Reklama

Reklama

Dědictví

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Schyluje se k válečnému konfliktu a ve vesnici ležící nedaleko izraelsko-libanonské hranice se schází velká arabská rodina na svatbě nejstarší vnučky Abu Majdy. Pospolitost rodiny, dosud vždy poslouchající rozkazy patriarchy, narušuje od určité doby různorodost zájmů jednotlivých členů, zvlášť mladší sestry nevěsty, která se odmítá provdat za muže, jehož jí určili. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Mainer 

všechny recenze uživatele

Svěže natočený vhled do palestinského světa, který není vůbec nepodobný tomu našemu. Rozpadající se dominance rodiny a mužů tvoří revoluci svého druhu ne nepodobou emancipaci žen v 19. a 20. století.. ()

wito 

všechny recenze uživatele

Osobná sonda režisérky do osudov palestínskej rodiny (rodín), žijúcej na izraelskom území Golanských výšin, ukazuje zložitú spleť vzťahov jednotlivých jej členov na pozadí vojnovej kulisy izraelsko-palestínsko konfliktu. Ten tu síce priamo nedominuje, ale je zjavný, najmä z množstva zvukových, ale i vizuálnych efektov. To efektívne podporuje napäté konanie postáv a umocňuje tak neustály boj tradicií, kultúrnych zvykov, rodinnej cti, s moderným spôsobom myslenia, túžbou po osobnej slobode, vlastnej mnohým z mladej generácie. Akási malá vojna dvoch svetov tak prebieha vo veľkej geopolitickej vojne nerozlučne spätej s touto geografickou oblasťou. Režisérka zrozumiteľne vyjadruje rozpory, pričom sa podľa vlastného vyjadrenia bráni akéhokoľvek osobného postoja k postavám, ktoré nezatracuje. Dokonca i konanie hrdinov naznačuje, že rozlišovacia línia dobra od zla sa v rodinných putách tak trocha stiera. Ako je z plagátu zjavné, motív sa nebude dotýkať problémov len jednej postavy, ale takmer všetkých. Je diskutabilné, či tak autorka neuberá na sile ústredného motívu lásky medzi mladou palestínčankou a angličanom, ktorý je práve na návšteve jej domoviny. "Chcela som ukázať prepojenosť vzťahov celej rodiny, aby bolo jasné, aké tu zohrávajú miesto." hovorí sympatická Hiam Abbass, ktorá stvárňuje i jednu z postáv. Vychádzajúc z osobných skúseností vytvára zaujímavé, kvalitné dielo, ktoré si určite zaslúži svoje miesto medzi širokým spektrom divákov. (49th International Antalya Golden Orange Film Festival) ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama