Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (103)

sharky 

všechny recenze uživatele

většinu filmu jsem vůebc netušil, o co běží, naprostá totální nepřehlednot postav, mám pocit, že chvílemi nevěděli kdo je kdo ani autoři scénáře, ono to sice má mít na konci "super nečekanou pointu a velké odhalení" ale předchozí tápání bylo tak vyčerpávající, že mě ten film začal nudit a nebavil dávno před "tou pointou". Navíc Ventura už tady překročil šestej křížek a agent zabiják, kterej běhá a střílí po lese, začíná bejt trošku nevěrohodněj a to ho mám jinak fakt rád. 50% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura je vedle Jeana Gabina mistr jednoho výrazu. Schválně jsem si během celého filmu dával pozor, jestli projeví nějakou emoci. Marně. Je to herec kategorie "stone face". Nechci ale působit jako kritik tohoto známého a uznávaného herce. Naopak jej mám rád a na krimi a thrillery s ním se rád podívám. Přesto mě jeho styl hraní fascinuje a irituje zároveň. Co se týče tohoto filmu, je to mistrovský špionážní lahůdka. Atmosféra houstne, paranoia roste, špionské propletence jsou zamotané a v konečném důsledků možná i nerozluštitelné. Překvapila mě účast polské herečky Jandy. Samozřejmě mile. ()

Reklama

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Jedině za Venturu a Morriconeho hudbu, jinak je to naprosto zničený materiál, který byl totálně zahozen. Naprostá nepřehlednost postav ve kterých jsem se ztrácel až do úplného závěru. Vůbec nechápu jak mohl někdo napsat, že se jedná o jeden z nejlepších špionážních filmů všech dob. Nestojí to ani za zlámanou grešli. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Další zfilmovaný kousek ze serie noire od Gallimardu. Naplno se v něm projevuje rozčarování z vývoje po Mai 68 - z bojujících studentů jsou teroristé, do vysokých funkcí se vyšvihli bezskrupulozní syčáci...Ventura ztělesňuje ten starý dobrý svět, který sice nikdy nebyl, ale my si ho idealisticky umisťujeme před revoluční změnu a doufáme, že zase někdy přijde. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Temer geniálna konfrontačná záležitosť francúzskej krimi, ktorej pozitíva stelesňujú obligátne aspekty, ktoré od podobne ladených filmov očakávam. Adekvátne zauzlený scenár, nejednoznačný antagonista, realistické prostredie, ktorému tentoraz dominuje švajčiarsky Zürich, tradične dokonalý Morricone, tradične bezchybné obsadenie. Opätovne adorovať Venturov výkon by bolo zbytočné, no priam dokonalým ťahom je obsadenie Piccoliho (pod noblesným vystupovaním nachádzajúce sa nánosy dlhoročnej špiny a marazmu), či viaceré miniatúry známych tvárí (Bruno Cremer, Bernard Fresson, Heinz Bennent). Rozuzlenie je očakávané, no táto brilantná filmárčina tým rozhodne netrpí. Milovníkom Venturu a kvalitného európskeho remesla doporučujem snímku servírovať ako dvojprogram s týmto kúskom. P.S.: Napriek Linovmu zamietavému stanovisku by ma maximálne zaujímalo, ako by tento materiál vyzeral v rukách prvotne zamýšľaného poľského provokatéra Andrzeja Zulawskeho. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Při příjezdu vlaku s Henrim Marchandem (Bernard Fresson) do Curychu na Hlavní nádraží oznamuje titulek čas 14:25, na hodinách na nástupišti je však 11:44. (Snorlax)
  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)
  • Když odjíždí Grenier (Lino Ventura) do Mnichova (cca 36. minuta), je zabírán zezadu a má rozepnuté sako. Hned v následující scéně, kdy je zabírán zepředu, má sako zapnuté. (Snorlax)

Reklama

Reklama