Reklama

Reklama

Berserk: Ógon džidai hen III – Kórin

  • Japonsko ベルセルク 黄金時代篇Ⅲ 降臨 (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Kumpanie Jestřába se bez Griffitha a Gutse skrývá v tmavých lesích a pod velením bojovné Cascy jen s vypětím sil vzdoruje královské armádě. Potřebné povzbuzení přinese návrat neohroženého Gutse a k obnovení původní síly má dopomoci osvobození uvězněného vůdce Griffitha. Výsledkem je trpké zklamání a složité dilema pro Cascu. Sled událostí ale vzápětí nabere zcela jiný směr, do hry se vrací talisman Behelit a o slovo se konečně rázně přihlásí démoni. Nastává temná éra, Griffith je postaven před osudové rozhodnutí a začíná věčný boj Gutse s přízraky – zrodí se Black Swordsman. (Dont)

(více)

Recenze (73)

Lima 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení za celou pozoruhodnou trilogii. Za tu nekompromisní brutalitu a i na poměry manga žánru bezprecedentní výpravu. Hlavní trojice – Griffith, Guts a Casca – ač animovaní, strčí svým charismatem do kapsy každou reálnou hereckou hvězdu a jejich složitý psychologický vývoj napříč všemi třemi díly je radost sledovat. Dynamické souboje se nebojí krve a ty niterné scény zase přetékají svůdnou atmosférou. Ale pořád bychom se pohybovali v intencích klasického dobrodružného příběhu s historickými reáliemi, kdyby nepřišla druhá polovina třetího dílu. V ní se ty pekelné výjevy do vás zakousnou tak, že na to nezapomenete. Vždy jsem na Japoncích obdivoval ten nízký práh autocenzury, kterým oplývají a zkrátka lidově řečeno – že se s tím neserou, ale brutalita a jistá zvrhlost těch pochmurných vizí v té památné půlhodině vyráží dech. Podobný psychedelický zážitek jsem při japonském anime zažil naposledy před deseti lety u legendární Akiry. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když temnota obestírá obzor a Behelit ukáže svou pravou tvář, to se pak jeden může doslova přetrhnout a přesto osud všech zúčastněných mění jen za cenu velkých ztrát. Ta smrtící gradace čím dál depresivnějšího působení hlavních postav bere dech, ale protože se finální třetina dá sledovat jen s velkým nervovým vypětím, na nejvyšší hodnocení to tentokrát nestačí. Paradoxně právě ony zničující chvíle a fatálně otevřený konec byly tím, co v mých očích posouvalo seriálového Berserka mezi legendy. Teď mě naopak vědomí neodvratného pekla značně deprimovalo a chtěl jsem z něj být co nejdřív venku, hlavně proto, abych mnoho let po zhlédnutí seriálu viděl, co bylo dál. A nutno říct, že navzdory faktu, že jsem se vše dozvěděl během pár záběrů a vět, zůstávám spokojený. Jako finále trilogie zlatého věku úžasné a jako příslib (snad) věcí budoucích ještě lepší. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý animovaný akčný historický fantasy film, ktorý je záverečným dielom tejto vydarenej série. Má celkom dobrý príbeh o skvelom bojovníkovi a jeho žoldnierskej skupine, ktorí urobia všetko preto, aby dostali svojho veliteľa z krutého väzenia, čo sa im aj podarí, lenže kvôli veliteľovmu dlhotrvajúcemu trýzneniu a hlavne talizmanu sa z neho stane niečo úplne iné a dokonca sa proti svojej vôli presunú do prostredia plného démonov. A tak sa musia postaviť doterajšiemu najťažšiemu protivníkovi a urobiť všetko preto, aby sa z toho dostali. So spracovaním som nadmieru spokojný, aj vďaka záveru predchádzajúceho dielu som sa na toto pokračovanie veľmi tešil, keďže motív pomsty mám len predsa veľmi rád a pri tomto hlavnom hrdinovi ponúka veľký potenciál. Síce si tvorcovia vybrali odlišnú cestu, než akú som pôvodne očakával, vlastne aj celý tento diel je už vlastne úplne iný, než tie predchádzajúce, ale nakoniec s tým nemám žiadny problém, keďže to zvládli výborne. Ešte úvodná fáza sa nesie v tradičnom štýle a rozhodne ma potešila, ale následne je to už predsa len trochu iné, časté intrigy nahradilo nejaké to filozofovanie, čo mám rád, no hlavne v druhej polovici to už prejde do čistého fantasy, čo inak moc nemusím, ale v tomto prevedení to vyšlo až prekvapivo dobre. Táto fantasy časť je mimoriadne temná, dokonca mi prišla až taká depresívna a poriadne nekompromisná k samotným postavám. A pritom stále je aj nadmieru nápaditá, vďaka hlavnému hrdinovi občas aj trochu zábavná a s nespočtom skvelých situácií. Skutočne ma až prekvapilo, ako to na mňa zapôsobilo. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Síce skôr uprednostňujem ten uveriteľnejší štýl akcie, ktorý sa nájde iba v úvode, ale aj celá fantasy fáza je dostatočne kvalitný survival, ktorý mi prišiel dosť napínavý a samozrejme aj slušne drsný, pričom nesklamú ani samotné netvory, na ktorých si dali tvorcovia viditeľne záležať. Postavy zostali stále rovnaké, na čom má podiel aj zmena žánru, ktorý vlastne nedovoľuje príchod nových, jedine v podobe netvorov. Takže stále to s prehľadom ťahá celé hlavné trio, pri ktorom ma ale dosť zaujalo, ako dostali poriadne zabrať, takýto prístup k hlavným hrdinom, ku ktorým si navyše divák z predchádzajúcich dielov vytvoril vzťah sa skutočne len tak nevidí. Animácia je očakávane veľmi kvalitná, ale na rozdiel od trochu jemnejších predchádzajúcich dielov už tentoraz treba pochváliť aj ten poriadne temný a miestami vlastne aj celkom úchylný štýl. Takže s týmto ukončením série som skutočne spokojný, po všetkých stránkach veľmi kvalitná práca a síce mi selá séria príde kvalitatívne vyrovnaná, tento tretí diel na mňa zapôsobil najviac. 79% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

http://www.csfd.cz/film/318810-berserk-ogon-jidai-hen-ii-doldrey-koryaku/ - se mu dostane zasloužené odměny. Poté se to celé zvrtne v nehoráznou debilitu, kterou dokáží prosvětlit jen chvilkové hrkotavé soulože, ztvárněné tak, jak si je japonští uhrovatí ťulpasové marně představují. Zdrbnutí celé trilogie: dobrá, středověk se v podání rákosek vyvíjel trošičku jinak, proto se dá odpustit jisté nepochopení. Obzvláště, když stříká krev a rozličné tělní výměšky. I jurodivost, natolik typická pro šikmé příběhy, byla zpočátku potlačena. V tom smutném okamžiku však, kdy se na obrazovce zjevil nějaký kentaur, křížený s Minotaurem a dědečkem Jagem, jsem zavyl, protože bylo jasno, do jakého tělního otvoru bude zbytek směřovat. A ono jo. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Pay heed, struggling one. Soon, a storm of death and madness that will rage around you that no mortal can atone for." U prvních dvou částí trilogie můžu polemizovat nad tím zda je lepší původní seriál nebo obrazově vypiplaná, ale dějově střídmější kinoverze. V případě té třetí mám jasno. Především závěrečné děsivé inferno, včetně nového dovětku, snad ani nešlo zpracovat líp. Ságu "Berserk" řadím k tomu nejlepšímu co jsem kdy v žánru anime viděl. Jak pro sympatické a tajemně mnohovrstevnaté hlavní postavy, tak pro uhrančivý příběh odehrávající se ve snově malebném středověku, jenž se tak často překlápí do surové noční můry. Tam, kde už standartní západní produkce řadí zpátečku, se tady šlape na plyn. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl filmové trilogie Berserk je v mých očích opět o stupínek lepší než předchozí díl, ale stále to nestačí na plný počet. Je mi sympatické, že velmi svižné tempo vyprávění v dílech minulých dokázalo vytvořit pro závěrečný díl živnou půdu, na níž dokáže závěr vskutku náležitě vyniknout. Tento díl je už od počátku pomalejší a nikam výrazněji nespěchá, je v něm dokonce i prostor pro lyričtěji laděné scény a vnitřní monology, které mi ale třeba v případě neustálého omílání Griffithova vytouženého snu spíše překážely, než že bych je s potěšením kvitoval. Provedení oné osudné druhé poloviny snímku, na kterou jsem se toliko těšil už od doby oznámení adaptace Berserka do nové filmové trilogie, považuji za imho vrchol filmové trilogie. Je sice fakt, že mi nepřipadala až tak děsivá a hororová jako v seriálu, kde na mě pocit naprosté bezmoci obětovaných vyloženě dýchal z obrazovky, ale rozhodně ve mně zanechala největší dojem ze všech scén filmové trilogie. Jsem rád, že tu byl oproti závěru seriálu přítomen Skull Knight a v menším cameu i Puck, opět mě trochu mrzí vynechání pár scén a postav z předlohy (např. již zmiňovaný Wyald, ale čert to vem), dále oceňuji, že se úroveň kvality animace opět o něco zlepšila a já bych si dovolil říct, že tohle byl jediný díl z filmové trilogie, kde se mi grafika opravdu zajídala a vůbec mi nevadila, ovšem oproti krásné vizuální stránce mě zklamala hudba, neb krom úvodního songu zpívaného maestrem Hirasawou jsem v průběhu filmu nezaznamenal jedinou skladbu, která by dokázala efektně podkreslit probíhající děj a utkvěla mi v hlavě i po skončení snímku. Že by v závěru zazněla aspoň nějaká remasterovaná verze Forces? Bohužel ne. I tak jsem však spokojen a jsem rád, že někoho napadlo znovu adaptovat Berserka. Samozřejmě bych si i já přál, aby tvůrci neváhali jít i do dalších částí mangy a tento projekt tak nezůstal jen u úmyslu oprášit původní seriál a přinést více uzavřenější závěr. Lepší 4*. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Povedené zakončení, hlavně tam bylo ukázáno a vysvětleno co se pak stalo s Guttsem, ne jak v seriálu sek a domysli si:)) Takže hlavně ten konec, ten přídavek beru velmi pozitivně a radostně. Každopádně původní seriál je nedostižný. ()

Beznoh 

všechny recenze uživatele

Beztak jsou to pošahanci úchylný ty Japončíci. Jako vizuálně a emočně je to výborná podívaná, ale tohle už je na mě trošku moc. První dva díly mě bavily více, ale už je to moc impresionistický a zvláštním způsobem úchylný, ale smysl příběhu je pro mě dost zvláštní. Ale stejně si to alespoň tři hvězdy zaslouží, je to jedinečné dílo, určitě originální, nápadité i poutavé... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tak jó no.. Navzdory všem mým obavá po slabé jedničce a tristní dvojce nakonec třetí část dopadla nejlépe a kdo není tak náročný jako já, ten si k mému hodnocení může domyslet i tu čtvrtou hvězdu. Pořád je to sice zkratkovité, většina situací a myšlenek nemá čas doznít a často ani vyznít (což třeba mě krutě rozčiluje) a animace je pořád z velké části taková umělá(ikdyž tady se snad poprvé setkáváme aspoň s fragmenty na kterých je znát nějáký umělecký rukopis ).. To co tenhle díl odlišuje a vyzdvihuje znatelně nad oba předchozí je fakt, že tentokrát se jen neškrtá(ikdyž pořád ano), ale naopak se i přidává a divák tak dostane pár informací které v seriálu nezazněly a dokonce i nakouknem co se stalo dál s Gutsem a Cascou. Divák tak nemá jen pocit, že se jen zkratkovitě přebrblává text, ale poprvé dostane šanci se bavit... Nutno ale dodat, že i tak o žádnou velkou výhru nejde, protože seriálový děs, hrůza a zoufalé peklo které nejednoho diváka nutilo zalézt strachy pod postel se zde absolutně nekoná. Nějáký chytrák se například rozhodnul vyměnit brutálně temný kontrast rudé a černé za jakousi modrošedou expozici s nachovorůřovými tóny což rázem proměnilo noční můru v temnější fantasy pohádku-a to je škoda. Casca už nezažívá pekelné znásilnění ale jen takovou dost sexy nedobrovolnou prcačku(na což se sice dobře kouká ale je to trochu mimo záměr). atd atd......... Vyhodnoťte si to každý po svém-Já v celém tomhle Golden Age Arc projektu vidím trestuhodně nevyužitou šanci, která to alespoň na konci dobojovala do bodu kdy nejde o drtivý provar a trapas. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Pro všechny, kteří trpí syndromem "mělo se to držet tématu prvních dvou částí": Už jsem to psal u prvního filmu, pro neznalce předlohy má tohle trojdílné anime velkou nevýhodu a velkou výhodu. Aby to bylo jasný, film začíná AŽ MOC POZDĚ. První části předlohy, mangy, se totiž jmenují "The Black Swordsman", čili dejme tomu Černý (Temný) šermíř. V nich čtenář sleduje nejprve nějakýho frajera, jak si to rozdává s pěknou ženskou, která se najednou promění v megahnusnýho démona, kterej chce frajera sežrat, ale frajer je jasnej týpek už od pohledu a napálí démonovi jednu kouli přímo do chřtánu. Abyste to pochopili, klikněte zde. To je úvodní stránka prvního čísla Berserka. V následujících částech potom čtenář sleduje tohohle frajera, jak putuje divným středověkým světem a z bůhvíjakýho důvodu zabíjí nějaký divný pány hradů, kteří se před jeho mečem mění na podobně divný démony, jakej je na obálce toho prvního čísla. Abych řekl pravdu, když jsem Berserka začal číst, říkal jsem si: "Ty vole, co to je za hnusárny?!" Protože ono to opravdu je hnusný, slizký démoni, usekaný ruce, nohy, rozpůlení koně a jiná japonská fantasmagorie. Jenže s postupem času, vlastně než čtenář dočte první tankobon, dostane se do světa Berserka a s Gutsem nejenže začne soucítit, ale začne se i ptát, co se v tom zkripleným světě stalo, že se všude povalujou takový sajrajty, jako můžete vidět na tý obálce toho prvního čísla. Jenže Miura je kromě skvělého kreslíře i skvělým vypravěčem, a tak hustí do čtenáře příběh dál, aniž by se vracel. A tak Guts zabijí a seká a teprve na konci "Black Swordsman Arc" se Miura dostává k tomu, co vidíme tady v těhle filmech. Protože na konci Černýho šermíře se Guts potkává díky náhodě znovu s Griffithem a Gutsův společník, elf jménem Puck, se začne ptát, co se mezi těma dvěma stalo, a kdo to vlastně Griffith, tedy teď už Femto, je. A tehdy přichází "Golden Age Arc", tedy to, co máme zfilmováno v těhle třech filmech. Výhoda pro neznalce předlohy spočívá v tom, že se začnou dívat na příběh, který je mezi fanoušky mangy možná nejoblíbenější, protože oni tehdy zjistili, kdo je to Guts, Griffith a co se mezi nimi stalo. Protože Miura to tak dobře nakreslil a napsal, že je to opravdu zajímalo. Nevýhoda pro vás je ale v tom, že konec tohohle filmu vás ponoří do pekla, z nějž povstane Černý šermíř, navlékne zbroj a chopí se meče, jak jsme mohli teď vidět ve scéně po titulkách. Čili proto filmový Descent vrhá na vaše obrazovky zplozence pekla, démony a různý sajrajty. Ten pravej příběh Berserka se totiž začal odehrávat předtím a hlavně potom, protože celé tři filmy, které jste právě sledovali, nejsou ničím jiným než enormním flashbackem. Puck už se ve filmu mihl, stejně tak další dvě důležité postavy (Farnese a Serpico), ačkoliv tam neměly co dělat, a se Skull Knightem už jste se taky seznámili. Čeká vás ještě příběh epických proporcí, v nichž Miura jako autor neřeší jen to, že něco je dobrý a něco zlý, ale řeší tam závažný psychologicko-filozofický aspekty celýho světa, metaforicky připodobňuje Gutse k lidstvu samotnýmu a staví ho do situací, z nichž se někomu obrací žaludek. Jinak možná to někomu z vás, neznalců předlohy, nedošlo, ale mohli jste se možná zeptat, proč se celý film (příběh) jmenuje Berserk, že? Možná proto, že na pravý berserker je Guts ještě pořád moc hodný. Co se filmu týče, mám spousty výhrad. Chybí spousty důležitých článků v příběhu, Gutsův pobyt "v jeskyni, kde cvičil s mečem", jak říká v předloze, jeho souboj s "cirkusovým klaunem" na nějakém turnaji (ten cirkusový klaun je ten týpek s kolečkama, jako měla Xena, a bičem, kterej šlehal jako... no prostě šlehal). Chybí celá Rickertova pasáž, kdy mu za zády během Zatmění pochcípe celá Banda Orla, útěk s Griffithem je celý špatně - chybí Bakiraka nájemní vrazi, a hlavně CHYBÍ WYALD!!!. Ale hlavní je že, tvůrci chtějí poctít předlohu, a ctí ji dobře. Film je agresivní, svižný a dobře zanimovaný. Nevím, jakou verzi jsem viděl, jestli 15+ nebo 18+, ale mám pocit, že 15+, protože si dovedu představit ještě tvrdší scény. Protože v manze to prostě je tak tvrdý, že už to tvrdší ani bejt nemůže. A za tu poctu a snahu zfilmovat Berserk jim prostě musím dát plnej počet. () (méně) (více)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Deus Ex Machina. 2 predchozi dily nekam smerovali skrze sympaticke evropske fantasy aby to ve tretim dile vyvrcholilo totalne silenou temnou psychedelickou uchylnosti. 7/10 ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Tak môžem povedať, že predchádzajúce diely sú aj o čosi lepšie, lebo tam nebolo démonov a neskutočné prefantazírované netvory.Ale film sa drží mangy, tak je to za 5.Kiež by teraz rýchlo natočili seriál, ktorý by zobrazil nastávajúce udalosti z mangy.Ale je to skoro nemožné, lebo manga ani nie je dopisaná, a ked ju už ktosi čmára aspoň 20 rokov, tak nám môže byť jasné, že je to japonský biznis, ktorý nebude mať konca..a keby mangu nedajbože aj za 20 rokov dopísali, tak budem mať už nejakého Berserka v prdeli.. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tahle minisérie byla natolik úspěšná, aby vynutila další pokračování. Protože zatím to vypadá nadějně a zfilmování následujících částí mangy by bylo prostě super. Tenhle film se mi ale jako celek nelíbil tak jako předchozí dva. Sice graficky to bylo skvělé, ale tak trochu neuměle se to snažilo filozofovat, přitom to používalo jen příměr s hradem, který se tam opakoval až moc. Samozřejmě tahle část mangy je plná otázek o podstatě osudu, života atd. Ale mohlo se to určitě udělat líp, aby to nevyznělo nudně a nevypadalo, že to je tam jen tak strčené jako protiváha krvavých orgií. Ušetřený čas se mohl naprat do normálního děje, ve kterém se (jako obvykle) nečtenář mangy pravděpodobně ztratí. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl trilogie je jednoznačně nejtemnější, démonické zakončení dostává i daleko větší prostor než tomu bylo v seriálu. Je tedy proto výrazně propracovanější a lépe vysvětluje některé události (ať už pomocí opakujících se flashbacků do Griffithova dětství nebo prostřednictvím postavy Skull Knighta). Ale třeba nečekaný návrat Gutse ke kumpanii se mi zamlouval mnohem víc v seriálu. Druhá polovina filmu je už hodně filosofická, pro diváky neznalé souvislostí to může být obtížně stravitelné. Doufám, že se jednou dočkáme filmového zpracování i dalších částí mangy. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Pokračujeme tam kde sme prestali http://www.csfd.cz/film/318810-berserk-ogon-jidai-hen-ii-doldrey-koryaku/. Pôvodný seriál http://www.csfd.cz/film/139653-kenpu-denki-berserk/, ktorému dokáže konkurovať tento posledný tretí sfilmovaný diel trilógie najviac s pomedzi ostatných dvoch filmov. Prečo je tomu tak? Plusmi sú dĺžka (najdlhší film) a to, že sa snaží tento tretí diel dokonca priniesť nejakú pridanú hodnotu oproti anime. Najsilnejší a najlepší diel nie je pre každého lebo sa dostávame v druhej polovici filmu do sveta dosť nechutného a to nemusí každý zvládnuť. Napriek tomu, že brutalita a erotika bola prítomná aj predtým teraz je to už maximum čo niekto dokáže zvládnuť. Preto treba povedať, že tá druhá polovica to je vlastne smerovanie aj celej mangy a dôvod prečo vlastne Guts bojuje proti monštrám v mange. Som nadmieru spokojný a len malý krátky vlas chýbal, aby tretí diel dosiahol kvalitu anime. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zakončení trilogie se odehrává v mezisvětě démonů, kteří připraví hlavního hrdinu o všechno a o všechny, které měl rád. Hodně drsný konec i na takový styl anime. Trýznění těla i duše na neživém místě plné zrůd, démonů a smrti. Filosofování nad existencí a uvědomění si sebe samotného. Nebo to je jen sen někoho jiného? Vizuální ztvárnění je nejlepší ze všech tří dílů - hodně experimentů a střídání stylů. Tato část je nejvíce depresivní, protože hlavní hrdina přijde o veškerou jistotu a nic není jako dřív. Je to jako krásná vůně s kterou se nechcete loučit. Ač seká, vypichuje oči nebo stíná hlavy, stejně to nestačí. Může zabít všechny na světě, ale není schopen se ubránit zradě přítele. Konec je slaná nechtěná realita, jenže hrdina místo smutku zase zatne zuby a vykročí dopředu. Teprve teď se zrodila legenda jménem Guts! Hodně věcí zde nebylo vysvětleno a to mě mrzí, ale seriál si hodlám určitě sehnat. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak jo, jediné pozitivum je bestiář a sem tam řežba, ale dohromady (a i za celou trilogii) je to vlastně hrozná sračka bez smyslu, pořádného děje, plná nezajímavých postav a plácání se od ničeho k ničemu. To místní vysoké hodnocení jde fakt mimo mě. 25% ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Poslední z trilogie filmů mapující Golden Age Arc a nejlepší z nich. Ať už je to tím, že mapuje hlavně osvobození Griffitha a následné Zatmění, tak i po animační stránce se mi zdál nejvíce dotažen k dokonalosti. Naštěstí nekončí scénou znásilnění, jak tomu bylo u původního seriálu, ale díky nástupu Skeleton Knighta se dočkáme i několika scén po něm. Sice opět chybí Demon Dogs, ale to už vem čert. Snad se dočkáme teda dalších dílů mapující události, kdy Guts už je Black Swordsman. Akorát mám obavy, že manga se už nijak smysluplně neukončí a i když začnou mapovat další díly, tak to úsilí nebude úplně odměněno. Ve větších detailech o propojení mangy a těchto anime filmů se rozepsal uživatel Wysch. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele

Původní Berserk na to šel mnohem lépe. V tomto třetím filmu by snad bez znalosti předlohy ani dost věcí nedávalo smysl. Zasekaná animace, divné pohyby úst, to už bylo v prvních dvou dílech, ale celková nezáživnost celé dějové linie, plus naprosto neodůvodněná H scéna (prostě jdeme na to) mě srazila na kolena. Měl jsem co dělat, abych se vůbec dostal na konec filmu. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Epické završení monumentální trilogie se shakespearovsky tragickým vyvrcholením. Je úžasné sledovat, jak Japonci dokáží propojit vrcholně existenční otázky s bezcitnou brutaitou a dokonalou psychologií postav, které i přes svou "typovost" vlastně samotné typy během svého vývoje přetváří. Věrnost, přátelství, oběť náhlá a nedobrovolná, slepé následování snu a hlavně iluze moci nad vlastním osudem a konáním, v ne úplně jasném soukolí plánu, nadřazenému všem lidským hodnotám. Mistrovské dílo. ()

Reklama

Reklama