Reklama

Reklama

Sériový vrah žen řádí v pařížských ulicích. V uličkách pařížské židovské čtvrti Marais řádí vrah. V noci přepadává ženy, roztrhá jim šaty a pak ji zabije. Poslední případ se udál blízko místního řeznictví. Velmi snadno se nabízí první podezřelý – řezník, kterého k výslechu vytáhnou přímo z postele. Maigret záhy zjišťuje, že tenhle člověk nebude ten pravý. Maigret nastraží riskantní past. Do nočních ulic vypustí pár „volavek", které mají zabijáka nalákat. Všichni jsou v pohotovosti, a přesto vrah znovu udeří. (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

golfista 

všechny recenze uživatele

První obsazení Jeana Gabina do role slavného inspektora Julese Maigreta se režisérovi Jeanovi Delannoy vyplatilo vrchovatě. Nádherné Gabinovo herectví zapadá do Simenonovy postavy naprosto dokonale. Laskavý, ale tvrdý vyšetřovatel vražd u Seiny v Paříži už nikdy nebude lepší. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vlastně dokonalá detektivka, takovýho klasickýho střihu, kde nich nechybí, ani nepřebývá. Je tu paranoidní atmosféra, je zde nahánění vrahouna v temných uličkách Paříže a vrcholí to výslechovým „grilováním“ pachatele, mimochodem výborně natočeném a vygradovaném. A Gabin byl a vždycky bude tím nejlepším Maigretem, kdy snoubí v sobě vášeň a živelnost se stoickým klidem a charismatem alá Hrušinského major Kalaš, a vy jenom s úžasem můžete pozorovat, kterou ze svých charakterových vrstev ze sebe při výsleších podezřelých zrovna použije. Taková mnohovrstevnatá policejní figura není zas tak v kriminálním žánru běžná a Gabin jí uchopil fenomenálně. Snad jsem jenom postrádal nějaký větší moment překvapení, protože vrah se nabízel zřetelně již od půle, ale i tak jsem si to užil vrchovatě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Do shlédnutí tohoto filmu jsem znal Maigreta jenom jako Rowana Atkinsona. Byl dobrý, ale tak jako poklidný. Jean Gabin je neskutečně živelný a dodává mu kuráž, kterou bych od něj mnohdy ani nečekal. Perfektní, poměrně temná, detektivka, které ale s nonšalancí sobě vlastní Jean Gabin přidává kus osobitého a podloudného humoru, co Vás udrží v křesle až do finálního titulku s nápisem "fin". ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Starý detektivky maj něco do sebe, ale zrovna tenhle film se dočkal dvou předělávek. Viděl jsem ty novější verze s Brunem Cremerem i s Rowanem Atkinsonem a nerad to řikám, ale originál je proti oběma novějším verzím trochu nuda. Já jsem navíc hodně ovlivněnej seriálem, takže pro mě je postava komisaře Maigreta neodmyslitelně spojená právě s Brunem Cremerem. Jestli máte rádi Jeana Gabina, tak samozřejmě asi film za vidění stojí, ale jinak bych asi doporučil sáhnout spíš po některý z novějších verzí. Zejména ta "česká" s Cremerem, kterou režíroval Juraj Herz a hraje tam i pár českejch herců, je podle mě o dost lepší. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin je coby Maigret nedostižný a Annie Girardot (krom toho, že už tehdy předvedla své úsporné herectví naplno) mladá a krásná. Klasika z nejklasičtějších, alespoň co se týče krimi ze země Galského kohouta. Za ta léta možná lehce okorala zápletka a rozuzlení (z dnešního pohledu nejspíš příliš jednoduché a předvídatelné, což je dáno častým napodobováním a možná i vykrádáním), avšak temná atmosféra noční Paříže, hmatatelný strach z vraždícího maniaka a celkový nekorektní a syrový styl nikterak neztrácí na působivosti. Obzvláště nezapomenutelná je scéna křížového výslechu matky a manželky malíře, kdy po celou dobu klidný komisař Maigret přehodí výhybku a nějaké gendrové záležitosti jsou mu u zadní části těla. 90%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin, má v hlavnej úlohe komisára Maigret neskutočnú charizmu. Novodobý Maigret s "Mr. Beanom" nie je zlou replikou, no táto prvotina vo mne zanechala lepší dojem. Nebaví ma klasika v podobe dobových hororov, no keď ide o kriminálky typu, "Na kolejích čeká vrah", či "Po stopách krve", takmer nikdy sa nedostaví výrazne sklamanie. Ba práve naopak .. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Nostalgické spomienky na ČB vysielanie s pôvodným dabingom 60-tych rokov a s mladučkými Annie Girardotovou a Linom Venturom vo vedľajších úlohách, ktorí sa o pár rokov stali hviezdami francúzskej kinematografie. 3*** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Asi je zbytečné opakovat, že i v tomto případě má na filmu prvořadou zásluhu nezapomenutelný mistr stříbrného plátna a dobrácký bručoun Jean Gabin, inu, kdo umí, ten umí. Ano, ten, kterého tolik vychvalovaný a všemocný Hollywood v časech jeho emigrace neuměl vůbec prodat vkusu amerického diváka. Ale zpět k filmu. Jde o báječný film, který svou pohodovou atmosférou musí snad každého uspokojit. Prostě svým stylem jde o takovou nenáročnou oddechovku, kterou nelze snad ani pořádně nevychutnat. Takže závěrem jen dodám, až někdy budu zase jednou v Paříži na Montmartru, večer rád a s chutí připiju láhví ostrého Calvadosu na věčnou slávu pana Gabina. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Na tohoto Maigreta ti ostatní neměli ani náhodou, i když takový B.Cremer člověka zvyklého na Gabina rozhodně nepohorší! Ale Gabin je Gabin a už nikdy, bohužel, nebude... Opět geniální dílko světové literatury a filmu od G.Simenona. Tentokrát je Maigret i se svým týmem postaven před těžkou situaci, ve městě někdo vraždí ženy, všeobecný strach se znásobí, když údajný zadržený pachatel není tím pravým.!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Atmosférou prosycený začátek mě navnadil do pozorného sledování tohoto snímku, kde výborně hraje jak Jean Gabin, tak Lino Ventura v menší roli nebo Annie Girardot. Postupem času sice již film postrádá onu potemnělou, vražednou atmosféru, avšak zase dává více prostoru právě pro herce. Zasloužené 4*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

