Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Bolek měl z jistých (pravděpodobně finančních) důvodů velký zájem na natočení druhého dílu památné komedie Dědictví. To je dost ošemetná věc vzhledem k tomu, že první díl je něco jako národní poklad lidové komedie. Je úctyhodné kolik lidí se snažilo Bolkovi pomoc alespoň účastí v epizodní roli (Lasica, Veškrnová, Donutil, Gott,.....) Žel výsledek je chabý. Ačkoli Polívka je pan herec a i z ničeho dokáže vytvořit zábavu, film jako celek selhává. Neforemný slepenec většinou chabých scének. A ta ze "Stardance" mi vysloveně zabrnkala na nervy. Já se vyhýbám těm přiblblým estrádním soutěžím se škrobenými projevy poroty jak čert kříži, a oni mi to nakonec strčí i do filmu. I s Borhyovou. Kdyby to tam alespoň rozbalil a poslal je s tou soutěží do prdele. Ale to ne. Udělali z toho nejdebilnější scénu celýho filmu. Bolku Bolku, tohle se nepovedlo. Nechci jen hanit. Mělo to i světlé okamžiky. Snad až na tu debilní scénu film není vysloveně zlý. Jen je prostě špatný. Promiň Bolku. Asi sis měl najít lepšího režiséra. 45% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kurva to je samý led v té sklenici a žádný chlast v ní! Hmm takže ne. Bohužel je mi líto, že to musím konstatovat, ale nefunguje to. Udělal jsem všechno proto abych si film užil. Chtěl jsem si ho užít. Nedal jsem na nic moc ohlasy. Před kinem jsem se posilnil aby byla nějaká ta zábavná hladina v krvi pak naběhl ke kase a hrdě zahlásil : Jednou na Dědictví aneb KURVA se neřííííká (ty vole těšil jsem se až to pronesu). Pohodlně jsem se usadil v prostřední řadě a vychutnal si mimo jiné trailer na Babovřesky 2 abych věděl jak asi tak bude vypadat absolutní dno České filmové kultury. A pak už jenom rozpačité pocity. Polívka do toho dává všechno snaží se seč mu síly stačí, ale nezakryje fakt, že dějově je to absolutně o ničem a kouzlo se prostě jaksi vytratilo. Celé to stojí na Bolkovi na ostatních je až moc vidět, že se do toho prostě nikomu moc nechtělo a nakonec to jaksi z povinnosti odehráli. Celý je to takový mrtvý nevidím tu to nadšení a živelnost provázející první díl. Tam byla sice dějová linie taky jednoduchá, ale fungovalo to. Tady je příběh rozvinut hned několika směry, ale všechno zůstává nedotaženo. Ne prostě ne nešlape to. Polívka rozhodně pár dobrých hlášek dá, ale i on už místy působí takovým unavenějším dojmem prostě už to není ten Bohuš z prvního dílu. Drží to sice tady nad vodou naprosto maximálně, ale to nestačí. Takže pro mě zklamání na film jsem se docela těšil, ale bohužel se mi opět potvrdilo, že originální staré klasiky by se prostě měli nechat na pokoji a netočit k ním zbytečný pokračování nebo ještě zbytečnější remaky. tohle je určitě vyšší level než ty mrdky co třeba momentálně točí Troška, ale že bych tomu zase zatleskal to sorry, ale to fakt ne.40% ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Kurvahošigutntág je pro mě kult a jedna z nejlepších českých komedií. Věděl jsem, že pokračování po x letech nemůže přinést nic dobrýho. Což potvrdily ohlasy a recenze mých známých co film tenkrát viděli. Zdejší hodnocení taky jasně mluví za své. Úspěšně jsem 7 let odolával, ale nakonec stejně zvítězila zvědavost. Popravdě jsem to čekal daleko daleko horší. Nadruhou stranu fakt nejde o nic světobornýho. Spíš bych řekl, že jde o naprosto vyhozený prachy a naprosto zbytečnej film. Těch 102 minut jsem bez větší újmy přežil. Tím pro mě ale Kurvaseneříká upadá v zapomnění. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

K pousmání je snad docela podařené entrée Miroslava Donutila, jenže to je asi minutová sekvence těsně před koncem filmu. Zbytek je bezkrevná, bezzubá, beztvará blbost s naprostou absencí děje. S nesmyslnými a samoúčelnými epizodami typu Karel Gott. Hvězdičku přihazuju za občasné podařené exteriérové záběry a se sentimentem vzpomínám na první díl. Proč, Irenko, proč? ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neměla to být komedie? Vůbec nechápu, proč takové filmy vlastně vznikají. Další z řady pokračování po letech, které nemá absolutně co nabídnout a řadí se do kategorie propadáků. Stejně, jako např. Sněženky a machři či Bony a klid. Dědictví je však pravděpodobně nejhorší. Sedláček holt není Chytilová a Bolek má nejlepší roky dávno za sebou. Minimálně, jako scénárista. Trapná zbytečnost. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení začalo 29. května na zámku Skrýšov u Sedlčan. Natáčení probíhalo také v Praze, v Rudné u Prahy či na zámku Karla Rodena. Scény odehrávající se v blázinci, se natáčely v psychiatrické léčebně v Kroměříži. Scény na hřbitově a u kostela byly natočeny v Lulči u Vyškova. (Terva)
  • Stejně jako původní snímek Věry Chytilové produkuje film společnosti Space Films, první soukromá nezávislá produkční a distribuční společnost, která byla po roce 1989 v tehdejším Československu založena. (Posheidon)

Reklama

Reklama