Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se po právu stal klasikou žánru. Kriminální velkofilm jak obsazením, tak zasazením. Ty dvě hodiny, do kterých občas "promluví" Ennio Morricone, uběhnou jako nic a možná by bylo lépe ještě je trochu natáhnout, aby finále bylo vygradované adekvátně předchozímu ději. Tak jak je, totiž působí poněkud zkratkovitě, i když díky zručné režii a skvělým hercům samozřejmě působivé je. Ale prostě nějak cítíte, že by to mohlo být lepší. Závěrečná scéna dua Gabin - Ventura je už opět v tom správném tempu, ale "napáchanou škodu" již nelze odčinit. Závěrem snad jen řeknu, že reprízy Sicilského Klanu vynechávám jen velmi nerad, a pak už jen napíšu těch 80% a tečku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Samotný akt zločinu je upozaděn a někdo by mohl namítat, že se v tom filmu vlastně nic neděje. Vzhledem k délce není děje vskutku mnoho, ale tohle „first class“ krimi má jiné přednosti. Napjaté (i uvolněné) vztahy mezi členy rodiny Manalesových a „námezdní sílou“ v podání recidivisty Sarteta jsou díky perfektním hereckým výkonům jednou z nich. Jean Gabin – hlava rodiny, ve své podstatě hodný starý pán, který rád rozmazluje svého vnuka. Alain Delon – všestranný a spolehlivý playboy. Na svou náruživost musí nutně doplatit. Lino Ventura – inspektor ze staré školy, odhodlaný nastolit pořádek za využití jakýchkoliv prostředků. Tři rozdílní muži – oni vás nutí trpělivě čekat na konečné rozuzlení, o ně se celý film opírá. Proto mi nevadilo hodně dialogů a nepoměrně méně akce. A taky pro geniální hudební motiv – nemohl jsem se jej nabažit, tipuje přitom, že by mohlo jít o Morriconeho (úvodní titulky jsem nestihl). Tak kouknu na IMDb – a pochopitelně, kdo jiný. Jednoznačně to nejlepší, co jsem v podobném typu filmu kdy slyšel (včetně Rotovy práce pro Kmotra). 80% Zajímavé komentáře: Faidra, mm13, sportovec ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dá se ignorovat film, kde hrají Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura a hudbu složil Ennio Morriconne ? Nedá !! To je jako kdyby se ve Vašem pokoji slíkala opravdu dokonalá ženská s pověstí vynikající milenky. Jelikož dokonalá ženská s pověstí vynikající milenky asi nezná adresu mého pokoje, nechal jsem se svádět filmem Sicilský klan. Už od úvodních minut bylo jasný, že sleduji kombinaci mimořádně napínavého filmu s dokonalými hereckými výkony. Scény, ve kterých je Lino Ventura či Jean Gabin nabývají díky charismatu těchto herců na obrovské síle. Každou větu co řeknou, každé gesto, které udělají jim věříte až to vypadá, že nesledujete film, ale jste součástí této kriminálky. Po skončení filmu mě bylo hrozně smutno. Ne, nebylo to kvůli konci filmu, ale proto, že takovýto filmy se už zřejmě nikdy nenatočí a když jo, už v tom nebude hrát Jean Gabin, Alain Delon a Lino Ventura, prostě už to nebude Sicilský klan. Tenhle film mě svedl stejně lehce, jako by to dokázala jen opravdu dokonalá ženská s pověstí vynikající milenky. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka s přesně typově obsazenými herci, jimž vévodí Jean Gabin a Alain Delon. Napínavý příběh a hudba Ennia Morriconeho jsou další atributy tohoto povedeného filmu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejsem na tyhle francouzské kriminálky zase tolik zvyklý. Problém je v tom, že jsem jich příliš neviděl a tak byl vcelku problém se i do takového Sicilského klanu probourat. To se nakonec podařilo, ale musel jsem se přemáhat. I když se mi to nakonec vrátilo v opravdu příjemné podobě. Francouzi totiž mají neskutečný cit na život, a tady je to fantasticky vidět. Nemusím mluvit o tom, že ve filmu hraje geniální trojka Gabin, Delon a Ventura. To je přeci samozřejmostí. A o hraní jakbysmet, to už je totiž prakticky třešnička na dortu. Vzpomenout na chvíli, kdy Gabin čeká na svého kamaráda, kterého 40 let neviděl, na letišti mi prostě nutí zarazit jednu nebo dvě slzičky radosti. Tohle prostě oni dokáží. Nemusím k ním nic cítit a je mi okamžitě jasné, že ta scéna mi utkví v hlavě na pořád. To přátelství je totiž z nich hrozně cítit, a je znát, že si ho neskutečně váží. Kdyby Ventura s Gabinem žili v dnešní době, zřejmě by se nestačilili divit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,400,000║ výborné