Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (153)

bloom 

všechny recenze uživatele

Skvělý krimninální a psychologický film zajímavý tím, že na rozdíl od jiných kriminálek se tady hon kočky s myší odehrává v jedné místnosti. Michel Serrault je geniální herec (začínám uvažovat, že si ho dám do Top) a dokazuje to nejen jeho "přihřátá" kreace v trilogii Klec bláznů. Je žoviální, povýšený nad přiblblého zapisujícího inspektůrka a z míry ho vlastně vyvede pouze vlastní žena (melodramatická Romy Schneider). Musím říct, že mu pomáhá i český dabing Stanislava Fišera. Oproti tomu z Lina Ventury a jeho tradiční policajtské postavy je cítit něco jiného než obvykle. Má všechny své tradiční vlastnosti a naturel, to ano, ale je tu ještě něco navíc. Stárne. Lino stárne i se svou postavou. Už v sobě nemá tu zarputilost jako kdysi, přesto cítí, že jeden ze svých posledních případů musí dovést do konce. Jeho protihráč (je vlastně vůbec on tím vrahem?) je ovšem silný... ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Uzvanene to je az az, ale vadi mi predevsim samotne rozuzleni. To jako maji byt prukazne dukazy? Takhle se chovaji a reaguji lide zapojeni do vysetrovani? Tak to opravdu jen v detektivnim braku, jehoz zastupce ostatne snimku poslouzil jako namet. Z techto francouzskych "serie noire" filmu je podstatne zdarilejsi (ovsem zaroven dost neprijemna, az odporna) o par let starsi CERNA RADA. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tento film představuje můj jeden z nejoblíbenějších francouzských kusů oněch let. Naprosto dokonalé ztvárnění hlavního podezřelého jde na triko Micheli Serraultovi, jenž pro mě od doby, kdy jsem to poprvé shlédl, představuje profesionálně herce na úrovni jeho zdejšího filmového oponenta, sebejistého vyšetřovatele Galliena(Ventura). Geniálně vygradovaný děj snímku je až strašlivě poutavý a člověk si už už myslí, kdy on se ten lišák jeden vychytralý konečně přizná a pak...?! Pak velmi originálně pojatý závěr se zajímavými důsledky pro celou tu dobu obviněného chudáka s tak nepřítomným výrazem ve tváři... Opravdu film z nejlepších. Vřele doporučuji všem "noiristům". ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na film som sa oprávnene tešil. Lino Ventura a Romy Schneider sľubovali nevšedný zážitok. A nebol som sklamaný. Nevidel som kriminálku, nevidel som film, ktorý by sa mohol pokojne nazývať Výsluch. Videl som skvelý psychologický súboj dvoch silných protivníkov, neuveriteľne presne zahraný oboma protagonistami. Chvíľku po závere, ktorý mi na chvíľu vzal dych som síce uvažoval iba o troch hviezdičkách, pretože takéto scenáristické bomby príliš neobľubujem, ale potom predsa len zavážil dojem, ktorý som mal po väčšinu filmu. Postava notárovej manželky bola zdanlivo epizódna, ale Romy Schneider jej vtlačila pečať tajomnosti a nezabudnuteľnosti. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Je Silvester. Zábava, oslavy a večierky sú už v plnom prúde. Prší. Nie, leje ako z krhly. Vyzerá to na ďalšiu typickú noc plnú havárií opitých vodičov, výtržností a drobných priestupkov. Na policajnej stanici je pracovný ruch v plnom prúde. Chlapík nahlasuje krádež auta. V kancelárii sedí mladý vyšetrovateľ a muž v elegantnom obleku - notár, ktorý v lesíku našiel mŕtvolu malého dievčatka. Prichádza starý vyšetrovateľ, vystupuje do dažďa, pomalým krokom míňa večierok, na ktorom je prítomný aj komisár, a prichádza na stanicu. Dvaja muži. Dva pohľady. Dva zločiny, spáchané rukou jedného človeka. Rozhovor, výsluch, telefonát. Ladné obraty v rukavičkách, komorné priestory, elegantné dialógy a úžasný herecký koncert. Dvaja muži, a jedna žena. Nevinný svedok, alebo chladnokrvný vrah? Je jasné, že tento večer bude dlhý. Hra sa môže začať. 85% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Claude Miller vzpomíná, že se při natáčení bál dvou hereckých es, která obsadil do hlavních rolí. Jeho strach umocňovala scéna, jež byla postavena na stupínku a obehnána provazy, takže připomínala ring. (Snorlax)

Reklama

Reklama