Michelu Maudetovi se v rozhodujícím zápase v ringu rozplynul sen o kariéře boxera. Přijme proto práci osobního sekretáře u bankéře Ferchauxe, který je však nucen uprchnout z Francie. Michel bez skrupulí opouští starý svět a vydává se se svým novým šéfem na útěk s vidinou uplatnění a finančního prospěchu. (borsalino)
Tak tento Melvillův film se mi moc líbil (český název: Nejstarší Fercheaux) a od určitého okamžiku jsem se nemohl zbavit dojmu z paralely s Belmondovým filmem Kdo jinému jámu kopá, který by právě na tento film mohl docela dobře navázat. Je zřejmé, že Michel Maudet není ovce, není ani šakal, ale leopard...(6.7.2009)
Souhlasím s Belmondem, kterému se Melvillova adaptace Simenonova románu nelíbila, a proto se ve stáři rozhodl natočit novou. Melville se sice snaží zachovat charakteristiku postav, ale vytvari pro ně nové situace, které by se měly podobat těm knižním. Jenže to nefunguje a logika příběhu, logika vývoje postav jsou fuč, což se nejvíce projeví na zmateném konci.(13.4.2011)
Stejně jako novější předělávce dávám plný počet. Ten děj je totiž opravdu skvělý a po shlédnutí filmu z roku 2001 jsem si říkal, že bych ho rád viděl ještě jednou. Problém byl ten, že má hrozně dlouhou stopáž a tak jsem zvolil tuto starší verzi. Ač je ve své podstatě hodně podobná, liší se jemnými niancemi. Musím říci, že v obou případech byl Belmondo skvělý, avšak více mi sedl jako starý pan Ferchaux, než jako přidrzlý Michel. Na co bych neměl zapomenout tu zmínit je odlišný konec u obou filmů, třeba vás to namotivuje shlédnout oba dva. ;-)(9.11.2009)