Reklama

Reklama

Fotbalové opojení

  • Česko Ve fotbalovém kotli (více)

Protiklady se přitahují. Snad proto v sobě ti dva, kteří nemohou být rozdílnější, nalezli zalíbení. Paul Ashworth, žijící víc než svým učitelským povoláním fotbalem, do nějž každou volnou chvíli nadšeně zasvěcuje své žáky. Paul Ashworth, dvacet let věrný londýnskému Arsenalu, k němuž jej kdysi přivedl jeho stále nepřítomný otec, dvacet let nepočítající život na roky, ale na sezony. A Sarah Hughesová, nejnovější posila Paulovy školy, upjatá, puntičkářská mladá učitelka, které ta hra, nutící dvaadvacet bláznů honit se po hřišti za kulatým nesmyslem připadá jako nejzbytečnější věc na světě a Paulovo nadšení pro ni naprosto nepochopitelné. Jenomže jiskra, která mezi nimi přeskočila, vykonala své a láska, jak známo, je mocná čarodějka. Bude ale mít dost sil i v tomto případě?

Svěže natočený snímek, zábavným a nevtíravým způsobem hlasující pro lidskou toleranci, byl inspirován autobiografickým románem Nicka Hornbyho, líčícím jeho celoživotní vztah k londýnskému Arsenalu. Scénář, který si Hornby podle své knihy napsal, se Nickova (ve filmu Paulova) dětství dotýká pouze okrajově, většina děje se odehrává v průběhu sezony 1988/1989, v níž měl Arsenal po dlouhých osmnácti letech reálnou šanci vyhrát ligu. Což se mu, jak znalci jistě vědí, nakonec podařilo. Příběh filmu proto není postaven ani tak na zápletce, jako na charakterech, které se režisérovi i oběma hlavním představitelům podařilo vystihnout zcela beze zbytku. Colin Firth i Ruth Gemmellová dodali svým postavám opravdovost a přesvědčivost, takže divák věří tomu, že Paul i Sarah díky tomu druhému pochopili něco, co by se dalo nazvat dalším rozměrem života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

golfista 

všechny recenze uživatele

Fotbal v hlavní roli filmu na první pohled není pro všechny. Když ale tohle téma zpracují angličani a v hlavní roli figuruje Colin Firth (opravdu jako vždy skvělý), nelze než doporučit. Takoví fandové fakt nejsou nikde jinde na světě :-) ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příjemná britská komedie, díky níž možná pochopíte všechny ty fotbalové fanoušky, kteří tímto sportem žijí. Především jde ale o povedenou adaptaci skvělého autobiografického románu Nicka Hornbyho - mimochodem kdysi se ze mě po přečtení knihy stal fanoušek Arsenalu.:) A Colin Firth je tu, tak jako ostatně vždy, neodolatený. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Neznaje údajně skvělé knihy Nicka Hornbyho, lhostejný k tomu, po kolika letech že to kanóni z Highbury (což jen tak btw vždycky bude znít líp než Emirates Stadium;)) tenrkrát urvali titul, lehce nedůvěřivý k tomu, že někdo opravdu žije svůj život podle hesla "na jídlo a roční permici peníze vydělám, takže všechno je OK", a hlavně zcela chladný k tomu "jakúžasněmocksežráníjetenmladejColin,nojemutoprostěkoukázočí,ááááách" Firth, který tu podle mě nepředvádí nic pamětihodného kromě toho, že dle pokynů scénáře ignoruje svět mimo Arsenal, nemůžu dát víc než 60%, protože pro mě je Fever Pitch jen lehce nadprůměrná romantická "komedie". Docela rád bych si to přečetl, ale otázka je, jestli bych pak nešel s hodnocením ještě níž. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Svět fanoušků můžou chápat zase jen fanoušci. Onehdá jsem ve fanshopu Bohemians 1905 řešil z prodavčem dámská tanga. Byli užásný, buď zelený nebo bílý, přesně v klubových barvách a vepředu logo Bohemky - klokan s nápisem Bohemians 1905. Já, protože se v životě zabývám výhradně důležitejma věcma, jsem však navrhnul tuto změnu: Šňůrku kolem pasu udělat bílou a šňůrku co si strkají holky do prdele udělat zelenou a samozřejmě kulatý logo se zlatým klokanem v přední části tang ponechat. No, jestli se někdy dočkám slečny co se slíkne a bude mít na sobě zelenobílý tanga s logem klokana mezi nohama, tak to bude hotovej megarajc a takovou slečnu si vezmu za ženu. To jsou hold mé pověstné velké nároky na holky. Jo a ještě něco, kdyby snad nebylo jasno komu fandím -- Fuck em' all, fuck em' all, United, West Ham, Liverpool, Coz we are the Arsenal and we are the best, We are the Arsenal so fuck off the rest !!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pochopit fanouškovo myšlení není opravdu nic jednoduchého, no a když tak koukám na tenhle film, tak pro českou holku je to asi i trošku nemožná meta. Protože pravý fanoušek Sk Slavia Praha, který v kotly nesmí chybět rovná se deseti násobek fanouška anglické ligy (pro rejpaly pravý fanoušek AC Sparta Praha rovná se stonásobek fanouška anglické ligy, aneb kde jsou ty plné Letenské ochozy? odešli s formou?) aneb kam se na ně hrabem. Ty Gunners trenýrky byly fakt unikátní. Zajímavý nat om všem je, že nejsem fanoušek, a občas si sjíždím obchody týmů jako jsou Manchester, Chelsea, Arsenal a představuju si jak by to bylo nekonvenční a supr mít na sobě hadry, který maj nášivku Gunners a velkej kanon přes celý záda, rozhodně bych se s tím rád po ulici pochlubil, to pak přesně chápu ty lidi v tomhle filmu, když z toho šílej tak, že nejsou schopný pořádně ani vnímat okolí, já mám dost, když si sjíždim ty online obchody a nic si nekoupim, stačí že na to koukám, a řikám si jak bych si toho vážil a to nejsem fanoušek, oni jsou fanoušci, oni mají být právem na co hrdý, zajímalo by mě, jestli si toho alespoň dokážou vážit, a připomenou si, že ne všude je to takové jako u nich, třeba zrovna u nás...ale po shlédnutí tohohle filmu se veškeré mé otázky zodpovědili snadno a opravdu hodně, až moc rychle. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nic moc, takové řídké, kulisové a chtěné... nicméně Firth hraje fotbalového fanatika dobře. Hornbyho proletářský humor ale z filmu ne a ne zaznít bez falše. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Další skvělá hornbyovka. Colin Firth (s luxusním hárem) vás zavede do nejzazších koutů duše fotbalového fandy a každá ženská musí po tomhle filmu pochopit, že když ji chlap přirovná k trenérovi svého oblíbeného týmu, je to jedna z největších lichotek, jaké se jí může dostat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdybych se mohl vrátit v čase a propašovat s sebou tvrdě získané životní zkušenosti, tak mám jednoduché zaměstnání, byt na dohled od fotbalového stadionu kanonýrů z Arsenalu (možno zaměnit za Barcelonu, Manchester United či Slavoj Houslice) a pernamentku na všechny domácí zápasy. Z uvedeného je patrné, že jsem Paulovi první polovinu filmu docela nepokrytě záviděl a druhou polovinu jsem mu trpělivě vysvětloval, že výměna tohoto ráje za získání fotbalem pohrdající slečny je hodně mizerný obchod. Ale zaláskovaní chlapi prostě dělají kraviny a mne snímky podobného typu hodně baví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Colin Firth jako skepsi propadající fanda Gunners vás přesvědčí, že fotbal je na ostrovech náboženstvím, kde se čas nepočítá na kalendářní roky, ale na sezóny a léto je obdobím nudného čekání na rozpis dalšího ročníku. Skloubit dohromady partnerský život a sportovní vášeň tak vyžaduje spoustu tolerance, či v ideálním případě společnou oddanost vlajce oblíbeného klubu. Je mi líto, ale tato Hornbyho adaptace mě vzhledem k své fádnosti moc nezaujala a to podotýkám nejsem fanda Spurs.. Nyní mě prosím omluvte, jdu říct své přítelkyni, že je Arsène Wenger.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Príbeh veru nemal šancu udržať diváka vo vare, necítil som sa ani ako v kotli, nebol som ani vo filmovom opojení, ani v žiadnom inom. Jednoducho uchádzajúca romantická komédia s originálnym nápadom, ktorý o pár rokov neskôr stihli slušne remaknúť bratia Farrelyovci. Anglická verzia má však o poznanie viac šarmu, no mám pocit, že to tragické ladenie príbehu mohlo ísť tentokrát stranou. Herci sa tu však našli a hlavne Colin Firth bol skvelý. 70%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tento film nám ukazuje člověka, jehož život doslova ovládá fotbal. A pokud toho týpka hraje Colin Firth, tak můžete věřit tomu, že se slušně pobavíte. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Ve fotbalovém kotli" aneb fotbal je jako gamblérství, když tomu člověk propadne, je to nanic. Hra, kde se 22 maníků honí za kulatým nesmyslem, si v tomto filmu podmaňuje i ženské pohlaví (to si režisér dovolil hodně). Obdivuji trpělivost hlavní ženské postavy. Mimochodem to z ní dělá science fiction postavu, protože nevěřím, že taková žena existuje (takto trpělivá, co se týče fotbalu). Já sám fotbalu nikterak neholduji, takže jsem se nikterak výjimečně nebavil. Někdy si připadám jako ženská...protože mi vadí ustavičné řeči o fotbale a fanatičtí fotbaloví fanoušci. Takže Colin sice podal dobrý výkon, ale byl mi po většinu filmu vcelku nesympatický. Ze začátku ještě jeho posedlost humorně fungovala, ale jak film zaběhl do vážnějších končin, hodně klesla jeho zábavnost. Konec byl triviální stejně jako jako celá kostra filmu, což se dá shrnout slovy: zamilování i přes osobní rozdílnost - vystřízlivění - menší krize - happyend. Tenhle film dokázal, že budu chvíli alergický na slovo Arsenal. IMHO Chelsea do toho! Do toho! Do toho!:) ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Trpíte-li (ano, jsem slávista, tudíž je toto sloveso na místě) láskou k nějakému klubu, bude pro vás Fever Pitch ještě o slušný kus lepší zážitek, než nemáte ani potuchy, jak to s nějakým fanouškovstvím vlastně je. Velmi příjemná a (nejenom díky fotbalu) netradiční romantická komedie se skvělým Firthem, jehož posedlost Arsenalem je velmi nakažlivá :-) ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

