Reklama

Reklama

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život proslulého zbojníka Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu. Ten převyprávěl Cartouchův příběh s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie s excelentním obsazením Jean-Paula Belmonda a Claudií Cardinaleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzsko-italská dobrodružná komedie vyprávějící o životě legendárního francouzského zbojníka Louise Dominique Bourguignona, řečeného Cartouche (1693-1721). Do role neohroženého muže, jenž se díky své důvtipnosti a nápaditosti vyhnul elegantně nejedné šlamastyce a který okrádal bohatou šlechtu a peníze rozdával chudině, byl obsazen J. P. Belmondo, jenž zde mohl uplatnit své akrobatické a komediální schopnosti a také svůj fyzický fond a energii. Snímek P. de Brocy popisuje Cartouchovu krátkou vojenskou kariéru, které byla ukončena oloupením starého maršála (L. Raimbourg) a poté jeho cestu za bohatstvím a vysněnou svobodou. Neocenitelnými společníky mu byli v této době jeho přátelé, taktéž uprchlí vojáci vychytralý J. Rochefort, nazývaný Krtek a nepřemožitelný J. Hahn, pomocí nichž svrhl bývalého vůdce podsvětí Malichota (M. Dalio) a sám se postavil na jeho místo. Ženský element, a to velmi půvabný, v tomto dobrodružném filmu představovala C. Cardinale, hrající tanečnici Venuši, dívku, do níž se Cartouche ihned zamiloval. Kdyby se tento francouzský rebel věnoval svým věrným přátelům a své krásné partnerce, mohl užívat svého bohatství, postavení a lidové oblíbenosti mnoho let, on však neodolal pokušení skládat poklony ledově chladné komtese Isabelle de Ferrussac (O. Versois), již poznal ještě před Venuší a jež stála u začátku konce jeho štěstí. Při jedné z šarvátek s armádou byla totiž zastřelena jeho krásná Venuše, Cartouche plný žalu však nezanechal své loupeživé činnosti a v roce 1721 skončil na popravišti. Poutavý a dobrodružný dvouhodinový příběh nejznámějšího předrevolučního francouzského vzbouřence proti šlechtě a vysoké společenské vrstvě a neúprosná křivka jeho úspěchů a proher, jež se dá zkráceně vyjádřit jako vzestup, vrchol, zrada, pád, poprava, se nápadně podobá postavám vyobrazených ve výborném československém seriálu Slavné historky zbojnické od H. Bočana. Údajně značně historicky přikrášlený příběh nemění nic na tom, že Cartouche považuji za nadprůměrné filmové dílo plné šermovaček, jež stálo na počátku Bebelovi výjimečné, nejen komediální kariéry. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný svěží film, plný humoru, bitek, loupení, tokání a moralistických slov o rovnosti. Louis-Dominique Bourguignon, neboli Cartouche (dobrý Jean-Paul Belmondo), mladík toužící po rozmařilém životě a krásných ženách, provede převrat v pařížském podsvětí a s agitačními slovy o rovnosti třídní i společenské zakládá novou spokojenou bandu lupičů, která okrádá pouze bohaté. Ženy se nakonec stanou jeho prokletím, ale životem se žene zběsile vpřed, trhá a chlemtá, bojuje a vysmívá se. Nechybí vtipná epizoda z krátkého pobytu v armádě, kde se střetává se svými věrnými druhy Hezounem (Jess Hahn) a Krtkem (Jean Rochefort) a pobyt zakončují smělou loupeží. Ženskou krásu přináší temperamentní Venuše (půvabná Claudia Cardinale), která jako správná soudružka nelpí na věrnosti svého vyvoleného hrdiny. Další zajímavé postavy: Malichot (Marcel Dalio), původní vládce pařížského podsvětí, velitel ozbrojených složek Gaston de Ferrussac (Philippe Lemaire), jeho žena Isabelle (Odile Versois), osudný člověk v životě bohémského Cartouche, seržant rekrutů (Noël Roquevert) se svým neúspěšným lovem dezertérů, senilní maršál (Lucien Raimbourg) a malý Louison (Alain Dekok). Jednoduché, vylepšená legenda o lupičovi, svěží, romantické, ale především šarmantně zábavné. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Povedený dobrodružno-historický francouzský snímek v hlavních rolích s hvězdnými Jean-Paul Belmondem a Claudiou Cardinale. Výprava, kostýmy, lokace byly výborné. Příběh se mi také líbil, jen škoda, že Cartouchovi nestačila krásná Venuše, ale chtěl sbalit další šlechtičnu. A Venuše musela mít opravdu dobré srdce, když šla zachraňovat chlápka, o kterém věděla, že ji podvádí a touží po jiné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Cartouche je proutník o tom žádné spory. Cartouche je ale také film, kterých ve Francii točili v té době kvanta. Jistě tenkrát byly velice úspěšné. Dnes mají máloco říci. Až na pár vyjímek, mezi které Cartouche rozhodně patří. Krom toho, že historicky podkresuje onu dobu naprosto precizně, jak to Francouzi dovedou. Objeví se bitvy, které na dobrodružný film vypadají skvěle a milostné scény také zašachují s příběhem. Hlavní je stejnak Cartouche. Jean-Paul Belmondo ho hraje tak jako by on sám byl právě takovým mužem. On ani nemusí hrát, on takový prostě je. Na světě pak existuje pramálo lidí, kteří by řešili debatu takovou jaká je právě v tomto filmu: --- Říkají mu Hezoun - Kdo je sakra ten Hezoun? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Philippe de Broca /neskor natocil aj Muz z Ria, Muz z Hong Kongu, L´ Africaine/ natocil pekny film, ktory ma dobre tempo, rychlo uplynie, Belmondo exceluje, Claudia Cardinale /neskor aj Le Ruffian 1983/ je proste skvela. Ale absolutorium nedam. jednak je toto jeden z prvych filmov DeBrocu a jednak trochu behom casu zostarol a smrdi zatuchlinou. Pre mna urcite. 76 % ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení filmu probíhalo v městě Pézenas, kde Belmondo absolvoval zrychlené kurzy jízdy na koni a šermu a díky tomu mohl ve filmu hrát všechny kaskadérské kousky. (raininface)
  • Předobraz hlavního hrdiny Louis Dominique Garthausen, zvaný Cartouche,  zemřel na popravišti lámáním v kole 28. 11. 1721 ve věku asi 28 let. (p.a.douch)
  • Souboje a fyzicky náročné scény hrál nejen Jean-Paul Belmondo, ale i Claudia Cardinale bez dublérů. (vesper001)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama