Reklama

Reklama

Osudy Říma

(seriál)
  • Francie The Destiny of Rome (více)

Obsahy(1)

Čtyřiačtyřicet let před narozením Krista ovládalo obrovské římské impérium území kolem celého Středozemního moře. Gaius Julius Caesar, který se prohlásil doživotním diktátorem, měl v rukou veškerou moc. Vládl jako král. Tuto situaci odsuzovala většina senátorů, kteří si přáli zachovat republiku. Cassius a Bruttus, vůdci nespokojenců, připravovali odvetu. 15. března doprovodil Markus Antonius, diktátorova pravá ruka, Caesara do Senátu. Brutus a Cassius se pokusili republiku zachránit a Caesara zavraždili. Antonius, druhý nejmocnější muž v říši, měl dost důvodů bát se o svůj život. Jak pomstít Caesara? V Římě mezitím vládla panika. Síly přívrženců republiky a Caesarových stoupenců byly vyrovnané. Mnozí byli přesvědčeni, že byl zabit bůh a Řím byl proto prokletý a odsouzený k zániku. Obávali se krveprolití… Antonius dobře věděl, že Alexandrie je klíčem k ovládnutí obchodu na východě – a že představuje zásadní strategickou základnu pro případné plány dalšího rozšíření impéria. Vláda nad Egyptem byla pro Římany jednou z hlavních priorit. Antonius a Octavianus se stali pány celé oblasti kolem Středozemního moře. Římské impérium teď mělo dvě hlavy. Bude jejich cílem i nadále udržet těžce vybojovaný mír? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Celkovo veľmi pekné zhrnutie situácie Ríma v danom období. Možno by to chcelo natočiť aj ďalšie časti, ktoré by popisovali udalosti po porážke Antónia a Kleopatry. Grafika súbojov dostačujúca k názornej ukážke - hlavne v druhej časti - súboje loďstva Octavia vs. Antónius a Kleopatra. Pre mňa slušný dokument. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak první díl konečně viděn a musím uznat, že Antoniův projev před senátory i na Caesarově pohřbu mě opravdu nadchnul. Nejen pěkná latina (provázená dobře udělanými českými titulky), ale vskutku objektivně natočený pohled na dobu, kdy se formoval náš moderní svět. Asi nejlíp zpracovaná bitva u Filipp, již jsem kdy viděla a musím přiznat, že mi tato asi nejtragičtější antická bitva vehnala slzy do očí, což jsem nikdy před tím u dokumentu nezaznamenala. Na každém aktérovi (Antonius, Cassius, Brutus, Octavianus Caesar) nalezeny dobré vlastnosti i vzpomenuty jejich chyby. První díl by byl u mě za pět hvězd a bez připomínek (snad jen více podrobněji i záležitosti mimo bitvu i za cenu delší stopáže, myslím, že by to rozhodně nenudilo). Ve druhém díle jsme měli možnost vidět pěkně a velmi podrobně zpracovanou další tragickou bitvu občanské války, bitvu u Actia, zbytek, s odpuštěním, mírně odflinknut. Osoby do hrané části dokumentu zvoleny vhodně, jak byl udělán výběr profesionálních historiků nedokážu posoudit. I tenhle díl byl mírně nadprůměrný. Kdyby to celé bylo nazváno Osudové bitvy starého Říma na konci republiky" nebo třeba "Bitvy u Filipp a Actia" či nějak podobně, hodnotila bych to jednoznačně 5, tak to jsou pouhopouhé čtyři. A mimochodem Pawel Delag je jediný herec, který si dokázal střihnout jak Marca Vinitia tak Marca Antonia... ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Schopný dokument zabývající se v první části bitvou u Filipp, ovšem zcela ignorující mnoho věcí, které tomu předcházely. Grafika je rovněž slušná. Druhý díl pokračuje ve stopách prvního, ukazuje jen bitvu u Actia, a opět vynechává události, které tomu předcházely nebo s tím souvisely, situaci po bitvě zvládli tvůrci v jedné minutě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Oba díly jsou především o dvou nejzásadnějších bitvách, která přišly krátce po smrti Caesara. A obě, jak ta u Filipp, tak ta u Actia, byly ztvárněny na výbornou a jsem toho názoru, že dokážou upoutat i absolutního nováčka antického válečnictví. To, co jim předcházelo, bylo projednáno jen zběžně a řada událostí není ani zmíněna, ale to je holt úděl populárně naučných dokumentů. Ten, kdo tohle období dějin zná, si chbějící části hravě domyslí a ten, kdo s nimi teprve začíná, si k nim najde cestu. Podle mě je tohle solidní začátek. Zaujmou i hrané pasáže s Pawlem Delagem v roli Antonia. Spokojenost. 80% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Pěkné dokudrama, které ovšem některé věci bere pěkně hopem a přitom zobrazuje vcelku zbytečné projevy v senátu či jinde. V prvním díle je více bitvy (Cassius a Brutus vs. Antonius a Octavianus) a to na souši, v druhém je to více "vláčnější", ale na závěr je také bitva a to na moři (Octavianus vs. Antonius a Kleopatra) a končí to událostí, kdy se Octavianus stane prvním císařem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama