Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

komentáře
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Po filmu Toto hrdina je Osmý den druhým celovečerním filmem Jaco van Dormaela (* 1957). Manželkou opuštěný manažer banky Harry s myšlenkami na smrt potká George postiženého Dawnovou chorobou, který uprchl z ústavu, aby se setkal se svou matkou, ačkoliv ví, že je mrtvá. Hoch zamilovaný do čokolády, na kterou je alergický, přinese Harrymu spoustu nepříjemností, ale nechává jej také nahlédnout do lidštějšího světa, než je ten Harryho. Mentálně postižený Pascal Duquenne obdržel za svůj výkon ve filmu Osmý den Cenu za mužský herecký výkon na MFF v Cannes 1996.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Houdini

Zlatá Palma - výběr

profil / všechny komentáře uživatele Bluntman ***

LFŠ 2008 OSMÝ DEN, druhotina Jaco van Dormaela, je přesně ten typ filmů, které nemám rád: okázale humanistické poselství v rámci schémat a klišé, za podpory hereckých výkonů strhávajících na sebe pozornost; jinými slovy - kýč, jemuž senzitivnější jedinci podlehnou, hrající si na umění. Nelze ovšem upřít promyšlenost stylu, kdy každý z ústřední dvojice má svůj způsob záběrování a barevného ladění, a "upřímnost" v případě obsazení Pascala Duquennea, herce opravdu trpícím Dawnovým syndromem. Problém je, že zatímco předchozí TOTO HRDINA měl ve svém středu nespolehlivou hlavní postavu, která si přizpůsobovala film pohledu svému a vyloženě si z diváků utahovala (přiznání ve 3/4 "tento příběh vám vypráví šílenec"), OSMÝ DEN je film, který si hlavního hrdinu přizpůsobuje obrazu svému a vytyčené myšlence o chladnosti a neuspokojivosti materiálního způsobu života, do kterého vpadne postižený, ale každý okamžik si užívající "geniální blázen". 6/10

profil / všechny komentáře uživatele T2

Rozpočet FRF 25miliónovTržby USA $416,401 Tržby Celosvetovo $33,031,984

profil / všechny komentáře uživatele charlosina ****

Opravdu působivý snímek, který zahřeje na duši... Hendikepovaný George se vydá hledat svou maminku a úspěšný obchodník Harry hledá sám v sobě otce. Tyto dvě zcela odlišné osoby na sebe narazí a z náhodného setkání se vyvine přátelství, které oběma změní pohled na život. Příběh je to vskutku dojemný, na druhou stranu však nepřináší nic nového a dle mého názoru balancuje na hranici kýče - tuto představu však zcela bortí role George: obsadit do ní mentálně postiženého Pascala Duquenna byl vynikající nápad a snímek tak získal opravdu autentické rozměry. Kouzlo "přirozeného" života v protikladu k materiálnímu způsobu žití tak nabylo na síle a pro svou "čistotu" si pozornost jistě zaslouží.

profil / všechny komentáře uživatele JANARYBA *****

A osmý den Bůh stvořil George....

profil / všechny komentáře uživatele Ony ***

Le Huitième Jour má to štěstí, že jsem na něj narazila zaplavená všemožným trashem a úchylnými filmy. Vidět konečně něco tak obyčejného, uhlazeného a předvídatelného bylo přímo léčivé. V normálním stavu bych tu kýčovitost asi snášela hůř. Herecké výkony jsou každopádně ok.

profil / všechny komentáře uživatele Janek *****

Naprosto šílený film a asi jediný film, u kterého jsem plakal jako ta želva. Neskutečně dojemný a zároveň hřejivý film...to se jen tak opravdu nevidí - čístých *****. Upozorňuji, že film se musí vidět v originálním znění, jinak to nemá cenu.

profil / všechny komentáře uživatele Berenise *****

Veľmi milý filmík o tom, ako "náhodné stretnutia" prídu obvykle vtedy, keď ich v živote najviac potrebujeme. A ak sa dokážeme pozrieť tým smerom, ktorým nám ukazujú, môže z toho byť niečo, čo náš život nesmierne obohatí. A to aj napriek tomu, že niekedy to spočiatku rozhodne tak nevyzerá! :)

profil / všechny komentáře uživatele humanbeing *****

Jedna z nejdrsnějších komedií, které kdy byly natočeny.

profil / všechny komentáře uživatele jitrnic *****

Film, který zcela prvoplánovitě útočí na city a dělá to nesmírně obratně. Všechny zdejší výtky chápu a přijímám, ale to všechno mi došlo až dlouho dlouho po shlédnutí filmu, který si se mnou dělal, co chtěl, věřil jsem mu od začátku do konce. Já vim, byl sem přecitlivělej puberťák, ale stejně to bylo boží...

profil / všechny komentáře uživatele danecek24

54. Zlatý Glóbus za rok 1996 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Belgie

profil / všechny komentáře uživatele ddf76 *****

Uzasny snimek. Zatim vrchol v hrecke kariere Daniela Auteuila. Skvele mu sekunduje Pascal Duquenne v roli mentalne zaostaleho chovance ustavu, ktery ma take sve tuzby a prani jako kazdy clovek. V moji fiilmotece patri mezi moji top ten.

profil / všechny komentáře uživatele rybitvi ****

Zápletka filmu není nijak originální, mohli jsme ji vidět i ve spoustě jiných filmů, leč Osmému dnu lze přičíst k dobru podmanivý herecký výkon neherce v roli Georga a především fantazijní hudební výstupy jeho oblíbeného latinsko-amerického interpreta spolu se vzpomínkami na maminku, opravdu dojemné.

profil / všechny komentáře uživatele from *****

Mistrovské dílo z dílny Jaco van Dormaela. Přesvědčivé herecké výkony v dojemném příběhu. Mentálně postižený Pascal Duquenne (cena za mužský herecký výkon na MFF v Cannes 1996) v nezapomenutelné roli Georga...V další hlavní roli exceluje Daniel Auteuil, možná ve svém nejlepším hereckém výkonu vůbec.

profil / všechny komentáře uživatele Grafito *****

Bez debat.. mongolská jízda vpřed..

Hodnocení uživatelů:
POMO ****