Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (122)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...ponuro, studeno, tmavo... už vím, proč mají na Islandu největší spotřebu zábavné pyrotechniky na světě... posvítí, zahřejí... ne, nic proti filmu samotnému... jen je pro mou náturu hodně... Islandský... a to Island patří mezi mé skutečně oblíbené země... mají skřítky, první ženu prezidentku, stavby, které se budují s ohledem na přírodní chrámy... prostě slušná země... ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pokud islandskou ódu na plavání prsou srovnám s jinými plaváčky dostávám nejvěrohodnější snímek. Ne vždy musí být přeživším ten nejsympatičtější. Guli je obyčejný obtloustlý mamánek, který kromě neobvyklé fyzické zdatnosti měl i velké štěstí, že přežil. Pan Baltasar Kormákur natočil krásný snímek o vůli přežít. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Islandský surviválek o rybáři, který se zachránil několikahodinovým plaváním v Severním ledovém oceánu, a ze kterého vyplývá, že tlusťoši mají v ledové vodě daleko větší šanci na přežití díky tuku, který udržuje teplotu a nadnáší nad vodou. Slušnej film, akorát já otevřený moře a vodu moc nemusím, tak jen lepší tři. 69% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Příběh, který napsal sám život, byl určitě zajímavý, film už ale bohužel o poznání méně. Nevyhovoval mi jeho styl vyprávění a úplně se mi nelíbila kamera - přišlo mi to takové televizní. Paradoxně ale mohl největší slabinu představovat právě námět - podobný věci jsem zvyklej sledovat v podobě třicetiminutových dokumentů. A tohle mělo o hodinu víc. Přitom to ale mělo celkem spád. Tak co se teda vlastně (podle mě) nepovedlo? Já nevím - bylo to prostě prosté. Mraky lidí v těchto malých městech na islandském pobřeží se živí rybolovem a tahle profese je nejrizikovější ze všech. Umírá se při ní často, pak se chlácholí ženy a děti zemřelých, tohle se dělo a děje stovky, možná tisíce let. Jedinou zvláštnost představuje tlustoprd, kterej dal plaveckej maratón v ledové vodě. Prostě se to stalo. Na rozdíl od mnoha jiných, více či méně podobných případů, nesehrála v tomto konkrétním případě zásadní roli nezdolná touha člověka po životě, ale jeho fyzické dispozice. Takže brát to jako příklad toho, čeho může být člověk schopen, by bylo zavádějící. Tlustýmu chlápkovi se tady postavil poněkud zvláštní pomník, kterej v divácích vyvolává nemístné otázky - opravdu to tak bylo?, opravdu to uplaval?, nebylo to celý nějak jinak?. Nebylo. Bylo to takhle. Ten chlap měl holt kliku, a z toho co jsem viděl, si můžu myslet, že některý z jeho předků obcoval s tuleněm (tohle tam skutečně v podstatě zaznělo). Ne, tohle nebylo úplně dobrý, slabší kus. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že se z toho dalo vytřískat víc. Ploché postavy, nepřesvědčivé herecké výkony a málo patosu (nikdy by mě nenapadlo, že to řeknu, ale je to tak) jsou zbytečné srážky do hlubin. Samotný příběh je však dostatečně silný na to, aby film zachránil, potenciál má ale daleko větší. Mám rád tyhle skutečné jedinečné příběhy neznámých hrdinů, ale myslím si však, že by dokumentární forma filmu prospěla více. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Film je díky předloze založené na skutečné události, respektovaným a známým filmem mezi Islanďany. (Klara.M.)
  • Režisér Baltasar Kormákur přednostně pustil film pozůstalým po obětech lodní katastrofy. Všichni bez výjimky mu byli velice vděční. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur film zároveň produkoval. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama