Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky kvalitne sfilmovaná zaujímavosť o týpkovi, ktorému sa pre fyzické predispozície podarilo neslýchané. Flashbacky, ktoré nám o ňom hovoria viacej, herecký výkon hlavného predstaviteľa, ani širokoúhlo a cez filtre nasnímané prostredie islandskej lokality však neubránia dojmu, že to malo ostať na poli kvalitného dokumentu. Divák, odchovaný na dokonalých búrkach, čaká od podobného celovečeráku predsalen hutnejšiu story. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Baltasar Kormákur je s přírodou neodmyslitelně spjatý. Na takřka každý jeho film má příroda nějaký vliv a nejinak to je i v případě tohoto filmu. Hluboko je o krásné, byť nesmírně drsné, islandské přírodě a vypráví příběh, který se opravdu stal, leč mu dosud nikdo nedokáže uvěřit. Příběh člověka, kterého perfektně hraje Ólafur Darri Ólafsson, a který přežil vlastní smrt. Místy je to hodně temné, nic není vidět a koukáte spíš do černoty, než abyste něco viděli. Navíc hlavní postava si hodně povídá s racky, a kdekdo by si mohl říct, že je to bláznovství a zfušovaná zfilmařina. Jelikož už ale za ty léta vím, že Islanďané mají lásku k přírodě silně zakořeněnou (až na ty sežraný papuchálky), tak pro to mám pochopení a musím říct, že mi všechno totálně sedlo. Člověk je tvor nepředvidatelný, za jakýchkoliv okolností. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Óda na islandskou houževnatost a severský "příběh obyčejného člověka", který pokořil živly a limity těla. Ta evokace titulu kniha Borise Polevoje není zlomyslnost a ni cynismus, tulení muž Gulli jednoduše ve filmu funguje jako epický hrdina, který je zvláštně "zakulaceně celistvý". Hluboko je filmem s dramatem, ale bez konfliktu, filmem, který pro vědou nevysvětlený zázrak hledá vysvětlení v islandské odolnosti a schopnosti čelit nelítostným podmínkám. Natočené s citem pro kompozici, celkově neurážející, ale o čemkoli strhujícím nemůže být ani řeči - je to tlumená heroická poezie s neproniknutelným protagonistou, který ve schvíli životního vypětí promlouvá s racky jako postava hrdinského eposu. Kultivovaný film, který nemá čím říznout. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

TENTO FILM JE VĚNOVANÝ ISLANDSKÝM RYBÁŘŮM… /// Zdokumentování jedný události. Žádný zbytečný vykecávání, vožrat se, hup do kocábky a hyjé! Za 25 minut může začít vodní dobrodružství Gulliho, člověka, kterej zvítězil nad Atlantikem. Kormákur je zručnej řemeslník, takže přesto, že nemíní plejtvat vaším časem při ,,katastrofě“ samotný, udrží pozornost po celou dýlku. Jestli teda máte smysl pro příběhy s trochou zázraků. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Nevím jsk zjistit, jestli mám v sobě kus tuleně (ne v žaludku, prostě tak nějak všeobecně…). 3.) Thx za titule ,,John Doe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jako proč ne... kdybych chtěl vidět islandský film o nezdolném duchu, vypadal by právě takhle. Jen si nejsem jistý, nakolik něco takového opravdu stojí za to "chtít" vidět... Jestli není námět, přístup, no vlastně všechno, už trochu pasé. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Viacerí spolurecenzenti sa sťažujú, že málo akcie, prekvapenia, obratu, zaujímavejšieho deja. Akoby nestačilo, že toto všetko tvorí samotnú kostru filmu Hlboko. Loď sa utopí v Severnom ľadovom oceáne a obézny týpek nielenže v ľadovej vode dopláva k ostrovu Island, no navyše prejde nehostinnými časťami s extrémne tvrdým, ľadom a snehom pokrytým, kožu režúcim lávovým kameňom, k prvému obývanému domu. Zázrak prežitia je následne podrobený vedeckému výskumu, no po istej dobe sympatický tučko odmieta hru na pokusného králika. Radšej sa vráti do rodného kraja, nejako si usporiadať vzťahy k pozostalým i k vlastnej práci. Skvelá režijná práca, ukazujúca popri hlavnom príbehu jednak neľahký život v sopečnej ostrovnej krajine a na mori, ktoré túto krajinu do značnej miery živí a uhrančivo drsne krásu tamojšej krajiny. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak mdle, bez emócii spracovaný snímok, ktorý si berie na paškál tak mimoriadnu udalosť som už dávno nevidel. Nerád to priznávam, no chcelo by to americkú "ruku", ktorá by do toho vložila trošku "chémie" .