Reklama

Reklama

Joe Ransom (Nicolas Cage) není zrovna příjemným chlápkem, který by se hned s každým kamarádil. Je to horkokrevný tvrďák, který se často více než rozumem řídí vlastními instinkty. A ty ho bohužel už párkrát přivedly do křížku se zákonem a taky do basy. Teď tento bývalý trestanec pracuje jako předák party dřevorubců a žije téměř samotářský život v zapadlé díře uprostřed lesů na jihu USA. I v tomto společenství podobných ztracených existencí se pohybuje na jeho okraji a snaží se vyhnout dalším možným konfliktům, které by jej mohly snadno vrátit za mříže. Jeho dobrovolná izolace se začne drolit ve chvíli, kdy do své party přibere teenagera Garryho Jonese (Tye Sheridan). Tomuhle klukovi to dává život pěkně sežrat. Nikdy pořádně nechodil do školy a jeho věčně opilý, agresivní otec všechny kolem sebe jen mlátí a ponižuje. V bezvýchodné situaci se Garry snaží před otcovými výpady chránit alespoň matku a sestru. Když Joe začne Garryho a jeho těžkou životní situaci poznávat blíž, ocení jeho odhodlání, odolnost a pracovitost. Postupně se spřátelí a Joe se stane Garryho ochráncem a mentorem. Vznikne mezi nimi pouto, které jim oběma změní život. V okamžiku, kdy se Garry ocitne ve velkém ohrožení, obrátí se o pomoc na svého nového přítele. Odtud se odvíjí řetězec událostí, které Joea přivedou až k hranici, za níž jej pravděpodobně čeká jen nevyhnutelná katastrofa. Joe se musí rozhodnout, jestli tuhle pomyslnou čáru překročí... (CinemArt)

(více)

Recenze (267)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Joe se živí umrtvováním stromů s růžovou mašlí, ale metaforu v tom nehledejme. Jak to celé funguje, sledujeme úmorných xy počátečních minut, a já mám strach, že mi tam skočil Pták Loskuták. Cage hraje dobře, ale ve filmu, který vaří z mnoha předešlých filmů o zoufalcích amerického smradlákova, působí po všech svých neohrožených Mikeších jak dělo na oko. Často se zde na můj vkus hrotí, tam kde není třeba, a tam kde by bylo, se neděje nic. Stejný pocit mám i z figury věčně zlitého otce - příliš vyhrocený na to, aby si ho už dávno někdo nepodal, zatímco po dobrákovi Joeovi jdou všichni jak zimnice. U mě slabota. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak začínám mít slabost na tyhle ujetý vidlákoviny ze středu Ameriky. Nicolas Cage tady hraje bejvalýho trestance a i když je vlastně jedinej trestanej v okolí, je také jedinej normální a víceméně zdravě fungující. To už se nedá říct o jeho okolí, do kterého právě kluk, kterej k němu přilne, vůbec nepatří. Všichni jsou magoři. Skoro to vypadá, jak kdyby to městečko bylo přesycený černochama a bílejma bláznama. Každopádně dobře, musím říct, že jsem si tohle temný drama fakt užil. Nicolas Cage hraje divný chlápky v divnejch filmech. Někdy se mu to nepovede, jindy mu skláním klobouk, protože v tom natáčecím tempu jsou pořád filmy, ve kterých dokáže překvapit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $373,375Tržby Celosvetovo $2,426,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $448,077 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $1,921,103 //počet predaných kusov ?║ Nicolas Cage raz za čas natrafí aj na zaujímavý projekt, kde dokazuje že stále má čo ukázať, drsný snímok /70%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Stále mě ty americké zapadákovy neomrzely. Joe je nejsilnější v obyčejných momentech, kdy pracujou s černochama, čumí na telku atd. Když začne hrát meditativní hudba, Cage filosofuje ve voiceoveru, a houmlesák tančí ve zpomalenym záběru, je to o třídu horší. Naštěstí těchto momentů moc není. Cage tam hraje huhňavou korbu dobráka, co má problém se zvládáním vzteku a hraje dobře. Příběh postupně eskaluje, chvílemi to malinko tlačí na pilu, ale líbilo se mi to a bavilo mě to. Nejvíc mi utkvěl zlej fotr alkáč. Vypadal fakt jako somrák z Hlaváku. A jméno režiséra mě tedy setsakra překvapilo. Green ukazuje, že se rozhodně nenechá škatulkovat. 7/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,A KDYŽ SLEDUJU TOHO CHLAPCE, VIDÍM NĚKOHO, KDO JE ÚPLNĚ JINÝ NEŽ JÁ. JE JEN DÍTĚ, KTERÉ NECHALI NAPOSPAS OSUDU BEZ NĚJAKÉ OBRANY. SNAŽÍ SE UDRŽET...“ /// Celkem dlouho přemejšlím, co mi jako chce Pán Bůh prostřednictvím tohodle filmu říct (ty vole, nemusíš mluvit, stačí naznačit!). Asi, že v USA fakt existujou sračkoidní místa, jaký známe z těch vidláckejch hororů (no tak si v obýváku stáhnou jelena. No a co!…). Divní lidi, ke kterejm každou chvíli přibyde další (neboj, neroste to aritmeticky, dokonce jsou i úbytky…). Se střelnejma ránami se tam doktor nevotravuje, chlastá tady každej, kdo má nějakou díru a sociálně slabej fotr (ale hlavně alkáč) vychovává kluka po svým. Že by sociální drama a Gage v něm jako drsnej vožrala se sociálním cítěním? Všichni se svěřujou se svejma problémama, Joe pronáší filosofický monology (u lahve) a tak nějak konečně se dostáváme k jádru pudla, teda ke klukovi. Po hoďce Joeovi mrdne. Pak začíná mrdat všem. Navíc mu utekl pes a tak se můžou víc poznat. Cage vypadá stejně nalitej jako střízlivej (nebo obráceně). Vypadá stejně, jako když hraje kohokoliv jinýho v jiným filmu. Prostě vypadá stejně. Paní co s ním bydlí to je ovšem jedno a loudí návštěvu restaurace. Dřina sepsat takovej scénář. Všechno obsáhnout a nebát se, dát si na čas. V závěrečnejch 10ti minutách se vodehraje všechno podstatný a nemůžu se zbavit dojmu, že tenhle film není vo ničem jiným, než vo Cageovi, kterejch chtěl charakterní roli sociálního bojovníka za lepší svět. Upustit kroupu se mi nepodařilo. Emoce žádný. Lepších sociálních dramat (i těch americkejch) je hafo. A to mlčím vo těch ze severu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když si chcu nechat vykouřit, musím si sebou vzít buldoka. 