Reklama

Reklama

Šógunův astronom

(festivalový název)
  • Japonsko Tenči meisacu (více)

Obsahy(1)

Historický velkofilm z Japonska 17. století, jímž se Takita Yōjirō vrátil do centra pozornosti publika. Yasui Santetsu (1639-1715), velmistr deskové hry go a jeden z prvních průkopníků moderní astronomie v Japonsku, se snaží prosadit reformu kalendáře na základě astronomických pozorování. Netuší však, jak nedotknutelné tabu se chystá narušit. Tradiční autority jsou připraveny uhájit si své pozice stůj co stůj... (Eiga-sai)

(více)

Recenze (4)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hodnotit životopisný film je stejně těžké, jako hodnotit život člověka. Yasui Santetsu žil v druhé polovině sedmnáctého století a na začátku osmnáctého. Pozornost nejprve upoutal jako hráč Go, zajímala ho však i matematika a hvězdy. Když dostal nabídku zjistit, který z té doby používaných kalendářů je přesný, necouvl před ní. Velmi mi to připomínalo The Great Passage. Nejen, že i zde hraje Aoi Miyazaki, ale Tenchi: The Samurai Astronom je o podobné zaťatosti. O mravenčí práci. O schopnosti roky budovat, zatnout se a vybojovat něco. Obdivuhodné. Brilantně zpracované. Plný počet dávám s vědomím, že ne každému bude film tohoto druhu vyhovovat. Mě se pohled na středověké Japonsko očima matematického a astronomického nadšence moc líbil. Chci si ho zopakovat. ■ Děkuju Marii za tip: http://mymaaiworld.blogspot.cz/2015/02/sogunuv-astronom.html ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Okada je skvělý. Ostatní herecké výkony nejsou špatné. Pokud hraje, je hudba velmi poutavá. Námět je zajímavý, reálie, kostýmy, mluva… všechno sedí. Ale pak je tu ještě věc, která mi vadí u všech filmů Takity – ten chlap prostě neví, kdy skončit, až se občas cítím, jako bych seděla na klouzačce nudy – nahoru dolu, nahoru dolu. U všech jeho filmů mi vadilo totéž: naprosto přepálená stopáž, kvůli které člověk až ztrácí zájem film dokoukat. Naštěstí u Šógunova astronoma je povaha hlavního hrdiny, především na začátku, velmi veselá, a tak jsem byla příjemně naladěná a zájem mi vydržel poměrně dlouho (oproti jiným Takitovým filmům), ale i tak to nebylo až do konce. Tento týden jsem strávila v objetí Takitových filmů a nyní mohu s klidným svědomím prohlásit, že (pro mě) je to průměrný režisér a v jeho filmech se to odráží. I tak bych se nedivila, kdybyste se do jeho filmů zamilovali, o Šógunově astromovu nemluvě. Lepší 3*. ()

Reklama

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek, který chytne a vtáhne do děje. Celkem mi to připomínalo snímek Fune wo amu, akorát tam se pár nadšenců šťouralo ve slovech a definicích, zatímco zde se zabývají hvězdami a matematikou. Miyazaki Aoi byla opět naprosto kouzelá, to snad ani nemůže být jinak :-) A mistr Joe Hisaishi nám k tomu složil tradičně velmi pěknou hudbu, takže celkový dojem je velmi pozitivní, i přestože moje angličtina (české titule nejsou) byla již na to jejich matematické a astronomické slovíčkaření lehce nepostačující. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama