Reklama

Reklama

Hobit: Bitva pěti armád

  • USA The Hobbit: The Battle of the Five Armies (více)
Trailer 2

„Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel. (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (57)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 255,1 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 962,3 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. prosince 2014 v Londýně. (Varan)
  • Když Galadriel (Cate Blanchett) zahání Saurona, nazve jej pobočníkem Morgotha. Morgoth Bauglir byl temný pán, který se před Prvním věkem (i během něj) pokoušel ovládnout Středozemi. Byl podobného druhu jako Sauron - tedy Vala, duch vyššího stupně (Sauron je Maia, duch nižšího stupně). Morgoth přivedl na svět skřety, draky a další zlé bytosti. Také je zmiňován ve druhém díle Pána prstenů: Dvou věžích (2002), konkrétně když Gandalf (Ian McKellen) vypráví o svém boji s Balrogem. (frajcz)
  • Poslední díl hobití trilogie pokrývá pouhých 48 stran knižní předlohy. Největší část příběhu je odvyprávěna v první části Hobit: Neočekávaná cesta (2012) - celkem 103 stran. (ricky4)
  • Kvůli poslednímu dílu trilogie nechali tvůrci ve filmovém Hobitíně přistavět pět nových domečků. (Pepinec)
  • Na konci filmu se Gandalf (Ian McKellen) loučí s Bilbem (Martin Freeman) slovy: „Jste výborná osoba, pane Pytlíku, a mám vás moc rád, ale jste přece jen docela malý chlapíček v široširém světě!“ Což je naprosto identické s knižní předlohou, ve které přijdou Gandalf a Balin (Ken Stott) o pár let později za Bilbem na návštěvu. A Gandalf řekne zrovna tuto větu. (La_Valette)
  • Mezi představiteli přeživších obyvatel Jezerního města se objevili i rodiče Leeho Pace (Thranduil), kteří přiletěli na Nový Zéland navštívit svého syna a po večeři se scenáristkou filmu Philippou Boyens velmi rádi přijali Jacksonovu nabídku zúčastnit se natáčení. (Coleator)
  • Zeměžrouti – v knižní předloze červodlaci – vypadají trochu jako Šaj-hulúd z filmu Duna (1984). (Kesijop)
  • K výrobě masek bylo zapotřebí čtyř tun silikonu. (cm hardy)
  • Peter Jackson před premiérou uvedl, že se jedná o jeho poslední film z prostředí Středozemě. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v britských studiích Pinewood a na Novém Zélandu. (Terva)
  • Nejkratší ze všech filmů ze Středozemě. (mgalovam)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama