Reklama

Reklama

Perseus

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1974, 17 min

Obsahy(1)

Krále Akrisia měl podle věštby zabít vlastní vnuk. Král se toho zalekl natolik, že dal uvěznit vlastní dceru do sklepení. Jenže tam za ní přišel Zeus a z jeho návštěvy se brzy narodil syn jménem Perseus. Děd to zjistil a tak nechal dceru i s vnukem zavřít do dřevěné truhlice a vhodit do moře. Jenže Danaé i Perseovi se podařilo přežít a ubytovat se u krále Polydekta. Na motivy této staré řecké báje natočil Ladislav Hájek v roce 1974 animovaný film Perseus. (Snorlax)

(více)

Recenze (4)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Působivé vyprávění pana Lukavského způsobilo mé překonání ne moc vydařené animace. Taky jsem se neubránila srovnání děje Persea s filmovým zpracováním Souboje Titánů z roku 1981, kdy se v tomto animovaném krátkém filmu objevilo několik odlišností. Celkový dojem ale dobrý :-) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pro animované filmy ostravského studia Prométheus (pokus se mi zdaří nějaký schrastit) mám slabost a Perseus není vyjímkou, už jen proto, že dokáže zprostředkovat jednu z nejznámějších řeckých bájí a vtěsnat do sedmnácti minut a to ve více méně věrné podobě, kterou například (jinak samozřejmě neskutečně brilantní) Souboj titánů převzít nedokázal (tady samozřejmě mluvím o původní verzi a ne té nové prasárně prznící svou předlohu). K animaci bych ani výhrady neměl, z papírkování toho o mnoho více prostě vytáhnout nejde, ale zato výtvarně by se dalo pár věcí upravit k lepšímu dojmu - jednou věcí za všechny třebas Perseův meč, který vypadá prakticky asi jako plastová, kávová lžička uprostřed souboje se sfetovaným Predátorem. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Paradoxně (?) mě víc zaujalo úvodní pomalé snímání nehybných maleb na řecké váze (za Lukavského vyprávění) než klasická rozpohybovaná animace, co následovala. Ale dohromady to fungovalo, takže spokojenost. ()

Reklama

Reklama