jsem " normální fotbalový fanoušek " a jsem moc rád, že konečně někdo natočil film o lásce k fotbalu ( ke klubu ) z pohledu " obyčejného " fanouška a nikoliv chuligána. Toto je příběh nejen o lásce k týmu FC ARSENAL podle autobiografické knihy Fotbalová horečka od Nicka Hornbyho. Tenhle film může plně docenit pouze ten, kdo někdy v životě skutečně fandil nějakému týmu! Jdete na zápas, všechno je špatně, vašemu týmu se vůbec nedaří, hráči kazí i ty nejjednodušší přihrávky, je neskutečná zima, jste celý prokřehlý a vy si říkáte , proboha co já tady dělám, mám to vůbec zapotřebí. Kamarádovi vedle říkáte, že už sem do konce sezony " nepáchnete " , ale vydrží vám to pouze do dalšího domácího zápasu a vy opět sedíte na svém místě a věříte, že se to už konečně zlomí a váš tým konečně zabere a zvítězí. Výborný Colin Firth i Ruth Gemmellová. Film narozdíl od knihy mapuje převážně mistrovskou sezonu Arsenalu 1988-89. A ten konec je jako z pera mistra oboru Alfréda Hitchcocka. Kdybych nevěděl, že to tak skutečně bylo, byl bych naštván, že tam tvůrci museli opět procpat závěr alá hollywoodský happyend. Takto jsem si ho opravdu užíval, protože sám vím, jaký je to pocit... 26. května 1989 FC LIVERPOOL - FC ARSENAL : 0 - 2! Michele Thomas vsítil druhou branku Arsenalu v 90. minutě a tím získal Arsenal mistrovský titul! P.S.1) Jsi jako George Graham , manažer Arsenalu ( no řekněte slečny, můžete dostat větší poklonu v životě :o) Pokud někdy v budocnu dostanete takovouto " poklonu " od svého protějšku, vězte, že vás opravdu miluje, tak se podle toho chovejte a né abyste se naštvaně odebrali domů. P.S. 2) slečny a dámy, nikdy neříkejte svému protějšku, když je naštvaný, že jeho tým prohrál : " vždyť je to jenom hra " - to je to nejhorší, co můžeme v té chvíli slyšet a není nic horšího, co by nás v té chvíli pořádně nadzvedlo! Nesnažte se nás pochopit, to prostě není ve vašich silách a nemůžete za to! Je to asi jako, kdyby vy jste celý rok šetřili na nádherné šaty ( jedinečné a originální ) , které jsou pouze jedny svého druhu a nakonec vám je " vyfoukla " vaše nenáviděná známá, která vás už po několikáté " doběhla " :o) P.S. 3) letos to opět nevypadá co Nicku, ikdyž naděje umírá poslední! :o( ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pár dobrých momentů, sem tam zajímavá myšlenka či dialog, ale jinak poměrně prázdno. Některé momenty jsou poněkud nelogické, stejně jako pocity a motivace některých postav, vyprávění místy kostrbaté, posunující se občas kupřebu i zpět podivnými přískoky.. a že bych teď fotbalové maniaky chápal nějak víc, to taky nemohu říct.. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Na britskou romantickou komedii tolik neromantické, na fanouškovské šílení tolik neživotné a na jindy skvělé herce tolik prkenné...jako by to ani je samotné nebavilo... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmaři i herci dokonale vystihli podstatu fandovství. Scéna zobrazující sledování přímého přenosu v televizi a vyvolanou alergickou reakci na jakýkoliv rušívý moment (ve filmu zvonek) vystřižená jako ze života:-) Jen místo Arsenal dosaďte Kateřina Neumannová, den D 24. 2. 2006 a jeden jihlavský bytový dům... Sedět nevydržím a naprázdno se odpichuji, abych na dálku taky pomohl... Fotbalové opojení krom vztahu k Arsenalu sleduje i vztah učitelské dvojice. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Ano, podívala jsem se na Fotbalovou horečku... Ne, nebylo to dobrovolně... Ano, líbilo se mi to, rozhodně půjdu i do knižní předlohy, Hornby umí psát. Ne, na fujbal nepůjdu, díky za optání a sbohem a šáteček ;-). ()

Reklama

Reklama