G. Simenon snad psal Maigreta pode Jean Gabina. Dokonalý film podle dokonalé předlohy s dokonalým hlavním představitelem. Všechno to má jedinou vadu: Maigret se už nikdy nikým nedá natočit lépe. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Označte mě za rouhače, pro mě je Maigretem Bruno Cremer. Hovořit o tom, že v tomto filmu hrál Ventura, je obdobné jako obdivovat jeho titulky. Co si ovšem obdivu zaslouží, je samotné rozuzlení. Gabinův Maigret s chladnýma očima nechá s nonšalancí sobě vlastní sklapnout past. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin a jeho komisař Maigret, (kterému dotyčný vtiskl nezapomenutelný nádech spravedlivého, „ dobráckého“, zároveň však přísného vyšetřovatele se všemi neřestmi které k člověku patří), „potulujícího se“ zapadlými uličkami pařížského Montmartru, pátrajícího po vrahovi místních žen, pobafávajícího ze své fajfky, k tomu líbivý hudební doprovod, nesmí samozřejmě chybět ani lahev domácí pálenky.... nabídka, která nelze odmítnout. Alespoň v mém případě, kdykoliv a kdekoliv. Ostatně, kdo by si nezamiloval snímek, kde se mu sejde hvězdný trojlístek Jean Gabin, Lino Ventura, Annie Girardot?! Příjemná oddechovka (nejen) na Čt večer(y). 85% p.s. konec dobrý, všechno dobré. Jj, není nad vydatný „májový“ deštík, který spláchne nejedno svinstvo a přivane do ulic čerstvý vánek a s ním např. novou porci šťavnatých vražd ..... http://www.csfd.cz/film/36559-pripad-komisare-maigreta/ a potom ještě jednou: http://www.csfd.cz/film/36560-komisar-maigret-zuri/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, čo očakávať o takto starej detektívky, pretože odvtedy tu už bolo všetko a ťažko niečím prekvapiť. Maigret ponúka detektívku psychologickú, kde páchateľa nie je pre diváka nijako zvlášť ťažké odhaliť. Mal som ešte jeden tip, ale prednosť pred prekvapením dostala (možno našťastie) práve psychologizácia. Čiže Maigret ma ničím neprekvapil, ani ma nesklamal, dostal som zhruba to, čo môže detektívka z 50. rokov ponúknuť. Asi všetci sme si všimli Lina Venturu v malej úlohe jedného z vyšetrovateľov. Zaujímajú ma aj ďalšie filmy s Gabinom v tejto úlohe. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Simenonovho Maigreta predstavovaného Davidom Suchetom programovo ignorujem, dva filmy so Jeanom Gabinom považujem za sympatický pokus, ale typologicky mi najviac vyhovuje Maigret v podaní Bruno Cremera. Film Maigret kladie pascu zostarol viac, ako by bolo vhodné. Dej sa pomaly vlečie dopredu, herecké výkony, s výnimkou štandardne dobrého Jeana Gabina, ma tiež neuchvátili a zbytočne som v obdivných komentároch hľadal niečo, s čím by som sa mohol s pokojným svedomím stotožniť. Považujem tento film za veľmi dobrý priemer a vôbec neľutujem, že som si ho pozrel. Ale medzi mimoriadne filmy ohodnocované štyrmi hviezdičkami ho nemám dôvod zaradiť. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Komisař Maigret a Jean Gabin mají toho dost spoločného... Maigret rozjíždí neopakovatelné, místy až riskantní vyšetřování po pařížském postrachu nočních ulic a Gabin zase rozehráva jednu ze svých neopakovatelných hereckých kreací. Poměrně strašidelný obsah (mimochodem, úvodní vražda je natočena fakt velmi decentně se záběrem na obraz stínů) blížící se k závěrečné psycho konfrontaci až nebývale odlehčují zábavné hlody ze strany Maigreta. Fascinuje mne to jeho excentrické a současně pokojné správání v kontrastu s tak děsivým případem. Většina dění se soustředí na interiéry a uprostřed se to místy možná až příliš pomalu vleče, ale mne je to ukradený, o to víc jsem si opakovaně užil velkého mistra Gabina. Výborné zázemí pro herecký koncert mu vedle scénáře poskytují i přihrávající protagonisti (mj. lehce rozpoznatelný začínající Lino Ventura) a dobře vyprofilované vedlejší postavy, mezi nimiž v ztvárnění jedné z nich exceluje i mladinká Annie Girardot. Zlatá klasika svého žánru, s excelentním závěrem. 95% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přidávám společný komentář k filmům Komisař Maigret zuří a Maigret klade past, viděným bezprostředně po sobě. V obou případech mé hodnocení zásadně ovlivnil dabing, zatímco novější Komisař Maigret zuří s novým dabingem (Schánilec, 2003) je nudná záležitost typické krimi, která nemá pořádně o čem vyprávět, a na niž ihned zapomenete a není problém u ní opakovaně usnout, starší Maigret klade past s výborným Zlatomírem Vackem a celou dabing partou z ČST Brno je zábavný, veselý i napínavý (kombinace jadrného humoru, bodrého vyšetřovale a archaismů nejvíc připomene nejlepší příběhy rady Vacátka). Zase se ukazuje, že 50 let starý film nelze nadabovat v dnešní mluvě. Ty skvělé dialogy, dnes už nepoužívaná slovní spojení, slovní humor, to je vše, co se podařilo v původní úpravě a nepodařilo v nové. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V parížskej štvrti: Marais; začína pomaličky i naplno úradovať akýsi ["navonok"] mimoriadne sebavedomý, a k tomu povedzme i drzý vrah, ktorý sa teda čochvíľa akosi vyprofiluje v naprosto »sériového vraha« žien s konkrétne mesačnými odstupmi od trestných činov, na čo sa mimochodom povoláva snáď vôbec nikto iný, než zrovna táto «parížska kriminálka» so vskutku vrchným komisárom: J. Maigretom, ako ústredným protagonistom tohto obzvláštnym spôsobom prekombinovaného príbehu, že pomaly aj samotné vraždy akosi ustanú, namiesto čoho sa v podstate dostavila len akási nevídaná, dialógová smršť s ozajstne množstvom replík zo strán týchto postáv, až som sa práve vďaka tomu cítil byť prílišne a pomerne dosť znudeným, a to ani nehovoriac o celkovej vyčerpanosti z mojej strany, že možno dokonca nebyť akéhosi vydareného, pôvodného [z roku 1968; pozn. recenzenta] českého dabingu, tak výsledné dojmy by zrejme nakoniec boli aspoň minimálne i o rovný stupeň nižšími, než v skutočnosti sú... • Skrátka; znovu sa dostavilo akési filmové sklamanie, keďže moje očakávania boli naozaj veľmi vysoké, nakoľko som si i reálne myslel, že predstaviteľ Maigreta v podaní Jeana Gabina, ma čímsi zaujímavým i ohúri, a síce ani nepopieram, že by nepodal zaujímavý, herecký prejav; skôr by som iba zdôraznil, že titul najviac [u]trpel predovšetkým v rámci svojho celku, ktorý sa mi zdal byť trošilinku neprehľadným a chaotickejším po scenáristickej stránke. • Čiernobiela kompozícia obrazu v podaní francúzskeho kameramana: Louisa Pagea, si klasicky udržiavala nadštandardnú úroveň, ako má tento odborník mimochodom už vo zvyku, keď by sa dalo navrch tiež podotknúť, že s hlavnou postavou v tomto prípade i rád spolupracoval na niekoľkých majstrovských tituloch: [trebárs, geniálne Opice v zime, alebo predchádzajúci, vari ešte i geniálnejší príspevok v podobe: Des gens sans importance a podobne]. • Možnože by som túto kapitolu uzatvoril najmä tým, že sa na danom titule: podpísal miernejší »zub času«; proste trošku viac iba zostarol. ()

Reklama

Reklama