Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (84)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD ZJISTÍM, ŽE JE CÍSAŘ VINEN, WASHINGTON BUDE POTĚŠEN. CHTĚJÍ, ABY ZAPLATIL TU NEJVYŠŠÍ CENU… KDO JE TEN MUŽ, OPRAVDU?.…“ /// Historie a romantika. Škoda, nebejt tý romantiky, která většinou nudí (ale zase jí není tolik, neboj…), mohlo to bejt až dokumentární drama o části života nejen generála Douglase MacArthura, ale hlavně gen. Bonnera Fellerse. Najdete tu (zajímavej?) třeba pohled Japonců na válku, zjistíte, jakou roli hraje císař v myšlenkách japonskýho vojáka. A pravdivej (?) příběh, jak se Japonsko vzdalo. Vstřebávám hodně zajímavý historický souvislosti, jsem rád za nahlídnutí do kultury, o který (byť hltám spoustu filmů) nic nevím. Je tu politika, takže jde spíš o politickej film, kterej graduje setkáním dvou kultur a tradic zároveň. Jestli vás tohle dokáže zaujmout… Tenhle film o tom, jak se psala závěrečná kapitola 2. světový mně řekl o Japonsku víc, než nějakej dokument. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,His Majesty's Salvation“, kterou napsal Shiro Okamoto číst nebudu. 2.) Chtěl bych poznat toho hajzla, kterej dal rozkaz k útoku na Pearl Harbor. 3.) Než umřu, chci aspoň trochu pochopit JAPONSKO. 4.) Thx za titule ,,bac“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je velice těžké posuzovat mentalitu japonského národa z pozice anglosaského uvažování.Uvažovat nad mírou viny pro jednotlivé mocenské složky státního aparátu.Jsou tu nesporná fakta.Je jasné kde je agresor a kdo rozpoutal útočnou válku.A bylo by naivní domnívat se,že válka začala bez požehnání císaře.Tentýž konfrontován s jaderným infernem,které Američané seslali na japonská města rozhodl o kapitulaci.Ale opravdu rozhodl?Nebyl jen jako titulární hlava státu pouhou figurkou, která byla nucena cosi národu sdělit po hrozbou zničení dalších měst.........Rozhovor Mc Arthura s císařem je zajímavý a jeho prosba císaře o pomoc při snaze zase postavit Japonsko na nohy je skutečně pozoruhodná.Je dobré,že se neopakovaly chyby jako versailleská dohoda po I.světové válce.Tohle se týká i Německa.Nicméně ruka spravedlnosti dopadla na řadu ministrů japonské vlády a to bylo dobře.Slušný film. ()

Reklama

Dubro 

všechny recenze uživatele

Osobne by som dal prednosť čisto politickému thrilleru, pretože z môjho uhla pohľadu ( čiže z vtáčej perspektívy) romantická zápletka podráža filmu minimálne jednu nohu a navyše tieto scény Fox hrá akosi silene, akoby sa mu do tej Japonky až tak nechcelo. Finále však napraví celkový obrázok a silná trojka (to je tá, čo chodí pravidelne do posilňovne) je tu namieste. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

A zase druhá světová válka. Naštěstí tentokrát bez Němců. Příběh se totiž odehrává v Japonsku. Američané tu řeší (pokolikátéuž?) Japonce. Proč a Jak? CITÁT - Starý pán s vámi chce mluvit........ Vlastně jsem se na to díval jen díky Tommy Lee Jonesovi, mám toho herce rád a proto jsem si to nenechal ujít. Politicko-válečný snímek s romantickou vložkou se dá celkem rozumě sledovat. CITÁT - Je to národ se silným sebevražedným sklonem.......... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vojnový film bez vojnových scén. Sme v Japonsku tesne po zhodení atómových bômb a Američania prichádzajú ukázať Japoncom trochu tej americkej nadutosti a nadradenosti. Po kapitulácii treba pochytať vojnových zločincov a popri tom zhodnotiť vinu či nevinu a hlavne podiel cisára na vojne. Kto čaká vyslovene vojnový film bude sklamaný. Ostatným môže rozšíriť vedomosti a poukázať na menej známe udalosti, ktoré sa diali tak trochu mimo Európy, ktorá sa po vojne spamätávala ešte dlho a mala svojich problémov až-až. Po celý čas som to videl na priemer, ale k štvrtej hviezde to takmer strhol emocionálne silnejší záver, kde v dialógu medzi McArturom a japonským cisárom zaznie po tom všetkom krviprelievaní trocha ľudskosti..."Takže povedzme si, čo urobiť, aby sme postavili Japonsko späť na nohy..." Nakoniec nemôžem dať štyri hviezdy len pre vydarený záver. Až po ňom som zistil, že po celý čas mi tam chýbal širší a komplexnejší pohľad práve na postavu cisára, ktorý dostal iba minimum priestoru. 60%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)
  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)

Reklama

Reklama