Reklama

Reklama

Poznejte blíže jednoho z největší rekordmanů mezi horolezci. Reinhold Messner jako první získal Korunu Himaláje, jako první zdolal Mount Everest bez kyslíkového přístroje a první také provedl kompletní sólový výstup na Mount Everest bez lan...
Dvoudílný dokumentární film přibližuje ikonu horolezectví Reinholda Messnera a popisuje, jak se stal tím, kým byl. Snímek je psychogramem kontroverzního horolezce a zabývá se nejen jeho dobrodružnými výpravami a odvážnými kousky, ale i jeho osobností a vlastnostmi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Messner je natočený v rýdzo odosobnenej rovine. Môžete vidieť, ako útrapy z detstva a patriarchárnej hierarchie si mladí chlapci kompenzovali v lezení, kde mohli precítiť dúšky slobody. K tomu sa súrodencom len ťažko hľadajú priame slová. Inak je to výborná štúdia perfekcionizmu, ktorý sa nedá ani naučiť, je to vlastne životný štýl a to, ako sa človek narodí a kam sa unáša. Tak, ako Dylanove "Times they are a changin" nikto nezloží ako on, tak ani vysnené prvovýstupy Messnerových priateľov nemusia stačiť nato, že sa ešte vrátia domov a že budú stíhať šťastenu a túžbu jeho organizátora, ktorý má v tom, v čom je najlepší, klapky na očiach. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Mohlo to ísť ešte viac do hĺbky. Ok cíti zodpovednosť za svojho brata, hory sú pravdepodobne útekom, vzopretím sa jeho otcovi a tradície. Ale chýbajú mi tam hlbšie motívy pre dôvody horolezectva. Dokument sa akoby snaží ukázať všetko a to mu škodí. 90% Ale tie hory, to je krása. A Messner je výnimočný človek. Každý 8 tisícový horolezec je vlastne egoista. Možno na výnimku Juzeka Psotku. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa písať o bláznoch, o sizyfovskej práci, o šialenstve, ale bolo by to zbytočné. Horolezci sa rozhodli pre najnebezpečnejší šport a tak to je. Messner dokázal všetko, čo mohol, všetky osemtisícovky bez kyslíka, a aj veci, čo som dodnes netušil: južný aj severný pól a prechod Grónskom. Dokument je o týchto výkonoch, aj o súkromí od detstva, často aj o veciach, ktoré sa na verejnosť nevyťahujú. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kolik horolezců znáte? Kolik horolezců znají vaše prarodiče? Pokud nějaké jméno vůbec řeknou, tak se vsadím, že to bude jméno Reinholda Messnera. Který zároveň posunul biologické a dobyvatelské hranice srovnatelné v první případě např. s výkonem Usaina Bolta a v druhém případě s podnikem Kryštofa Kolumba. To utrpení, pokora, neskutečná vůle, inteligence, fyzička, horolezecká mysl, odvaha, koncentrace, vzdor, suverenita, sebedůvěra, motivace, ale i štěstí zapříčinily to, že někdo vůbec uskutečnil tento fenomenální výkon. Smekám až k zemi. Uvidíme, zda se k němu letos přidá i náš Radek Jaroš, který s K2 bojuje již po páté (a dne 26.7.2014 bez použití kyslíkové přístroje to jako 15. člověk v historii a jako první Čech dokázal také, gratulace). ___ Dokument je natočen jednoduše skvěle, je z něj cítit ta výzva, adrenalin, výjimečnost počinu a osobnosti tohoto fenomenální pokořitele 14. nejvyšších vrcholů světa bez použití umělého kyslíku. Být první a ještě bez umělého kyslíku, wow. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za zvuku gitarovej hudby si v úvode Messner vykračuje po zasneženom hrebeni vysokej hory. Už má svoj vek, rozmýšľa už inak, podstatne rozvážnejšie ako za mlada. R. Messner je v horolezectve pojem. Ten chlap skúšal a dokázal veci, o ktorých iní tvrdili, že sú nemožné. Dokument veľmi zaujímavo rozoberá jeho detstvo, kde to on ani jeho osem súrodencov nemali ľahké s prísnym otcom. V dokumente sa okrem Reinolda objavia a rozprávajú i ďalší jeho bratia. Je tu množstvo dobových záberov, fotiek a výstrižkov z novín. Do toho znejú často smutné príbehy, pretože každá výprava so sebou niesla veľké riziká. Samozrejme najviac spomienok sa viaže k strate jeho brata Guntera. Tento dokument je skvelým doplnením informácií o osobe Messnera a hlavne pre všetkých, ktorých zaujal film Nanga Parbat, venovaný práve výstupu bratov Messnerovcov. Možno je Messner tvrdohlavý čudák, samotár, ale pravda je, že práve takýto ľudia posúvajú hranice nemožného. 100%. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama