ještě horší, chápu, že děti povětšinou neumí hrát (většinou jsou obsazovány pro svou roztomilost), ale když chcete mít dobrý vážný seriál, musíte očekávat dobré-přijatelné výkony i od dětí. Tady jsem se toho bohužel nedočkal, většina dětských herců (od Patrika po malého Káju) totiž ošklivě přehrává. - 26.9.2012 Nakonec jsem se rozhodl pro tři hvězdičky. I když mám pocit, že se seriál velmi nebezpečně blíží k Ordinaci a Ulici (poslední díl mě neskutečně iritoval, hlavně část -milostný trojúhelník Adam Kábrt x Denisa x Cyril) , což se mi zrovna dvakrát nelíbí. 45% ()

romajz15 

všechny recenze uživatele

Je smutné vidět, jak platí pravidlo: "S dobou vysílání seriálu ubývá jeho kvalita." Stačí sledovat jeden díl za dva týdny a uvidíte, jak zde přibývá absurdit. Ale i tak je Gympl nejlepší rodinný seriál, který momntálně běží. Než někdo začnete něco namítat, koukněte se procent mají ostatní v současnosti bězící seriály. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je, když nova obsazuje tolik hereček s těma krásnýma, velkýma očima :-D ... A asi je to kacířská myšlenka letošního seriálového podzimu II, ale díky hercům (nyní už) bardům se na to dívalo mnohem snesitelněji, než bez nich. Karel Heřmánek a Libuše Šafránková svým charismatem zastínili dialogy a zvraty šustící papírem a časem (alkoholik i šikanovaná žena byli příliš dlouhou dobu pasivní, chápu, v reálu to tak často bývá, leč tady to mohlo sloužit tvůrcům jako berlička, která se dost hodila), osvěžením bylo, když do scénáristického tandemu přibyl Jan Prušinovský. A natažená žvýkačka, co pomalu ztrácí chuť, bude zřejmě delší, páč v ukázce z posledního dílu (třicet a něco!), vyšilovala už totál zkarikovaná zástupkyně, že je zase něco špatně. Přesně tak! ()

Galerie (271)

Zajímavosti (28)

  • V závěrečné epizodě 1. série je možné při zpěvu skladby "Nechte zvony znít" od Marty Kubišové zpozorovat, že v jedné ze scén Dominika (Míša Sejnová) zvedá hlavu, aby ji hned v následující scéně zvedla ještě jednou. (TheStitch630)
  • Přípravy seriálu trvaly přes dva roky. Tvůrci si vysnili, s kým by na něm chtěli spolupracovat. A kohokoli měli v hlavě a oslovili ho, ten nabídku přijal. [Zdroj: tyden.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama