Reklama

Reklama

Templáři

(seriál)
  • Česko Templáři: Poslední pokus o zvrat (více)
Velká Británie, 2011, 50 min

Obsahy(1)

Srpen 1179, Jákobův brod v samém srdci Svaté země. Templářští rytíři, kteří patřili k výkvětu křižáckých vojsk, postavili právě na tomto strategickém místě mohutnou pevnost. Svým troufalým činem ale pobouřili sultána Saladina, jehož armáda vzala onu pevnost útokem. Během šestidenních krvavých bojů islámští válečníci zmasakrovali osm set křesťanských bojovníků, jejichž ostatky na víc než osm století zmizely. Teprve nedávno tam archeologové objevili lidské pozůstatky se stopami po smrtelných poraněních. V současné době probíhá intenzivní průzkum rozvalin hradní pevnosti, kde by měly být další stopy masakru, kterým začal pád templářského řádu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle "populárně naučný" dokument zpracovává stejné téma, jako o pár let starší Ztracená pevnost křižáků a dle mého zvládá předložit téma pevnosti u Jákobova brodu dobře (ač ne tak do hloubky), ale hlavně se snaží zasadit události do nějakého většího rámce, kde Ztracená pevnost dosti selhávala. Tudíž dám o hvězdičku vyšší hodnocení, než v předchozím případě, příště by to ale chtělo zapracovat na hraných scénkách, boj mečem zde vypadá fakt hodně blbě a snad jakýkoliv amatér by to zvládl lépe, než-li komparz zde. ()

Rejčka 

všechny recenze uživatele

Tento typ dokumentů mám velmi ráda. Bohužel se nejvýznamnější objev archeologům podařil až v poslední den expedice. Možná měl tedy producent počkat na další sezónu. Co mě ale překvapilo, jak se v okamžiku, kdy se pod zeminou začala rýsovat lidská lebka hned všichni domnívali, že jde o templářského rytíře. To jsem nepochopila. Vždyť to mohl být i voják protistrany. Dalším neomluvitelným mínusem je nestrannost komentáře. Již zde v obsahu:"islámští válečníci zmasakrovali osm set křesťanských bojovníků". Jakože zlí zmasakrovali hodné. I v dokumentu samotném se říká, že dohoda byla jasná, brod bude všech. Ale Templáři ne. Bez ohledu na dohody si tam postavili pevnost a začali území kontrolovat. Tak čemu se pak diví. V dokumentu vůbec nezaznělo, že si za následky mohli sami. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dokument režijně za moc nestojí, přesto jsem ho sledoval jedním dechem. Templáři, Johanité, Zednáři ...všechny je obdivuju. Kolik statečnosti, pracovitosti, inteligence museli mít tito válečníci! Je zde zmiňován systém bankovnictví, u zednářů systém meliorace a zavodňování. Johanité se proslavili zdravotnictvím. Církev je ze zištných důvodů prohlásila za kacíře-sprostá zrada, však stále se opakující. Hluboce se klaním před jejich schopnostmi a vizemi. Jaký kontrast. Denně sedávám na poradách s inženýry hovna, co nevymysleli a nevytvořili vůbec nic a ještě jsou zbabělí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z tej rady dokumentov o tajomných templároch a ich pseudo následníkoch slobodonurárov, od ktorým sa dostávma k iluminátom, je toto naozaj veľmi triezvy dokument. Konečne sa dostávame ku kvalitným informáciám o pôvode tohto rádu, jeho úlohe v križiackych výpravách i pôvode toho obrovského majetku, ktorý ich nakoniec aj položil. Škoda, že možno práve časť vedúca k zničeniu rádu, intrigy zo strany francúzskeho Filipa IV. Pekného i zainteresovanosť cirkvi, neboli rozvinuté trochu viac. Tam je naozaj mnoho zaujímavostí. Ale inak veľmi dobrý výkon od tvorcov, dostávame tu obraz o templároch z objektívnejšieho pohľadu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Lidi si dělají strašné věci a strašné věci si dělali i v minulosti. Taky vám připadalo, že ti archeologové neustále omlouvají fakt, že mrtvé rytíře ruší z jejich staletého klidu tím, jak zdůrazňovali, že je berou z nedůstojného hrobu a s jejich kostmi nakládají co nejopatrněji? ___ Ale o templářích by se toho dalo říct mnohem víc. Tenhle dokument mapuje jednu epizodu a jen letmými náznaky rozvádí, jak templáři vznikli, co znamenali a jak skončili. ____ Je to na tři hvězdy, průměr, ale mám pro templáře slabost. /18. 8. 12./ ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama