Reklama

Reklama

Mladý muž jménem Michaud (A. Delon) dospívá v Paříži v těžkém roce 1943. Michaud se zamiluje do ženy, která má manžela v německém vězení. Jinak stále obchoduje na černém trhu a proto vše neustále vznikají hádky mezi ním a jeho otcem. (MVanis)

Recenze (3)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Delon v pouhých 24 letech předvádí, že ho Allégret objevil pro film dobře. Francoise Arnoulová je skvělá především v pasážích s Bourvilem, který si zde zahrál jednu z mála vážných rolí. Ventura v roli kuplíře je naprosto okouzlující. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Cesta školáků (já bych se případný překlad nebál vzhledem na provedený plán posunout i do Cesty školáků) si bere téma války se zasazením do roku 1943 především jako politické pozadí... aneb společenská situace, která v rámci nesnadné doby rozdělila velkou část národa na lidi kráčející z různých důvodu s režimem a ty ostatní a tím nejednoho člověka podnětila ke zradě, černým kšeftům či zneužití situace. V tomto směru vyvrcholí i příběh mezi synem a otcem, přičemž za posledních, hodně uzemňujících 20 minut bych dal čistých 5*. Zbytek před tím tvoří hodinový rozjezd s množstvím postav, který sice nijak nenudí a rozehraje podrobný kontext k silnému vyústění, jen škoda náhlého konce, neboť s tak zdařile rozehraným vtažením do děje a působivou gradací ke konci bych si klidně od tvůrců nechal vyprávět déle, i s vyústěním po opuštění krytu ve jménu dalších peripetií. Z herecky opravdu silné sestavy dominoval výborný Bourvil s dramatickým výkonem v postavě podvedeného otce. Plně jsem si potvrdil, proč mám tohoto pana herce v oblibě a nezklamali ani Ventura, Mondy či mladičtí Brialy s Delonem. Stejně jako mě opět nezklamalo francouzské filmové drama „zlaté éry“. [80%] ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Bohatý dej príbehu nezaujme ani tak prostredím vojnového Paríža a všetkými okolnosťami okolo toho ( čierny trh ), ako skôr problematickým vzťahom otca ( výborný Bourvil ) a syna, študenta ( prekvapivo vyzretý Delon ). Nenápadný snímok, u nás prakticky nepoznaný, je skvelou príležitosťou pre oboch a dokonale vykresľuje komplikovanú dobu a chovanie Francúzov. Druhý komentár. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama