Reklama

Reklama

Pyramidy?

(seriál)
  • Česko Mýty a fakta historie: Pyramidy? (více)

Obsahy(1)

Alternativní cyklus kanadské profesorky Carmen Boulterové, kterou zajímá magie více než fakta.
Klasická egyptologie učí, že pyramidy byly postaveny kolem roku 2500 před Kristem. Autorka pětidílného kontroverzního cyklu Pyramidy?, ale tvrdí, že možná existují důkazy, že pyramidy jsou ještě starší… Umí už věda vysvětlit, za jakým účelem pyramidy byly postaveny, anebo je to hádanka, která ještě čeká na rozluštění. Proč toho o Egypťanech víme tak málo? Jejich technická vyspělost byla prý na nízké úrovni, ale na chrámovních zdech pyramid jsou vyobrazeni lidí, kteři provádějí přesné výpočty. Z celé řady poznatků se o nich vynořuje poměrně barvitý obraz.
Přehled dílů
1.Pás klidu
2.Vyspělá technika
3.Posvátná kosmologie
4.Člověk obdařený duchovní silou
5.Nová chronologie (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně za pět. Zajímavé pojetí historie a způsobu využití kolosálních staveb, jakými pyramidy jsou. Spousta renomovaných egyptologů je přesvědčena, že jsou to především pradávné hrobky mocných vládců Horního a Dolního Egypta, kdežto jiní jsou přesvědčeni o opaku. Osobně se přikláním ke druhé straně. Je nad slunce jasné, že prastaří Egypťané byli vysoce inteligentní lidé, disponující technologiemi, o kterých nemáme ani tušení - třeba takové magické propojení nebeské klenby se zemí. Jsme omezení tím, co nám současný trend a věda nabízí a je hrozně těžké se za to dostat. Jak já miluji ten vzrušující, tajuplný pocit oné posvátné úcty k tak dávným tajemstvím a toužím vědět pořád víc. Přistihla jsem se jak závidím tomu vetchému staříkovi, egyptologovi, když vyprávěl, jak si jako dítě hrával v chodbách egyptské Sfingy. O takových dobrodružstvích si můžu nechat jenom zdát. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

velice zajímavý cyklus, seriózní pohled na alternativní názory, kterých je potřeba, protože asi každý, kdo o starém Egyptu něco ví, zjistil že na konvenčních teoriích často cosi zapáchá.... ()

Peytl odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrý den, prošli jste zdatně obecní pětitřídkou? Množilka a vyňatá slova nejsou pro vás pojmem záhadným a zahlédli jste, byť jen v rychlosti a přes mléčné sklo dveří od kabinetu vycpanou fretku? Znáte sračkofág? Pokud jste odpověděli minimálně dvakrát (slovy dvakrát) ano, pak jste rozený génius a vřele nedoporučuji ani jedním podnapilým očkem zhlédnouti tuto zapařenou, vypíčenou, esoterickou sračku, za kterou by měli sekat zúčastněným ruce u samé prdele! Pyramidy??? Ani hovno, to už raději domu nastěhuji Laďu Hrušku a budem si z exkrementů navzájem plácat bustu. Veřejnoprávní televize, hehe, a co na to Aštar Šeran? ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tak jsem z toho celkově zmatený . Normálně bych to vylil do kanálu, protože to poslední co potřebujeme, je new age jak sviň, kdy se dozvíte, že jsme zlí, násilničtí falokrati (zejména třeba já že, ten obrovský počet žen připravených o úspory nevinnost, dobrou pověst). Už deseti tisíce let, nerespektujeme prý ženský princip, neulítáváme na měsíčním cyklu všichni a nenabijíme do sebe elektromagnetismus na potkání, nemluvě o nábožném zírání na oblohu. A přitom první dva díly začaly relativně nevině! Dokument do kanálu přece jen úplně vylít nemohu, protože někdy obdivuji, jak ty bláboly jsou smíchany s celkem solidními informacemi a hypotézami. Zejména ta o potřebe přehodnotit některé záznamy hieroglyfického písma, které dost možná v mnoha případech mohlo fungovat systémem akronymů. Od věci není ani problém s datací památek, protože tohle všechno jsou seriózní problémy oboru. Překvapí původ Egyptské kultury z Mali (pokud je to verifikované, tak je to fakt nářez). První tři díly je to celkem zajímavá alternativní historie, kdy nemusíte se vším souhlasit, a jsou tam cenné podněty. Jenže díl 4 a 5 naplno ukazuje, za koho tvůrci kopou. Hrabe jim z racionality, dnešní společnosti, nejraději by všechno smetli, kdy si pro svoje představy najdou vzory z minulosti a jedou si tady kosmický astrologický kalendář, axiální časovou, náboženskou revoluci okolo roku 550 př.n.l., střídání supr období s těmi méně supr aj.Touha mít smyslů více, než máme poslanců a senátorů u nás atd. Když nad tím přemýšlím, já jejich pocity a postoje docela chápu (nikoliv řešení), naproti tomu nechápu a odmítám mít porozumění pro ČT!!! Kurva fix, jak tady má nějakým způsobem fungovat společnost, když je tohle v hlavním vysílacím čase? Pak se nemohu ovšem divit, že půlka obyvatel tu parkuje s anděly, na dálku rozsvěcuje kostely, sousedka mi zakazuje kečup, páč je nezdravý a součást celosvětového spiknutí... Jak říkám, ne vše je zde hovadina, ale na člověka bez nějakých znalostí a kritického myšlení může mít tento dokument devastující účinky. A mimochodem pokračování mayského kalendáře se už před pár měsící našlo, takže doufám, že nejen údajně něžnější polovička populace zklidní hormon, a všichni se začnou emocionálně vrhat na něco jiného, český alkohol prozatím odpadá... Tak si počkejme, s čím se na nás vytasí zástupci new age a matriarchátu příště. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S históriou to má len málo spoločné. Sú to také mýty a vymyslené fakty, ktoré sa podsúvajú neználkom ako pravdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodní díly jsou nejnabitější informacemi a dávají mnohý podnět k zamyšlení, zda oficiálně tradovaná historie Egypta nemá trhliny. Čím blíže ke konci však dostávají slovo různí obskurní pisatelé obskurních knih a seriál začíná vypadat jako Vetřelci dávnověku, kde je více domněnek, než faktů. První dva díly vynikající, třetí už je půl na půl, a čtvrtý a pátý klidně můžete vynechat, pokud tedy nejste newagista a danbrownovec. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč je problém natočit slušnej a vědeckej dokument. Tohle je pro mě pseudocosi kladoucí spekulativní otázky a podávající ještě spekulativnější odpovědi na hranici sci-fi. Navíc když se podíváte na všech pět dílů najednou, tak témata se tam hrozně opakujou. Fajn, já si taky můžu myslet, že pyramidy nám tu nechali zelení tajtrdlíci s tykadýlkama, ale nemůžu se u toho tvářit takhle seriózně. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Miluju tajemství, miluju otazníky, pyramidy a nabourávání paradigmat! Hurá, po dlouhé době něco fakt vzrušujícího. Po posledním dílu: palec zůstává nahoru - i přes ty new age kidy ;)! ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Řekněte mi, opravdu si myslíte, že byli egypťané jen obyčejní cvoci? Ani si nedokážete představit, jak chytří byli. Mnohem inteligentnější něž jsme my... ()