obsadenie, nápadité scény, napätie, plusom je ústredná hudobná téma od Ennia Morricone /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trojice francouzských hvězd vládne tomuto snímku velmi pevnou rukou. Výborná kriminálka je podtržena zajímavým příběhem a jedním z nejslabších hudebních doprovodů od Ennia Morriconeho. Jeho hudba by se spíše hodila do westernu (z kterého jistě čerpá). Hudba negraduje a jen občas v pozadí pohladí stále dokola se opakujícím themem. Trochu smutně na mě působil ustřižený konec, který jako by chtěl všechno rychle dořešit. I přesto jde o jednu z mála kvalitních kriminálek se skvělým obsazením. Pro milovníky žánru povinnost. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Gabi, Delon a Ventura - sestava jako hrom ve vynikajicim krimi filmu s precizne vypilovanym scenarem a dokonalou Morriconeho hudbou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Více než schopný režisér, snové obsazení a nejlepší skladatel filmové hudby všech dob navrch. Pomalu plynoucí atmosférická kriminálka klasického střihu, která je lahůdkovou podívanou, ale... Ale přesto v člověku někde v nitru je špetka pochybností, že s takovouhle sestavou se dalo dojít přeci jen ještě o chlup dále. A že by to šlo dokazuje nade vší pochybnost závěrečná půlhodina. V ní se totiž Sicilský klan dotýká pomyslného filmového nebe. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu je tato gangsterka ze staré dobré francouzské školy (především po dějovové stránce) zbytečně sálodlouhá a rozvleklá a zoufale průměrná (ale co by za to jiní filmaři dali) eurokrimoška. Nicméně stále s docela zajmavým hudebním doprovodem, od klasika žánru, a s pěknými lehce oděnými ženami. Sem tam nechybí nějaká ta akce bez které by se film podobného ražení neobešel (která ale postrádala větší napětí). Samotný snímek dneska povyšuje na lepší průměr, snad jen skvělé herecké obsazení, chladný Gabin v bílém baloňáku a profesionální zabiják, ale i tak trochu naivka Delon, neříkám ale že tenkrát na svou dobu to nebyla bomba. Škoda toho otevřeného konce. Za 3*. Taliáni jsou lepší. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dobře zmáknutá žánrovka, kterou obestírá pověst kultu, ale nijak zásadní mi to nepřišlo. Scénář je hodně rutinní, herecky na levačku, sic dobře obsazené. Nejzajimavější je asi to, že se tu prakticky s nikým nedá moc sympatizovat a že si na sebe Alain Delon vzal takhle negativní postavu. Mimochodem v letadle, kterým parta kriminálníků letí do New Yorku se promítá předchozí Verneuilův film GUNS FOR SAN SEBASTIAN. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Chladnou poctivou francouzskou krimi Sicilský klan režíroval Henri Verneuil (Melodie podzemí, Zbraně pro San Sebastian, Strach nad městem). Šedovlasý Gabin se svým mlčenlivým herectvím je zde úžasný jako hlava sicilské zločinecké rodiny, Delon zase přesvědčivý jako playboy-zabiják na útěku a Lino Venturovi toho komisaře odvykajícího cigaretám taky musí každý věřit. Krádež šperků probíhá i přes překážky nad očekávání dobře, ale vždy se najde nějaký ten lidský faktor, aby věci zkomplikoval. Siciliáni mají přece svoji čest (i když, řečeno s Tony Scottem, jsou to poloviční negři:-))... Trailer (s Morriconeho hudbou): http://www.youtube.com/watch?v=tvPt1neKyXs&feature=related ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Může člověk chtít od filmu víc než Gabina, Delona a Venturu najednou? Odpověď zní, že samozřejmě může, ale mně to úplně stačí. Tempo Klanu je pozvolné jako večeře u rodinného stolu jeho šéfa a do svých tenat mě dostalo stejně pozvolna a jistě, takže jsem během poslední půlhodiny už jen mlčky seděla a zatínala prsty do opěradla. Když si představím, jak lacině (přesněji řečeno proklatě draze) okázalou a výbuchy překypující ubohost by z podobného tématu udělali dnes, je mi trochu teskno. Stejně jako z toho, že dvě hvězdy z hlavního tria už zaujaly svá místa v hereckém nebi a zřejmě nikdo už nenatočí tématicky podobný film bez stovek vybuchlých aut, tuny trapných hlášek a uječených herců, zatímco u jediného Gabinova pohledu, Delonových na okamžik se zalesknoucích očí při rozhovoru o jeho dětství a Venturova úsečného "připalte mi" jsem měla pocit, že už to jen samo o sobě je hodno nejméně oscarové nominace. A pokud by se člověku drala na rty námitka, že podobný závěr a milostnou pletku s kolegovou ženou už někde viděl, tak to aspoň v mém případě odmávne s pubertální jistotou, že od Klanu ostatní filmy opisují. Moje jediná výhrada k filmu se týká maestra Morriconeho, protože jeho hudba se mi poprvé v životě nejen nelíbila, ale přímo mi vadila. Ale co, kvůli jedné blešce v luxusním kožichu přece nebudu snižovat hodnocení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte v domě zabijáka. A to Vás zajímá. Protože nikdo z té bandy dole ještě nevystřelil." Karty, pistole, pasy a letenky jsou rozdány a já mám jedinej problém - nevím, komu mám fandit. Vrahounovi Sartetovi? Frajer to je, hambatý dámy se kolem něj jen točí, ale já zabijákům obvykle nefandím. Co sicilští mafiáni? Taťka Manalese je sice velkej sympaťák, ale já tyhle organizovaný gangy celkem nesnáším. Tak co inspektor Le Goff? Když on tak okatě porušuje zákony, že to ani poldovi neodpouštím. Tak co s tím? Pro mě je řešením dívat se na film jako na zápas Bayernu Mnichov s Manchesterem City. Ani jedno z těch mužstev moc nemusím, ale vím, že uvidím skvělej fotbal. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

S klidnym svědomim se můžu podepsat pod komentář, co napsal flanker.27. Kmotr mě dost nudil. Tady jsem se nenudil snad ani chvíli. A sestava Lino Ventura, Jean Gabin a Alain Delon prostě strčí Ala Pacina, Jamese Caana i s Marlonem Brandem do kapsy. Rozhodně lepší než Kmotr, o trochu horší než Scorseseho Mafiáni - 4 hvězdičky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem zadržoval dech při přistání letadla na dálnici. Film má svoje vady a z dnešního hlediska možná už není tak působivý, přesto se jedná o jednu z nejlepších gangsterek, jaké byly natočeny. Budu se rouhat, ale mě se to líbí víc, než Kmotr. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Známý titul, jeden z těch, které si člověk nejspíš vybaví, když se řekne "zlatá éra francouzského kriminálního filmu". Sešly se v něm hned tři velké hvězdy tehdejší éry - Delon, Ventura a Gabin - všichni odvedl svůj díl práce se ctí. Snad jen na některých hercích ve vedlejších rolích je až příliš vidět jejich úloha přihrávačů velkých jmen. Propašování zbraní na palubu letadla souvisí jednoduše s nižším stavem ochrany letišť - bezpečnostní filozofie se během let vyvíjela a impulsem pro její zásadní posílení byla až série tragických atentátů a únosů během 70. let. Pokud jde o únos letadla, který by v mých očích měl být vyvrcholením filmu, je to na můj vkus řešené příliš jednoduše a s filmovou elegancí. Že by si početná ochranka cenné zásilky vážně ničeho nevšimla? Paradoxně jsem si nejvíc vychutnal stylový útěk z vězení na samém začátku, který byl pro mě předčasným "hřebem" kriminálky. Celkový dojem: 85 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Verneuil zkušeně narýsoval rovnoramenný kriminální trojúhelník o ramenech Gabin a Ventura a základně Delon. Naproti ní jako hlavní vrchol leží únos letadla, úhly povahy při základně jsou shodné. Bod D je dle očekávání nakonec vymazán a zůstává přímka procházející body G a V. Nutno doplnit, že ke vzniku této dokonale rovné křivky přispělo i to, že bod D stačil protnout několik bodů G, které nebyly znázorněny.. Francouzskou geometrii já rád a jsem ochoten odpustit i mistru Morriconemu, že atmosféru odhodlaných mužů na obou stranách zákona narušoval zvukem, který ze všeho nejvíc připomínal čertíka hopsajícího z krabičky.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Detektivní hraný film to nikdy nemá lehké. KLAN po desetiletích, která upynula od jeho premiéry, rovněž. Platí to tím spíš, že je dobře zvládnut režijně, fantasticky obsazen velmi dobře hrajícími francouzskými hereckými špičkami a má co nabídnout i dramaticky stupňovanou atraktivní podívanou s dobrým scénářem. Z minima je tu opravdu využito více než maximum. Jako každá dobrá detektivka i tento film přesahuje do společenské reality prvních let francouzské Páté republiky. Řekl bych, že je nadčasový právě pro ten přesah a pro to velmi neokaté prezentování tohoto nečítankového subžánru jako skutečné kvality hraného filmu. I po desetiletích nemůže nezaujmout. Je škodou pro nás všechny, že dosud nebyl digitalizován. Pozitivní fakta, která uvádím, by byla ještě více průkazná. ()

Reklama

Reklama