Reklama

Reklama

Rodina dostane záhadnou šifru, a tak se vydá klikatou cestou do Ženevy, aby objevila poklad. (Netflix)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, který klouže mezi milým příběhem dobrodružných hrdinů a světem politiky předválečné Evropy, se mi tady zamlouval. Stejně tak mé v rámci příběhu hodně bavilo to cestování různými krajinami od Afriky přes Marseille do Ženevy a napokon i zase ještě dále (byť v té Ženevě jsme se oproti ostatním zastávkám možná zasekli až příliš dlouho...). Proti slavným francouzským hercům ve vesměs nezvyklých rolích téměř pohádkových rysů nelze také namítat nic – jsou povětšinou skvělí, asi nejvíc se mi tu líbil „sultán“ Jacques Dufilho a povedené jsou i scény na cestách s Jeanem Carmetem. Inu, kde tedy vězí chyba? Režie, režie... Tohle chtělo rozhodně jiného režiséra a možná i spoluscenáristu, který by sice narozdíl od Moshého Mizrahiho možná neměl na kontě žádného Oscara, ale především by oplýval coby režisér filmové komedie patřičnou invencí a takhle neobyčejný originální příběh by obdařil i zajímavými nápady, přidal vtipy, gagy, pohrál se s vyprávěním tak rozsáhlého příběhu roztaženého do 2 hodin a možná i více s některými postavami. Tady by se vážne musela většina herců přemoct mnohem více a hlavně mít k dispozici tak úderné dialogy, že by společně dokázali naplno zakrýt často tolik vlažné rutinné pojetí, připomínající častou levnou televizní inscenaci. Bylo to hezké i tak, rád a se zájmem jsem se podíval, ale rozhodně tu byl potenciál na mnohem větší zážitek... si říkám, co by z Mangeclouse vzniklo, kdyby se toho chopil takový Pierre Tchernia + měl by ještě vedle sebe naživu René Goscinnyho, hmmm :)) [70%] ()

Reklama

mac000 

všechny recenze uživatele

Hrdinové filmu v čele s Mangeclousem (trochu jiný P. Richard) jsou sebestřední, marniví, nesnesitelně užvanění a z každé situace se snaží něco vyzískat. U ostatních automaticky předpokládají své vlastní špatné vlastnosti. Možná, kdybych přečetl literární předlohu (překlad románu z roku 1938 z pera  A. Cohena pod názvem "Hubomlat", vyšel česky 2005), ocenil bych "děj" filmu lépe. Takhle v něm ale nějakou výraznou dějovou linii nevidím. Francouzská verze Wickipedie k filmu uvádí: "Dílo Alberta Cohena se na filmové plátno převádí velmi obtížně. Psychologická jemnost jeho postav a lidských vztahů je náplní jeho knih, ale jejich děj - komplikovaný, jenž není ani realistický, ani rozhodující - se neslučuje s lineárním formátem, který by vyžadoval novodobý film. Albert Cohen si ostatně oficiálně nepřál, aby jeho dílo bylo zfilmováno. " ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já rozumím tomu, proč přijali role v tomto filmu velké francouzské herecké jména, toho prostoru na hraní tam mají opravdu hodně, zejména Pierre, který je u nás neprávem vnímán jen jako "ztřeštěny herec", bohužel příběh na mě byl vyprávěn mimořádně těžkopádně, ne vždy jsem se orientoval v dění, přišlo mě to hrozně krácené. Závěr ovšem krásný, ryze francouzský. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama