Žena je žena

Komedie / Drama / Muzikál / Romantický

Francie / Itálie, 1961, 84 min

Jean-Luc Godard

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(20.12.2005)

Rozpočet $160,000Tržby USA $99,658Tržby Celosvetovo $350,000(6.4.2010)

Ještě než přešel první legitimně postmoderní tvůrce Godard k esejům – nikoliv však psaným, nýbrž filmovým, protože on jako režisér používal namísto tužky kameru, střižnu nebo herce –, zrealizoval v 60. letech několik prvotřídních bijáků na hraně artu a entertainmentu, které jsou tím lepší, čím více prostoru v nich dostává stoupenec anarchie a maoisticko-trockistického sektářství Belmondo. Protichůdné, dvojité čtení uplatňuje film důsledně na všech rovinách: Hudba-Obraz, Muž-Žena, Divák-Cinefil, Improvizace-Organizace, Feminismus-Sexualita, Tragédie-Komedie. ____ Hudba se zdá obzvláště důležitá, ostře přerušovaná a záhy opět nastupující, každopádně předstupující před obraz, ovšem ten zůstává autonomním a není jí ovlivněn. Jde o zřejmý Godardův žertík, který anestetisoval vizuál hypertrofovanou hudbou, třebaže skutečnost je obrácená. ____ Godard pokračuje ve svém unikátním formálním vynálezu, kterým je prázdno soustředěné kolem postavy jako gravitační pole pohybů, které by mohla udělat, neboť Godardovi hrdinové nechodí, ale přepadávají dopředu, nestojí, ale balancují na místě. Spolu s tímto zakřiveným prostorem kolem lidské figury ztrácí svůj význam řeč a pracuje se s gesty, mlčením a citacemi. Godard má talent v tom, že jeho filmy jako by vůbec neměly scénář a vše vycházelo z dění jako takového.(24.11.2008)

Pokiaľ Godard revolucionizuje len výrazové prostriedky filmu je vtipný. Politike sa tentoraz (našťastie) vyhol oblúkom. Ostáva formálne skvelo ozvláštnený, komediálny a zároveň tématicky primerane vážny (ako udržať vášeň lásky po rokoch, otázky okolo nevery) príbeh krásnej ženy, ktorá sa rozhodne mať dieťa. Ruchy ulice strieda náhle ticho, hudba náhle vplynie do obrazu, odrazu sa stratí, sem tam dialógy nahradia titulkové sekvencie cez plátno upriamujúce na myslenie a konanie ústrednej trojice: muž- žena- muž, divák sa dočká rôznych kultúrnych odkazov na iné filmy, diela. Pamätnými sú napr. tichá hádka partnerov v noci v posteli prostredníctvom názvov kníh, či volské oko vyhodené z panvice do vzduchu, ktoré dopadne na panvicu opätovne až potom ako sa v medzičase vybaví telefón od susedov.(15.5.2012)

Kouzelná godardovsky anarchistická komedie o milostném trojúhelníku Brialy-Karina-Belmondo, plná vizuálních, hudebních a scénáristických gagů. A zase je tu fůra aluzí na vše možné - od Lubitsche, přes Truffauta, až po Aznavoura. No prostě krásný film a jeden z nejlepších godardů vůbec. Nejlépe ocitovat Brialyho postavu: "Tak nevím, jestli je tohle komedie, nebo tragédie. Ale každopádně je to mistrovské dílo."(2.12.2005)

Typicky Godardovské dílko - žádné klasické postupy, zápletky, střihy, vtipy... Godard používá mnoho zajímavých prvků, kterými nutné rozhýbávály mou fantazii (typicky scény beze slov, pouze mimika a výrazy herců), doplňování děje o výklad, práce s hudbou, rychlé střihy a výjimečná práce s kamerou. Žena je žena v Godardově balení je skutečně nevšední zážitek.(21.5.2010)

Pro mne nejlepší Godard !(17.5.2005)

Správná dávka humoru, přesto tradiční Godard, tentokrát doplněný výbornou hudbou. Všichni tři hlavní představitelé byli báječní.(23.2.2012)

Možno nie najlepší, ale určite najvtipnejší Godard.(11.9.2007)

• MJMilan

Godard mi prostě nesedí, další z těch rádoby uměleckých filmů....(29.10.2009)

Bláznivé, vtipné, bizarní a přístupné. Jeden z mála Godardových filmů, na které se nemusíte psychicky připravovat. Nejde o žádný nepřístupný a nepochopitelný snímek, ale o lehkou a veselou mistrovsky anarchistickou hříčku. Možná nedosahuje kvalit BLÁZNIVÉHO PETŘÍČKA, či U KONCE S DECHEM, ale určitě si tenhle film většina lidí zapne raději - doporučuji shlédnout první, pokud ste od Godarda nic ještě neviděli.(4.11.2009)

Tak můj první Godard je za mnou. Musím říct, že tenhle film byl neskutečně příjemné a věží pokoukání plné zajímavých myšlenek a odkazů k jiným filmům. K tomu navíc velmi vtipná Belmodova postava (ať už slovně nebo jen obrazem) a skvěle hrající Anna Karina, nad jejíž krásou se ještě nejden večer zamyslím. Film ke kterému se budu velmi rád vracet.(22.2.2010)

Godard paroduje sám sebe. Mám Godarda rád i jeho méně slavné filmy (např. Vdaná žena), ale tady jsem měl trochu problém s tím, že jsem nevěděl, zda-li ten film mám brát vážně nebo ne. Nelíbilo se mi, že postava, kterou hraje JPB chce vidět v televizi U konce s dechem (to by znamenalo, že tento film je jakoby život), ale v následující scéně potká Jeanne Moreau a zeptá se jí, jak jde život s Julesem a Jimem (což znamená, že tento film není život ale život ve filmu). V každém případě velice slušné 4 hvězdičky s konstatováním, že pokud je tohle jeden z nejslabších filmů od JLG, tak klobouk dolů.(19.5.2006)

Jeden z mála Godardových filmů, kde hravost vítězí nad provokací.(24.5.2010)

Jean-Lucova rada ženám, jak se nechat oplodnit. Málokterá si ale přitom užije tolik srandy a bude mít k dispozici tak skvělý materiál jako je Jean-Claude a Jean-Paul. Pro ty ostatní je "Žena je žena" alespoň dobrou inspirací, např. hádka, kde slova nahrazují knižní tituly. Bezva!(5.3.2010)

• mildaaa

Neskutečná blbost o ničem. Zřejmě se v tom má hledat něco hlubšího. Vydržel jsem do půlky a stačilo. Lituju mojeho oblíbenýho Belmonda, že musel hrát v takovým nesmyslu. Godard prostě není můj šálek kávy.(21.3.2010)

Další z výborných Godardových raných počinů – směsice melodramatu, veselohry, filosofického traktátu, zajímavého příběhu …. Milostný trojúhelník probíhá v netradičních vztazích, uměřený Jean - Claude Brialy i fanfarónský Jean - Paul Belmondo doplňují herecky dominantní Annu Karinu. Krásná je, spontánní a zcela film ovládla – její role je oslavou ženství a pro mě asi nejlepší herecký výkon této herečky. Z filmu číší lehkost a nevázanost, opus obsahuje přehršel nápadů, najdeme i odkazy na jiné filmy, vše doplňuje zajímavá hudební stránka.... Zcela určitě zaujme noční hádka, ve které se partneři přou pomocí názvů svých oblíbených knih....beze vyřčených slov. Filmová lahůdka, sladká a chutná.(4.11.2009)

„Já nejsem zkažená, já jsem žena.“ Další kultovní dílko od Godarda, na něž byl v Ponrepu nevídaný nával, a dokonce se stála FRONTA na lístky :) Zobrazuje zvláštní vztah mezi tanečnicí Angelou a jejím přítelem Emilem. Ona chce dítě a bezohledně ho na Emilovi vyžaduje, on ji ale krutě odbývá. Na vině jsou tedy oba, ale Angela má ještě v záloze kamaráda Alfréda... Ve filmu se objevuje pár vydařených scén- už zmiňovaná „hádka“ za pomoci titulů knih, scéna, kdy Afréd vypráví o svém příteli a jeho geniálním triku na odhalení pohlaví čekaného dítěte a také ta, kdy jdou Emil a Angela po ulici a Emil osloví procházejícího pána, zda by neudělal jeho přítelkyni dítě. Pán však jen odvětí, že nemá čas :) Na druhou stranu je ve filmu na můj vkus až příliš hluchých míst, někdy nastává nuda, křeč a scény se opakují. Pro mě zatím asi nejslabší Godardovo dílo. „To je nespravedlivé. Když jsme spolu, tak spolu nejsme a naopak...“(23.11.2010)