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přilákalo mě jméno Baltasara Kormákura. Svatba se mi líbila, ale Hluboko je opravdu hluboko. Hluboko pod průměr. Přežít ve studené vodě je úžasné a moc fandím lidem, kteří se dostali do svízelné situace a přežili. Sebeúžasnější námět ale nestačí. Poměrně ploché zpracování námětu ještě dorazil příšerný dabing. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Je to sice dojemné, příběh nezveličuje, vlastně si ani nic nevymýšlí, ale tak nějak na můj vkus výstavba děje ničím film neozvláštňuje i v těch nejemocionálnějších momentech. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy natočené podľa skutočnej udalosti. Myslím tie, ktoré to myslia vážne a vážne k filmu i pristupujú. V posledných rokoch sme si zvykli toto slovné spojenie brať vo filmoch s veľkou rezervou a asi všetci by sme boli radi, keby sa k tomuto pristupovalo naozaj zodpovedne. Tomuto som nemal problém uveriť aj keď akokoľvek neuveriteľne film pôsobí, hlavne z pohľadu doktorov a vedcov. Jednoducho chlapík mal šťastie i pár šťastných pár kíl navyše a to mu zachránilo život. Obezita má občas svoje výhody...Pobavila ma scéna s cvičenými vojakmi v bazéne, ale najlepšie momenty sú tie o záchrane svojho života. Jeho vyčerpávajúce plávanie v tichom a nočnom mori, kde mu spoločnosť robia iba čajky, priplávaním k brehu zďaleka nekončí. Po takýchto prípadoch by sa mali všetci rybári zamyslieť nad slovami prevencia a bezpečnosť. A záchranný čln bol kde?...80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se stal, ale mě nic extra nedal... Islanďani jsou asi pěkně ostří chlapíci, když tohle zvládnou. Velmi civilní evropský film, od kterého se samozřejmě nedá očekávat nějaká velkolepá výprava. Je to prostě příběh jednoho hodně vyjímečného člověka. 50% ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Katastrofa, dvacetiminutovka ve vodě, tápání odborníků, jak to mohl vydržet, finíto. No jediný, co mě na tomhle kousku potěšilo, byla hláška, že lehce otylého hrdinu v ledové vodě částečně zachránil jeho tělesný tuk. Dneska uberu sedy lehy a ponořím se do gulášku. Hluboko. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Bergsteinn Björgúlfsson je skvelý kameraman. Natoľko pohlcujúce a do deja vťahujúce zábery, ktoré stavajú diváka do priameho stretu so všetkým, čo Guli prežíva, bez jediného ústupku surovej realistickosti, keď do nás necháva búšiť vlny, hľadieť na mŕtvoly klesajúce ku dnu, prežívať mučivé bolesti, cítiť tlak vody na hrudník, triasť sa od podchladenia, liezť po drsných kameňoch a zabodávať stvrdnuté horniny do nôh nenavyknutým divákom istotne otrasú. Chladná surovosť a precízna nádhera scenérií a námorných záberov sú postavené do priameho kontrastu, snaha zachrániť sa na otvorenom mori zdôrazňujúca miniatúrnosť človeka v súboji s prírodou však nemá tú silu, ako napríklad All Is Lost. 20-minútový úvod, ktorý má za úlohu nás zoznámiť s postavami (ale vzhľadom na to, ako rýchlo sú vyradené z hry je tak vykonané len letmo a veľmi zjednodušene) a polhodinu zmietania sa v mukách strieda záverečná tretina, v ktorej sú nám predkladané pokusy o objasnenie, ako to mohol prežiť (zbytočne a otravne prekladané fragmentami z minulosti). V tejto časti, zdá sa, Kormákur vyjadruje svoj osobný názor, keď až absurdne zosmiešňuje a banalizuje pokusy vedcov o zistenie pravdy, ktoré síce ako také v podobe, v akej nám ich servíruje rozhodne smiešne sú, ale tento dehonestujúci prístup a podkopávanie vážnosti témy mi nie je po chuti. Kormákur nepozná mieru, ani čo sa týka zlatej strednej cesty medzi chladnou severskou faktickosťou a tlačením na city. Inak však nie úplne všedný postup vykreslenia skutočnej udalosti, vynikajúca kamera a Ólafur Darri Ólafsson to trochu vytrhávajú z vôd priemeru. 65% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Islandský surviválek o rybáři, který se zachránil několikahodinovým plaváním v Severním ledovém oceánu, a ze kterého vyplývá, že tlusťoši mají v ledové vodě daleko větší šanci na přežití díky tuku, který udržuje teplotu a nadnáší nad vodou. Slušnej film, akorát já otevřený moře a vodu moc nemusím, tak jen lepší tři. 69% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek priemernému hodnoteniu som spokojný. Tušil som, že nemôžem čakať nič také, z čoho by som padol na zadok, na druhú stranu mám ale veľmi rád filmy, v ktorých musí človek prekonať sám seba aby sa zachránil. Samozrejme najradšej mám tie, ktoré aspoň z časti vychádzajú zo skutočnej udalosti. Dejovo je film značne ohlodaný, ide tu len o priamy ťah na bránku – chlapíkovi sa pod nohami potopí loď a on sa aj s ostatnými ocitne v chladnom mori, kde ako jediný prežije 6 hodín. Potom ho vedci testujú a neveriacky pritom krútia hlavami... Škoda, že všetko čo sa týkalo zázračnej záchrany mi prišlo ako jednostranná záležitosť (ako hlavná postava vplývala na svoje okolie). Chcelo to lepšie načrieť aj do hlavy onoho nešťastníka, ono niekedy samotná záchrana môže znamenať aj začiatok iných ťažkostí. Niečo tu síce bolo naznačené pri vzťahu s manželkou jednej z obetí, ale vyznelo to do stratena. Na záver jeden dôležitý poznatok. Keď si pôjdete niekedy zaplávať do Severného mora, je dobré mať na sebe aspoň 10-15 cm tuku, najlepšie aj s prímesou tulenieho. 65/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Možná by stačilo napsat, že na plátna kin se dostala celovečerní epizoda série hraných dokumentů Přežít, a to navíc s after bonusem. Ovšem velmi dobrá režie, trocha toho poselství - když zůstane rozum, zůstane i tělo...ovšem, jen určitého typu - celkově odlišná atmosféra a zmíněná druhá část filmu, mi v tom zdařile brání. Film nabízí ojedinělý pohled na islandskou kulturu a v originálním znění jsou to rozhodně lepší tři. (Challenge Tour 2015) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O filme Hlboko sa rozprávalo v tom zmysle, že sa vyrozprával celý jeho dej, pretože sa jedná o skutočnú udalosť. Takže pokiaľ by vám tento dej pred filmom niekto vyrozprával a vy by ste si ho následne pozreli, skonštatovali by ste, "a to je všetko?" Áno, Hlboko neponúka nič extra navyše oproti tomu, že chlapík prežil potopenie lode a na súši zisťovali, ako je to možné. Najzaujímavejšou pasážou sa ukazuje tá tesne po vyplavení na breh, keď by si jeden povedal, že to najhoršie bude mať zrejme za sebou. V nemocnici a pri testoch nás potom čaká zbytočná symbolika s kostolom v pozadí, ale v mojich očiach proste všetko vynahradzuje prostredie islandskej prírody a hlavný hrdina v podaní Ólafsona, pri ktorého sledovaní opravíte svoj názor na plnoštíhlych ľudí, pretože tulení tuk sa vždy môže hodiť. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se nesnaží být další Dokonalou bouří, ostatně ukazuje, jak snadno lze potopit rybářskou loď za klidného počasí. První třetinu tvoří seznámení s postavami, druhou katastrofa a osamělá cesta za záchranou a třetí to, co následovalo po ní. Tedy pokusy vědců, které stejně nic nevysvětlily, a tvoření mýtu kolem Guliho, který začal být nazýván národním hrdinou, přestože se vlastními slovy nedopustil ničeho jiného, než že se snažil přežít. A měl štěstí. Pobavil mne rozhovor s režisérem, který přiznal, že si jednoho člena posádky lodě připsal, protože mu přišlo neskutečné, že na palubě prý nebyl žádný alkoholik. I to o Islanďanech něco vypovídá. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Spokojnosť z mojej strany ... civilne natočené ... islandská krajina, vetrom ošľahaní rybári, nešťastná udalosť a taký jeden zázrak ku tomu ... skutočné zábery pomedzi titulky dokazujú, že Kormákur to vôbec neprehnal, držal sa skutočnosti a pre mňa je zaujímavé, že samotný Guli síce na natáčaní spolupracoval, ale pozrieť si to nechcel. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na papíře se jedná o silný a zajímavý příběh, ale jeho zpracování by potřebovalo lepší tvůrce i herce. Když si vzpomenu na takových 127 hodin (také silný ale pro film nepříliš zajímavý příběh) vím, že i nezfilmovatelná témata, mohou být silná a filmařsky zábavná. ()

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama