Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

drederik 

všechny recenze uživatele

Scénu, kdy ředitel banky při čůrání pokropí obnažený drát vysokého napětí a jeho manželka nad bezvládným tělem pronese jen: "To je poprvé co jeho nástroj zajiskřil", si vybavim vždycky, když vidim na zemi kabel a hned vim co nemám trefovat, ať už to k tomu svádí sebevíc. Pokaždý mi je Bebela na konci líto, ale když začne okouzlovat další paničku, lítost se rychle mění v závist. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Belmondo jako řízek z francouzské cizinecké legie nakopává zadek Němcům, Tunisanům a taky i Francouzům. Tvůrci měli smysl pro mírnou nadsázku a humor (ale ten hlavně dodal dokonalý Jean Paul Belmondo) a přišlo-li na vážnou strunu, ani chvíli to nevypadalo nepatřičně nebo komicky. Výborná tragikomedie, kdy se stírají rozdíly mezi vojáky a lupiči. Film využívá podobného příběhu jako americká taškařice Kellyho hrdinové, která se už bere pramálo vážně. ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele

Takových 50%. Pro mě osobně docela velké zklamání. Jako by se film nemohl rozhodnout, jestli to bude drama nebo komedie. Na komedii tám bylo velice málo vtipu a drama to nebylo pořádně udělané. Bylo tady pár hlášek, ale to bylo tak vše, děj byl takový nijaký, občas mě to i nudilo. Belmonda mám rád, ale todle byla dost slabota na něj. Škoda. Howgh! ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek z druhé světové války. Belmondo je tu celkem tichí až je to místy nezvyklé. Ze začátku je to čistě válečný film plný střelby a mrtvých ,ale pozdějš se jedná o vyloupení banky a v klidu si žít ,ale jak už to bývá ,když se jedná o zlato tak se ani pár jedinců neschodne. A tak jeden po druhém padají až zůstane sám Belmondo v něměckém tanku. Jenže nastává poněkud divný konec filmu ,který jako by skončil tak nák bez konce. ps: kdo chce moc nemívá nic. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"To jsou u vás ztráty? Vždyť jsme neztratili ani celých devět lidí z deseti." Podobnost s Kellyho hrdiny čistě náhodná? O tom upřímně pochybuji. Akorát tady je to v opačném gardu. Jede se totiž po trase banka-zlato-cesta. Ono je to však úplně jedno. Jediné podstatné je, že se sehraná parta kolem Henri Verneuila po dvaceti letech vrací natáčet do Afriky (škoda, že bez Ventury, sedl by sem). Mrchožrouti mě příjemně šokovali hned v několika ohledech. Čekal jsem válečný film ve stylu "zastřel si svých sto bezejmenných nácků" a to celé říznuté komediálním tónem produkovaným především Villeretem. A přitom výsledek je celkem komorní snímek souboje několika vychcaných drsňáků o zajištění budoucnosti s nemálo cynickýma hláškama. Nelze v tom nevidět inspiraci ve westernech. Charaktery tady mají typově blízko k nejmenovanému Leonemu majstrštyku. Také každý kuje pikle na každého. Jednapadesátiletého Belmonda tento film zastihl v pětiletce kdy točil své snad vůbec nejlepší kusy (Profesionál, Bezva finta) a čtyřiašedesátiletého Verneuila stále v nesenilním stavu. Mrchožrouti fungují ve všech svých složkách a od maximálního hodnocení je dělí skutečně málo. Vlastně jen prostřední pasáž. Úvod totiž nadchne, pak se tempo na nějakou dobu zvolní a přibližně čtyřicet minut před koncem na scénu napochoduje zlato a najednou to nabere neskutečné grády. K tomu nějaký ten nečekaný zvrat, přestřelky, chytlavý hudební motiv, drsná cháska a především řádná chlapácká zábava. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)

Reklama

Reklama