Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Thomase opustí manželka, ten vstoupí do cizinecké legie a odjíždí do Alžírska. Tam krátce nato vypukne občanská válka, Thomas opustí svou jednotku a začne se skrývat. Později jej vyhledá jeho kolega z legie a požádá jej o pomoc při únosu mladé právničky Dominique Servet, která v Alžírsku hájí nacionalisty. Thomas s plánem souhlasí, Dominique pak do jeho života vstupuje zásadním způsobem v osobní rovině. S nasazením vlastního života pomůže Dominique vrátit se do Francie a sám se pokusí o návrat k bývalé manželce a dítěti. Jeho city k Dominique jsou ale silnější, v patách má navíc nepřátele z Alžírska...
Film NEPODROBENÝ (L'insoumis) pochází z dílny režiséra Alaina Cavaliera, který byl zároveň autorem scénáře. Snímek je kombinací kriminálního dramatu, politického thrilleru i romantického melodramatu o vztahu hlavního hrdiny k unesené ženě. Úspěch filmu byl založen především na účasti Alaina Delona, který předvedl jednu ze svých typických kreací drsného muže. Delon se poprvé ve své kariéře podílel také na produkci, v celkovém vyznění to ale pro něj žádný velký úspěch nebyl. Při natáčení byl několikrát zraněn a cenzura navíc vzhledem k dosud neutišeným vášním ohledně nezávislosti Alžírska přinutila tvůrce vypustit z filmu některé scény. Premiéra proběhla 25. září 1964, ve srovnání s jiným Delonovým filmem z té doby (ČERNÝ TULIPÁN), byl ale úspěch filmu mizivý; ve francouzských kinech jej navštívilo přes 700.000 diváků, přičemž hranice úspěšnosti v té době probíhala až v řádech miliónů návštěvníků. (argenson)

(více)

Recenze (2)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Je fajn mít svá traumata vyřešená. Škoda, že to Delon do natáčení Nepodrobeného nestihl. Vzhledem k tomu, že je mu prý hlavní postava velmi blízká, lze jí přisoudit autobiografické rysy. Legionář Thomas Vlassenroot je tvrdý a osamělý mladý muž s neuspořádaným rodinným životem a s ne zrovna idylickými vzpomínkami na Alžír. Vyprávění kolísá mezi válečným dramatem a milostným melodramatem, ale nějaké extra napětí se nekoná: Thomas jakoby jen pořád hledal místo, kde umřít. Protože divák spolu se všemi postavami dobře ví, že válka je předem prohraná, dopad příběhu není takový, jako kdyby bylo možné do poslední chvíle doufat v happyend. Obávám se, že to je hlavní slabina jinak kvalitního filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Potenciál filmu je veľký a hoci pri nesmiernej snahe Alaina Delona ( zároveň jeho prvá produkcia ) sa nedá hovoriť o veľkom úspechu. Možno je to neucelenou žánrovou pestrosťou, keď sa mieša vojnová dráma, romantika, noir a thriller, možno len prílišnou patetickosťou hlavného hrdinu, dezertéra Thomasa, ktorý pomáha mladej právničke. Všetko nasvedčuje, že väčšiu pomoc potrebuje on... Snímok je však dobre natočený po technickej stránke, pomalá kamera je stále v pohybe a tak sledujeme postavy so všetkých strán, čiernobiely formát filmu taktiež svedčí a hudba je síce úsporná ale pôsobivá. Druhý komentár. ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Alain Delon se při natáčení několikrát zranil, nejhůř při natáčení válečné scény ve skalách, kdy si poranil nohu. (vesper001)
  • Jednalo se o první film, který Alain Delon produkoval a ve kterém poprvé mluvil anglicky. Pro jeho financování založil s Georgesem Beaumem svou první produkční společnost Delbeau Productions. Úspěch se ale v tomto případě nedostavil. (vesper001)
  • Film se měl původně jmenovat L´Mort Du Loup, v překladu Smrt vlka, na památku francouzského básníka 19. století Alfreda de Vigny. (vesper001)

Reklama

Reklama