Reklama

Reklama

Když jde o peníze, můžeme se snad všichni domluvit... Mezi oblíbené francouzské komedie osmdesátých let patří snímek režiséra Edouarda Molinara Prachy v prachu, příběh dvou nezaměstnaných mladíků, kteří svou tíživou finanční situaci chtějí řešit vyloupením banky. Protože jsou v tomto směru úplnými amatéry, pečlivě se na přepadení připravují a každý krok promyšleně nacvičují. Ale když přijde na věc, a mají sehrát roli profesionálních gangsterů, chybičky se přece jen vloudí. Ještě, že zajmou tak chápavá a vstřícná rukojmí... Prachy v prachu natočené podle divadelní hry Didiera Kaminky jsou především velice vtipnou šarmantní kriminální komedií, v níž dominují herecké výkony Daniela Auteuile, který v současné době patří mezi francouzské herecké špičky, Gérarda Jugnota a výraznou komediální herečkou Anémone. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

topi 

všechny recenze uživatele

Když dávali před revolucí každou sobotu Film na přání, Prachy v prachu většinou zvítězil. Snímek jsem po hodně dlouhé době viděl teď a humor bych spíš tipoval na klasickou německou komedii z osmdesátých let než na frantíky. Možná to bylo také tím, že tam bylo docela nahoty a Daniel Auteuil mě povahou připomínal jednoho z Nosáčů :). Každopádně je to vtipná zábava a spíše taková pěkná a pohodová pohádka. Nesmím opomenout klasický český dabing, který je zde extratřída!! Ale v té době se není čemu divit. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První půlka se chvílema tváří i trochu vážně, protože se dotýká témat jako je nezaměstnanost nebo dluhy. Ale ty vážný témata jsou podaný s humorem a já se u toho skvěle bavil. Prostě první půlka mi přišla opravdu dobrá. Ale ve chvíli, kdy dojde k samotnýmu přepadení banky, to byla na můj vkus až moc velká absurdita a bláznivina. A úplnej konec mi přišel tak trochu nedotaženej. Celkově se jedná o průměrnou francouzskou komedii z doby, kdy samozřejmě nesměla chybět nějaká ta ženská nahota a trochu společenský kritiky. ()

Reklama

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že Francouzi jsou, na rozdíl od Amíků, schopni natočit komedii vtipnou, inteligentní a ne nudnou. Z tohoto počinu mám právě opačný pocit. Když je to už vtipné, tak minimálně - a mně přišlo, že i dost trapné až debilní. Konec je naprosto useklý a náhlý. Negativní hodnocení je možná také kvůli vyloženě nesympatické ústřední dvojici. Nejsem schopen určit, kdo mě z těch dvou víc iritoval - ten debilní plešoun, nebo ten rádoby geniální play(loser)boy? A to D. Auteuile fakt můžu - herec je dobrej. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle francouzská komedie téměř sahala po čtvrté hvězdičce, ale nakonec to nevyšlo. Film totiž hlavně drží herci, jmenovitě Danieul Auteil a Gérard Jugnot. Ubral bych zbytečné množství sexuálních scének, protože s dějem o vyloupené bance nemají nic společného. Vtip tam trochu drhnul, protože to nebylo až v takovém legračním duchu, jako bývaly jiné francouzské komedie. Dneska už poněkud staromodní komedie s několika dobrými scénami, ale jako celek spíše průměr. 60% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Auteuil a Jugnot jako dva nezaměstnaní zoufalci, kteří naplánují , natrénují a pak provedou rozverné přepadení banky, kde ze všech rukojmí udělají své komplice. Vstupem do peněžního ústavu se z toho stane taková neagresivní pohotová zábavná konverzačka ve stylu divadelní hry, ale to ocení každý, kdo vyrostl na klasických francouzských veselohrách. Těm ostatním to bude připadat moc profesorsky obstarožní a zapamatují si spíš Elisu Servier, která tam polovinu času běhá nahá jako přítelkyně hlavního hrdiny, ale po vstupu do banky se na ní úplně zapomene. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Édouard Molinaro si ve filmu, jak je jeho zvykem, střihl cameo – můžeme ho zahlédnout coby prodavače novin. (Komiks)
  • Jeden z policejních odstřelovačů při přepadení banky nemá v odstřelovací pušce zásobník. (JohnSmith)

Reklama

Reklama