2.) Chystám se vytáhnout 18tiletýho (cizího) fracka ze sraček a prožít si svůj dokonalej svět. 3.) Thx za titule ,,malia“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Temné, depresívne, nehostinné a chlapcov otec je zrejme brat Annie Wilkesovej. Všetci sú psychopati, vrahovia, prostitútky, magori, úbožiaci alebo aspoň bývalí kriminálnici. Jedinými ako-tak normálnymi postavami sú černošskí pomocníci (ktorí sa stále bavia o tom, kto má v nohaviciach väčšiu kobru) a policajt (ktorý je tu dve minúty). Troška si riadne dokokosenú reputáciu napráva Nicolas, ale moc platné mu to nebude, veľmi rýchlo prijme ďalších 10 blbostí a na Joea sa okamžite zabudne. Ale keď hrá prostitútku, vyzerá božsky! Ináč značne WTF záležitosť. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Neveselý chudinský prostředí, sympaticky blue-collar Nick Cage, něco z Harmony Korina a něco z Terrence Malicka, slabší tempo a žádný extra nabitý děj, ale ten film má co říct, vyvolá emoce a sympatie, všeho všudy mi to sedlo. Hned má člověk o chlup lepší pocit ze sebe, kde žije, jaký měl rodinný zázemí a tak :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je už třetí počin Daviada Gordona Greena, který jsem od něj viděla a myslím, že už začínám malinko znát ten jeho rukopis, který je sice pomalejší, ale přesto si diváka dotáhne i v tomhle tempu až do konce. Doporučuji nedívat se na Joeho v depresivní náladě, jinak odejdete s trojnásobnou depresí, ne-li větší a budete mít chuť někam utéct. Šílený zapadákov a ještě šílenější figury, věřte mně, že tam potkáte málo koho, kdo na vás zapůsobí pozitivně. Vůbec nechápu jak mohl vyrůstat tak sympatickej kluk Gary v takové rodině, kde jsem měla chuť dopustit se vraždy jeho otce hned v prvních minutách filmu. Nevím v jakých lokalitách natáčeli ty "úhledně" upravené domečky, ale já se Garymu docela divila, že to tam vydržel tak dlouho a nevzal kramle daleko dřív, ale omlouvá ho pouze jeho zřejmá touha pomoct alespoň matce a sourozenci. Rozhodně nemohu upřít dokonalý výběr pro tyhle postavy (myslím hlavně otce), protože jsem jim ten jejich "bezchybný a dokonalý" charakter věřila do posledního puntíku. Měla bych asi pouze jednu výhradu a tou je dokonalejší ponor do Joeovi postavy. Ta jedna událost z minulosti nebyla pro mě dostačující pro pochopení některých jeho zkratů, či jednání. A Tye byl senzační úplně stejně jako v Mudovi. Trochu netradiční, hodně drsné, pochmurné drama, kde by možná stálo zato přečíst si i knižní předlohu. 75% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage je Superjižan v směšně přetaženém dramatu, které předkládá hyperdramatické situace, protože přirozenost mu nejspíš přijde fádní. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak scéna, ve který jeden vágus bez mrknutí oka umlátí druhýho váguse kvůli flašce vína, mi asi zůstane v paměti dlouho. Když jsem se tady dočet, že toho váguse hrál opravdu bezdomovec, kterýho někde našli na ulici a dali mu poměrně velkou roli, tak jsem teda na to zíral s otevřenou hubou. Ten to zahrál tak skvěle, že asi prostě nic nehrál, ale opravdu takovej byl. A vůbec bych se nedivil, kdyby během svýho života opravdu třeba pár jinejch houmlesáků pro flašku vína zabil. Ale jinak mě film vůbec nijak nezaujal. Nicolas Cage a pár dalších zvláštních existencí se tam plácá od ničeho k ničemu, občas někdo někomu dá do držky, občas někdo někoho postřelí, občas znásilní, ale v podstatě to všichni berou jako takovej normální koloběh života a nikdo to neřeší. Vlastně trochu se něco občas snaží řešit Nicolas Cage. Ten v posledních letech bere snad i role v reklamě na tampóny, ale tady mi přišel docela OK. Jinak jsem teda během sledování měl asi hlavně díky obsazení neherců chvílema opravdu pocit jakýsi autentičnosti, ale u trapně Béčkovýho konce mě tenhle pocit opustil. Pro mě úplně zbytečnej film. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá dráma s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe. Má pomerne dobrý príbeh o mužovi, bývalom trestancovi, ktorý síce nepatrí medzi najvzornejších ľudí, ale aj tak má vo svojom malom mestečku veľký rešpekt, dokonca aj od polície a živí sa organizáciou práce a najímaním ľudí na ničenie nevhodných stromov. Práve vďaka tomu sa zoznamuje s chlapcom, ktorý sa do mesta len nedávno presťahoval a túži pracovať, čo mu aj splní a keďže chlapcov otec je agresívny alkoholik, v mužovi nachádza svoj vzor, pričom ani on mu nie je ľahostajný a tak sa stávajú skutočnými priateľmi. Spracovanie sa mi páči, síce o nejakej skutočnej zápletke sa tu až tak moc hovoriť nedá a navyše som mal pocit, že sa to vlastne polovicu filmu skôr len rozbieha, ale to mi v tomto prípade ani moc neprekáža. Obe hlavné postavy sú zvládnuté výborne, pričom mi sadli v samostatných líniách, čo platí vlastne práve o tej prvej polovici, no hlavne v tej spoločnej, keďže ich priateľstvo sa mi skutočne páčilo. Nájde sa tu dostatok zaujímavých prvkov, napríklad samotná práca v lese, problémy s nebezpečným agresorom, ale samozrejme aj s chlapcovým otcom, občas to má to správne čaro, ktoré mi veľmi sadlo a veľkým plusom je aj tá atmosféra malého južanského mestečka, kde platia iné pravidlá, čo ma zaujalo napríklad pri zaujímavej scéne s policajtom. Síce práve kvôli týmto pravidlám sa tu nájde aj viacero scén, ktoré mi vadili, hlavne to správanie ku psom, ale tých kladov je našťastie viac. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Nicolas Cage ma po dlhšej dobe zase skutočne bavil, herecky to zvládol viac než dobre a navyše tu z neho skutočne vyžaruje aj ten potrebný rešpekt, bavila ma aj postava chlapca, ale úplne ideálne sú aj zvyšné vedľajšie postavy. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, tu nie je minimálny rozpočet ani najmenším problémom, vizuálne, atmosférou, ale aj zvyšnými zložkami je to v najlepšom poriadku. Takže keby to bolo trochu príbehovejšie, bol by som ešte spokojnejší, ale aj tak sa mi to dosť páčilo a hlavne konečne Cage zase predvádza dobrý výkon a v dobrom filme. 71% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z najpochmúrnejších a najdepresívnejších filmov za dlhú dobu, v ktorom ani jedna postava nepredstavovala vyslovene pozitívny charakter a všetky postavy sú len akési prežívajúce duše v ponurom svete plnom nespravodlivosti a bezvýchodiskových situácií. Až skľučujúci je týmpádom fakt, ak sa na nejakú postavu divák naviaže a verím, že väčšina divákov ten pocit zažije. V podvedomí drží divák päste, aby životy hlavných postáv nabrali pozitívnejší vývoj, no genetické danosti týchto stratených duší ich predurčujú k problémovým rozhodnutiam na križovatkách osudu a zlyhaniam. Obraz amerického vidieka režisér vykresľuje ako priam rozvojovú krajinu, kde väčšina mužov má v jednej ruke cigaretu v a druhej fľašu chľastu. Dysfunkčné rodiny žijú v rozpadávajúcich sa chatrčiach od výplaty k výplate - v tom lepšom prípade, ak nemajú job, tak aj bez peňazí, bez jedla. Všade bordel, nezhody sa riešia päsťami - v tom lepšom prípade, ak sa pije, lietajú aj guľky. Jediné komunitné centrum sú potraviny a bordel. V centre tohto všetkého žije Joe, samotár s násilnou minulosťou, ktorý sa snaží vyhýbať problémom so zákonom. Nie vždy sa to darí aj vďaka novým prisťahovalcom, ktorí narušia zdanlivo umiernený život osamelého vlka. Nicolas Cage sa týmto filmom vrátil o desať rokov späť a pripomenul si svoje najcharizmatickejšie herecké predstavenia a najmä fakt, že menej (grimás a mimiky) je niekedy viac. Atmosféra filmu je ponurá, kamera staticka a holá, žiadne prikrášľovanie, strohý soundtrack pridáva na surovosti. Ak dávate teda podobným filmom zelenú tak čo viac si priať? 85%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage je zpět! A nebo ne? Joe je solidně natočené drama, ovšem zpáteční vstupenka do Hollywoodu to asi pro Nicka není. Škoda. A celkem mu to s tim plnovousem sekne...60% ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Cage si po dlouhý době odskočil od laciný fušeřiny, natočil pomalou drámu o obyčejném životě a udělal sakra dobře. S někým se osud prostě nemazlí a pokud to někdo dokáže podobně nenásilným stylem přenést na plátno, má moje sympatie. Příjemná změna, vidět pana herce zase u kvalitní filmařiny, snad nesklouzne zpátky k dobře placeným rychlokvaškám - 70%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nečekanej humus na film s Cagem, ale tentokrát ne co do kvality, ale obsahu. V porovnáním s tímhle prdelovem je má rodná víska intelektuální hnízdo shakespearovců. Velké množství odpudivých postav (možná až moc), který ostře kontrastujou s nevinným, trpícím klukem. Mimochodem velmi dobrej výběr herce Tye Sheridana, kterej s přehledem zastínil i Cage. U Cage - nepřehrával, takže nerušil a nekazil. Poměrně hodně depresivní, směřující k očekávanýmu konci, celkově nadprůměrný drama z vidlákova, na který se znovu doufám už nepodívám. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film jde velmi trpělivě po dlouhé cestě a ne každému tenhle styl může vyhovovat. Krájí stopáž na spoustu scén, které kdyby ve finální podobě nebyly, asi by nikomu příliš nechyběly. Tvůrci předkládají několik postav, které se snaží přežít v realitě bídného života. Významnou roli hraje prostředí. Jsme v lesích nebo v polorozpadlých venkovských barácích, lidé tu rozhodně nežijí žádný americký sen. Tam chlast, tam hrozba kriminálu, tam násilné chování, tam vůbec všechno špatně. Mezi nimi se se svými životními kartami snaží vyrovnat zkrachovalec Joe, který už má leccos za sebou a spousta nedobrého ho zřejmě ještě čeká. Kdyby Cage častěji lovil v těchhle vodách, těšil by nás při každém druhém setkání. Herecký kumšt v něm třímá i po všech těch přiblblých Honech na čarodějnice, Lovcích pokladů nebo Ghost Riderech. Je to stále pan herec (nezapomínejme na jeho výtečná devadesátá léta), který měl ale už dávno vyhodit agenta. Škoda, že tvůrci víc divákovi nepomohli s pochopením jeho zkratů a depresivních stavů. Spokojenost na solidní tři hvězdy!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Drama bez dramat, ala Nicolas "Klietka" v ďalšej zo svojich márnych úloh. Tento chlapík ide rovnako strmhlav dolu vodou ako "EU". Nebudem prekvapený keď sa do roka a do dňa objaví v hlavnej úlohe šoféra slečny Daisy. Nuž, dane treba platiť. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Máš doma nějaký zvíře? - Jo, kočku. - Kočku? A čím ji krmíš? - Sakra, nevím. Granulema. - Jaká je tvoje oblíbená barva? - Červená. - Vykuř mi ho. - Dobře. No ty vole! Jestli někdo potřebuje dostat pořádnou nakládačku, tak je to Cage, aby se konečně probral a rozpomenul se, že kdysi uměl i trochu hrát a hlavně vybírat si role. Místo toho se tu ale pěstičkami ohání jeho Joe, ztroskotanec a sociopat, který dohlédne nejdál na dno své skleničky a všechno ostatní je mu putna. Tedy do okamžiku, než se na scéně objeví patnáctiletý otloukánek Gary. Pak už to Joeovi Putna (hra s velkým či malým písmenkem je čistě 4-procentně nenáhodná) není, probudí se v něm ochranitelské pudy a najednou by se roztrhal. Tenhle film se pro svoji jinakost musí líbit .. ovšem spíše někde na festivalu s partou škodolibých kamarádů než zpoza obrazovky, kde jsem ho viděl já a tím pádem ztratil svoje kouzlo nadchnout, překvapit nebo aspoň pobavit .. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, když vidím Cage v nějakém kvalitním filmu, nejde o nějaký velký trhák, ale zpracování potěší, i když na větší hodnocení, tomu moc nechybí. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ano, je to tak. Nicolas Cage konečně po letech natočil podařený film, s nímž tentokrát nedoplní slavná Youtube videa o další šílené kreace. Tempo je sice malinko pomalejší, Greenovi se ovšem povedlo výtečně vykreslit tu vidláckou atmosféru s dosti odpudivými charaktery, jimž byste nejraději provedli něco hodně zlého. Cage je navíc skvěle umírněný, jeho postava zajímavá a jeho vztah s čím dál lepším Tye Sheridanem funguje na jedničku. 70% ()

Související novinky

Nicolas Cage neschopným únoscem

Nicolas Cage neschopným únoscem

17.05.2015

Asi vám neuniklo, že je kariéra Nicolase Cage, ehm... hodně zajímavá. Občas se sice objeví filmy jako Kick-Ass, Joe nebo Croodsovi, jinak ale diváci jen zdrceně vzpomínají na časy Skály, Con Airu a… (více)

Reklama

Reklama