Linda.csfd odpad!

všechny recenze uživatele

"Alternativní cyklus kanadské profesorky Carmen Boulterové, kterou zajímá magie více než fakta." No to prostě mluví za vše. Descarte, ty to vidíš! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument, který ve výpovědích samotné režisérky a páru šamanských souvěrců nemožné proměnil v možné. Hodně nestrukturovaně letem světem staroegyptským světem od brzlíku k hinduismu a zpátky k esoterice 19.st., kosmickému vědomí a 360 smyslům s ovládáním podvědomí. To vše pospojované new-ageovým eklektickým mysticismem s kořením feministického jazyka. Vizuální část se sice občas vůbec neprolíná s dominujícím slovem, ale přesto pár obrázků se často nevidí ani v příslušných cestopisech a odbornějších dokumentech. Někdo navlíká korále, někdo staví tee-pee, někdo natočí dokument, vypadá to jako splněný úkol mistrovské zkoušky. Carmen to nemá úplně lehké, co na to guru Jára ? 1-2* ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Vcelku seriózní dokumentární seriál o pyramidách a pátrání o jejich původu, který na mě působil mnohem líp než ty mainstreamové sračky, které běžně o Egyptu a pyramidách vznikají, viz Odhalený Egypt (Unwrapped Egypt). ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

První věta z obsahu přesně vystihuje náplň dokumentu. Nedozvíte se nic konkrétního, veškerý informace jsou ve stylu "domníváme se", "asi to tak bylo", "možná to dělali takhle", "pravděpodobně..." a takový dokumenty nemám moc rád. Chápu, že není jednoduchý takový věci zjistit atd., ale tím pádem je pětidílnej dokumentární seriál zbytečně dlouhej. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád historii s trochou směsí záhady a nevysvětlitelných tajemství patrně seriál Pyramidy ocení. Pro mě lehce naprůměrné. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Klasická egyptologie je celá lež, která je v podstatě dokázána. Dezinformační strategie jede ze strany egyptské vlády a pár podplacených (nebo šáhlých) vědců na plné obrátky. V tomto dokumentu uvidíte od kanadské profesorky Boulterové alternativní pohled na egyptské pyramidy. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

O pyramidách byly tři díly z pěti, takže zavádějící název - starý Egypt by se hodil více. Co se týká, zde předkládaných teorií, nejedné se o výplod choré mysli, jak by se mohlo zdát, zvlášť když dnešní věda bohužel funguje, jak před stoletími církev a mnohé věci jsou dogma. Ale i přesto všemi věřit nemusíte, je to trochu v duchu Zeitgeist. Ale kvůli pár věcem, které mě nesedí nezatratím celý dokumentární cyklus, i když je kontroverzní. ()

Reklama

Reklama