Bláznivá cesta
Útek bláznov
Komedie
Francie, 1993, 91 min
Marco PicoObsah
Bertrand Daumale je mondénní pařížský psychiatr. Jeho prominentním pacientem, kterému se Bertrand věnuje již celá léta, je profesor filosofie Toussaint zavřený na psychiatrické léčebně. Slavný profesor trpí maniodepresemi a sexuálními obsesemi. Nemůže zapomenout, jak našel svou ženu v náručí potetovaného barmana. Chybělo málo a místo v bláznici seděl slavný profesor ve vězení za vraždu své ženy. Jeho manželka sice škrcení přežila, ale nyní umírá a chce svého manžela naposledy vidět. Doufá, že jí odpustí. Bertrand přemluví svého přítele, ředitele ústavu, aby pustil Toussainta za jeho manželkou. V jejich společné cestě vidí příležitost, jak prověřit své sedmileté snažení a práce s Toussaintem. Cesta by pravděpodobně proběhla v klidu, kdyby profesor neměl svůj věrný stín. Jeden z pacientů kliniky, psychotický Angel nemůže bez Toussainta žít a tak není divu, že si nenechá tento výlet ujít. (oficiální text distributora)
Enšpígl
U nás v psychiatrické lečebně Praha -Bohnice je tento film jednoznačným šlágrem.(26.6.2007)
Oskar
Příznivci velkého blondýna mě možná utlučou černými botami, ale tomuto filmu IMHO vévodí Michel Piccoli a Dominique Pinon. Škoda, že Pierre Richard nezkusil hrát decentněji, k ladění této jinak milé a poklidné komedie by se to hodilo líp. 50%(17.1.2008)
Radko
Rozhodne nejde o pokračovanie v tradícii skvelých francúzskych komédií 60. a 70. rokov, výsledkom je nepodarená zvláštnosť, snažiaca sa presadiť aj tézy o psychicky chorých, ale strieľa až tak vedľa, že vo výsledku všetky existujúce predsudky potvrdzuje. Jedna zo scén vystihuje môj pocit z celku: pacient psychiatrie sa náhle zjaví ako jazdec rozbehnutého prázdneho detského kolotoča s umelohmotnými koníkmi uprostred noci. Dej tvorí putovanie dvoch ústavných chovancov (filozofa-násilníka a jeho slabomyseľného druha) pod dohľadom psychiatra-ľudomila, jeho mladej milenky francúzskou krajinou za posledným pomazaním. Znie to zvláštne? Iste a taký je aj zvyšok. Francúzi sú síce vyhlásení gurmáni, ale filmári by prípravu guľášu mali prenechať skôr kuchárom.(15.1.2008)
LiVentura
Opět velice jemná a trefná komika v podání Richarda a jeho souputníků....hezké(17.7.2007)
Frenegonda
Zkuste cestovat s Angelem:-D(17.1.2008)
5150
Docela zábavná road-movie s nezapomenutelnou trojicí Pierre Richard, Michel Piccoli a Dominique Pinon.(10.7.2007)
Deverant
Ten film je chytrý. Opravdu chytrý. Nejde jen o citace z Pascala a odkazy na Michela Foucaulta, ale hlavně o jakousi debatu o šílenství a šílencích, kterou vedou (většinou spíše svými činy než slovy) renomovaný psychiatr (Richard) a jeho pacient, profesor filosofie, který se pokusil zavraždit svou nevěrnou ženu (Piccoli). Pasáž z motorestu je jedna z nejzábavnějších co jsem za dlouhou dobu viděl.(18.6.2007)
ebi
Milé,příjemné,chytré. Psychiatr, filozof a blázen na cestách. Každý trochu a jinak blázen. Příjemné překvapení,pobavení a zamyšlení.(23.1.2008)
Valentin
Opravdu netradiční road-trip, který už není nijak moc humorný jak jsme na Richardovi filmy zvyklé.(9.6.2011)
JimJam
Mě ten film tedy rozhodně pobavil, scénář byl dbře napsaní a všichni herci sympatičtí. Pravda je, že bez michela Piccoliho by film nebyl taková pecka, ale jeho profesor Toussain je nepřekonatelný - scény, kdy společně s Bertrandem navštěvuje svou umírající manželku nebo v klášterě rozhání jeptišky křikem, že je sám ďábel, zvedají u mě hodnocení tohoto filmu z původně zamýšlených 3 hvězdiček.(20.1.2008)