Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

golfista 

všechny recenze uživatele

Unuděný milionář prožívá v Číně nebezpečné chvilky, které ho vytrhnou z jednotvárné nudy a dají mu (alespoň na chvilku) chuť do života. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co všechno musí chlap, který může mít všechno, udělat, aby ho zase začal život bavit? Pokud je tím mužem Jean-Paul Belmondo, pak opravdu hodně. A bude to zábavné a napínavé? To rozhodně. Tak proč 60%? Protože mezi Bebelovými eskapádními filmy nijak zvlášť nevyčnívá a zase tolik toho k nabízení nemá. Muž Z Ria je ve své seriózní dobrodružnosti podle mě lepší volba. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film využívá originálního nápadu a hereckého potenciálu Jena Paula Belmonda. Má neuvěřitelný spád, mohokrát překvapí a některé gagy jsou skoro k nepřežití :-) Ale Ursula Andress v té mořské vodě mezi sasankami, pánové, to si zaslouží minimálně hvězdičku navíc! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství, honičky, přestřelky, odvážný kaskadérský kousky, převleky, bláznivý situace, krásný ženy ( Ursula ) a především a hlavně neuvěřitelná porce zábavy a smíchu, vlastně my tohle všechno umíme pojmenovat jedním jediným slovem, resp. jménem.....Belmondo ! Pane bože díky za tyhle filmy, protože s nima je ten náš život hned o pár galonů lehčí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle je naprosto poctivej Bebel. Akce prostě ultimátní, legrace neskutečná a pohoda fakt typicky francouzská. Dobrodružný film, jak má být! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V rámci historie hongkongské kinematografie a kořenů tamní akční produkce a kaskadérské práce se jako jeden z formativních impulsů uvádí natáčení amerického filmu "The Sand Pebbles" (1966), který je při tom co do akce skromný. Naopak francouzská klasika "Muž z Hongkongu", která o rok dříve vzala ulice britské kolonie útokem, se doposud (přinejmenším v anglicky psaných textech) dočkala maximálně letmé zmínky. Přitom se Brocovu divokou frašku vyloženě nabízí vidět jako precedent akčních komedií Jackieho Chana. Ostatně Belmondo se svou burleskně fyzickou komikou a zásadou, že veškeré krkolomné kousky bude provádět sám, by mohl být přímým vzorem budoucí největší hvězdy zlaté éry hongkongské kinematografie. Hongkongští kaskadérští veteráni francouzskému natáčení přisuzují přinejmenším jednu praktickou inovaci, představilo totiž praxi používání papírových krabic ke zmírnění pádů. Dále se jedná o první produkci, která akci vyvedla ze strojeného prostředí filmových studií přímo do ulic města a v nich inscenovala velkolepé sekvence spojující atrakci krkolomné akrobacie s lokálními exteriérovými prvky, jako jsou lodě kotvící v přístavištích či bambusová lešení. "Muž z Hongkongu" tak současně zastává pro Hongkong i roli cenného historického mementa svými četnými záběry čtvrtí jako Central či Aberdeen a letiště Kai Tak v jejich dávno zmizelé podobě. Stranou ohledů spojených s titulním dějištěm nabízí Brocův film grandiózní parafrázi na bondovky a další opulentní produkce, jejichž hlavní atrakci představuje střídání ikonických světových lokalit. Belmondův hrdina pak zesměšňuje vznešené motivace vážných gerojů, když se hlava nehlava vrhá do dobrodružství na základě okamžitých impulsů a navíc ve jménu egocentrických zájmů, čímž navíc odhaluje vágnost a nesmyslnost konkurenčních McGuffinů. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach jo, celý náš Bébel jak ho známe všichni. Mimo jiné zcestovalý muž, který byl už v Riu, tady se vyžíval v Honkongu a jak víme, ještě následovalo Acapulco. V Honkongu jako Arthur, miliardářské to dítko zvládnul skoro všechno, co kaskadérské kousky vyžadují, zkrátka živel v lidské podobě a tady to byla jedna akce za druhou. Na lodi, pod vodou, při automobilových honičkách, na lanovém houpacím mostě nad propastí (super scéna), vyhnul se jak jinak, mnoha výbuchům, zkrátka si prošel snad všemi možnými eskapádami a když už jsem si říkala, že už mu schází jen nějaký ten kaskadérský kousek s letadlem, šup a měla jsem ho tam taky. Bez té příšerné patky a s krásnou Ursulou to byl krásný párek (nějaký čas i v soukromí). Jediné, co mě trochu rušilo, byl dabér Vladimír Brabec, přece jen mně k Belmondovi sedli víc Jan Tříska a Jirka Krampol i když vím, že jich bylo ještě pár jiných. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Znuděný milionář Jean-Paul Belmondo sám na sebe najal vraha, ale když pozná překrásnou Ursulu Andressen tak najednou dostane chuť žít...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Arthurovo hledání důvodu žít je úžasně zábavné, Alexandrina krása svádí k hříšným myšlenkám, sluha Leon hláškuje v duchu nejlepších tradic, skorotchýně Suzy je nádherně zákeřná a demence dua detektivů pojišťovny nemá nejmenší chybu. Přesto nemohu dát víc než tři hvězdy, neboť má oblíbená ztřeštěnost je tentokrát absolutně neukočírovaná a mám jisté podezření, že pan de Broca sice přijal režijní honorář, ale při natáčení snímku strategicky zaujal místo v nějakém hongkongském nevěstinci a pak už nenašel sílu dát snímku hlavu, patu a něco mezi ně. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejslabší z trojice "Mužů", až příliš ztřeštěný a jakoby ani nerežírovaný. Vypadá to, že na place každý dělá, co ho zrovna napadne za improvizaci, občas je to sice docela vtipné, občas (spíš často) ale nuda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ze spojení indícií Belmondo, de Broca, Muž odněkud a Dobrodružství nejméně silný článek (úmyslně nepíši nejslabší). Chaotický sled scén připomínajících spíše skeče z grotesky, Uršula Svlečená v roli protivné nány, humor přicházející jen skrz sluhu v podání Jeana Rocheforta a na závěr návrat multimilionářovy lokny nesoucí myšlenku, že opravdové bohatství netkví v penězích, ale v lásce a zážitcích. Tak to má být, nejlepší fór na konec.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podarená dobrodružná komédia, ktorej nechýbajú nápady, spád a kaskadérske kúsky, za ktoré by sa nehanbil ani Jackie Chan. Belmondo je skrátka klasa, no mal som pocit, že s touto rolou akosi bojuje a nesedí mu. Každopádne príbeh je pomerne hlúpučký, dnes sa na niektorých scénach naozaj len pousmejeme, niektoré však zjavne slúžili aj ako inšpirácia v mnohých ďalších filmoch. Klasika, ktorá bola kedysi zaručeným trhákom, ale poznamenal ju zub času. Bohužiaľ aspoň pre mňa. 60%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná dobrodružná komedie, která stojí (a nepadá) na dynamické režii Philippa de Brocy, živelnému herectví Jean-Paul Belmonda a kráse Ursully Andress. Toť vše. Ale dostačuje to na nadprůměrnou podívanou. 70%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná. Nedávno mě příliš nepotěšil Muž z Ria, kterému k dokonalosti leccos chybělo i přebývalo, ovšem v případě Muže z Hongkongu už bylo vše v nejlepším pořádku. Dobrodružství, jak se patří, spousta nápaditých eskapád a gagů, prakticky žádné ani trochu nudné místo, postavy více než sympatické (přiznám se, že Jana Rocheforta jsem vůbec nepoznal), vynikající hudba a řada scén s působivou atmosférou. Čtyři a půl hvězdičky s radostí zaokrouhlím. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokonalý recept na přežití nudy je nechat se dát zabít a navíc si zkomplikovat život láskou. No vida, mám zájem, hlásí se někdo? : ) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno jestli jsem v komentu na Muže z Ria napsal, že je to tak trochu bezdějová kravina, tak tohle je totální úlet. Prostě znuděnej Belmondo co chce umřít a pak najednou zase ne a celý je to opět jenom záminka pro šílený cestování sem a tam a proto aby si Jean Paul zase zablbnul i když tady zase až tak dobrý kousky k vidění nebyly takže moje hodnocení bude tentokrát jenom průměrný. Celkem jsem se sžil i s trochu netradičním původním dabingem podobně jako u Muže z Ria a musím říct, že tu Brabec na Belmonda až překvapivě dobře pasoval. Tak jako tak jak už jsem napsal předchozí film mě prostě bavil víc.55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem na to nedal dopustit. Dneska je to spíše taková trošku pitominka, která bohužel je slabší než pozdější skvělý Muž z Acapulca. Každopádně další jasný důkaz Belmondova fyzického herectví.. 70% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dne 6.9. 2021 odešel velký Muž z Paříže Jean-Paul Belmondo.  Chápu Ursulu Anderss, že ji při natačení tohoto okouzlil svoji schopností ji rozesmát což vedlo k tomu, že se načas stali párem. Mnohem delší čas snad budou jejich postavy Artur Lempereur a Alexandrine Pinardel vytvářet smích na tvářích generace diváků celého světa. ()

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama