Reklama

Reklama

Innocence of Bin Laden

(neoficiální název) (amatérský film)
  • USA Innocence of Muslims (neoficiální název) (více)
všechny plakáty
USA, 2012, 14 min

Obsahy(1)

Žádný film s názvem "Innocence of Muslims" nikdy natočen nebyl. Původně vznikal jako "Dessert Warrior", příběh o kmenové válce zapříčiněné příletem komety a ani po jediném veřejném promítání pro minimum diváků nic nenaznačovalo protináboženský charakter. Posléze se na internetu objevil chaotický a nesourodý sestřih z onoho filmu, ve kterém ovšem byly bez vědomí herců části dialogů primitivně a zřetelně předabovány protimuslimským obsahem. V této podobě bylo video přeloženo i do arabštiny a rozšířilo se po celém světě. (berg.12)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Dne 28. 11. 2012 v Káhiře soudce Sajf Soliman odsoudil v nepřítomnosti sedm osob (egyptských křesťanů) spjatých s filmem a jeho říšením k trestům smrti za urážku islámu a proroka Mohameda. (JoranProvenzano)
  • Koptská diecéze v Los Angeles film odsoudila a popřela jakoukoliv vazbu Koptů na něj. (JoranProvenzano)
  • Vláda Spojených států amerických se od filmu distancovala. President Barac Obama a ministryně zahraničních věcí Hillary Clinton ho dokonce odsoudili v placeném reklamním klipu v pákistánské televisi. (JoranProvenzano)
  • Egyptský premiér Hišám Kandíl požádal Spojené státy americké o zásah proti tvůrcům filmu. (JoranProvenzano)
  • Moskevský soud zakázal na podnět generální prokuratury film v Rusku šířit, a to s odůvodněním, že se jedná o extremistické dílo. Ještě před ním tak učinil soud v Grozném. (JoranProvenzano)
  • Společnost Google zablokovala přístup k filmu v Indii, Indonésii, Malajsii a Saúdské Arábii, protože porušoval tamní zákony. V Afghánistánu, Bangladéši, Pákistánu a Súdánu dokonce úřady zablokovaly přístup k celému portálu YouTube, na kterém byl zveřejněn. (JoranProvenzano)
  • Po zveřejnění filmu jedna z íránských organisací zvýšila o 500 000 na celkových 3 300 000 amerických dolarů odměnu vypsanou za zabití indicko-britského spisovatele a autora knihy “The Satanic Verses“ („Satanské verše“; 1988) Salmana Rushdieho, na kterého již roku 1989 vyhlásil fatvu íránský ájatolláh Rúholláh Chomejní. Muslimové jeho knihu považují za rouhačskou a odměnu zvýšili kvůli stále trvajícímu urážení proroka Mohameda, ke kterému prý autor přispívá. (JoranProvenzano)
  • Vlivný irácký duchovní a politik bez oficiálních funkcí Muktada al-Sadr při protestech proti filmu vyzval iráckou vládu k povolání a vyžádání vysvětlení od velvyslance Spojených států amerických v zemi, přijetí zákazu vstupu všem americkým občanům na irácké území a zákazu komunikace se zeměmi, ve kterých jsou uráženi islám a prorok Mohamed. (JoranProvenzano)
  • Ministr železnic pákistánské vlády Ghulam Ahmad Bilúr vypsal odměnu 100 000 amerických dolarů na zabití tvůrce filmu. Peníze by vyplatil ze svého, protože ono zabití považoval za svatou povinnost. Pákistánská vláda se od tohoto kroku distancovala. Po něm nabídl za stejnou věc přibližně 200 000 amerických dolarů bývalý pákistánský zákonodárce Ikrámulláh Šahid. (JoranProvenzano)
  • Po zveřejnění filmu se v muslimském světě strhla obrovská vlna protestů. Při útocích na konsulát Spojených států amerických v Benghází (Libye) zemřel velvyslanec Christopher Stevens, tři američtí členové bezpečnostní služby a deset Libyjců; jeden pracovník byl postřelen. Následně byly k libyjským břehům vyslány dva torpédoborce a tým padesáti vojáků námořní pěchoty. V Káhiře (Egypt) se u amerického velvyslanectví konala několikatisícová demonstrace, přičemž přibližně dvacet lidí přelezlo zeď, strhlo na půl žerdi visící (výročí událostí 11. září roku 2001) americkou vlajku, roztrhalo ji, trhance spálilo a místo ní vyvěsilo černou vlajku s nápisem Není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok; zraněno bylo přibližně dvě stě dvacet lidí. V Chartúmu (Súdán) desetitisícový dav zapaloval ohně, skandoval: ""Náš prorok je nedotknutelný." a z budovy velvyslanectví Spolkové republiky Německo strhl vlajku a nahradil ji vlastní. Rozlícený dav kromě napadení aemrické školy ve městě vnikl na americké velvyslanectví v Tunisu (Tunisko), kde zapálil několik automobilů a stromů a vysklil okna, přičemž zahynuli tři lidé. V Tripolisu (Libanon) protestující zaútočili na pobočku amerického řetězce KFC, přičemž zemřel jeden člověk. V Bagdádu (Irák) strhli z amerického velvyslanectví znak, vytloukali okna a zapalovali před ním pneumatiky; nakonec vnikly do jeho areálu, zapálili několik automobilů a strhli vlajku. Na americké velvyslanectví vnikl dav i v San'á (Jemen). Protestovalo se i v Ammánu (Jordánsko) - více než dva tisíce lidí a Nadžafu (Irák) - stovky lidí. Ve většině případů bylo proti protestantům ze strany místních orgánů použito vodních děl, slzného plynu či varovných výstřelů. (JoranProvenzano)
  • Herci tvrdili, že je producenti filmu oklamali. Původně v něm prý o muslimech a proroku Mohamedovi nic nebylo, hlavní postava se jmenovala George. Cindy Lee-Garcia uvedla, že se účastnila natáčení filmu Desert Warrior a její postava byla později předabována, podala proto žalobu a požadovala zablokování přístupu k filmu na YouTube, ale kvůli neprokázání jejího právního vztahu k tvůrcům jí nebylo vyhověno. (JoranProvenzano)
  • Veřejně byl film promítán pouze jednou roku 2012, a to v poloprázdném kině v Hollywoodu. (JoranProvenzano)
  • Tvůrci filmu tvrdili, že na jeho vznik dostali přibližně 5 000 000 amerických dolarů od několika desítek židovských dárců. (JoranProvenzano)
  • Za tvůrce filmu je považován koptský egyptský přistěhovalec do Spojených států amerických Nakoula Basseley Nakoula, známý také jako Mark Basseley Youssef či Sam Bacile. Zřejmě ho natočil po svém podmíněném propuštění z vězení, ve kterém byl kvůli podvodu s kreditní kartou a škodou ve výši 800 000 amerických dolarů. Po jeho zveřejnění byl v září roku 2012 pro porušení osmi podmínek onoho propuštění znovu zatčen. Na vzniku filmu se zřejmě také podíleli další egyptský přistěhovalec Joseph Nassralla Abdelmasih, který vedl organisaci Media for Christ, jež v srpnu roku 2011 získala povolení k natáčení filmu a veterán války ve Vietnamu Steve Klein. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama