Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 1
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (82)

KevSpa

všechny recenze uživatele

Trocha politiky, trocha napětí a hodně romantiky, na můj vkus až příliš. Zajímavé to určitě je, i když nudných pasáží je tu celkem dost. Pilot - 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Bílé královny musím říct, že se určitě jedná o lepší historický seriál ze světa anglického aristokratického středověku. Má to dobrý námět, kvalitní středověké prostředí, mnohdy některé díly nabízí i solidní příběhové přesmyčky, které mě lákají do dalšího sledování. Jenže k tomu všemu je tady strašný množství romance a navíc je Bílá královna a ženské kolem ní tak strašně hysterické, že jsem měl co dělat, abych ty kecy o dětech vůbec ustál. Po shlédnutí podobných seriálů ale okamžitě tušíte, kde autor Hry o trůny sbíral inspiraci… ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodně soap operové podání anglických dějin, kde je větší důraz kladen na palácové (a postelové) intriky než na bitvy a vůbec reálie středověkého života. Přesto musím přiznat, že mě to docela bavilo, zejména do vítězství nad Edwardem u Tawkesbury. Pak to šlo víc dolů, což je škoda, protože od konce, kdy zemi vládne Richard III., jsem čekal víc. Navíc si autoři (resp. patrně autorka předlohy) dovolili hodně velký zásek do historie, když nechali (i když tajně) přežít Richarda, syna Edwarda IV. a Alžběty. Přičemž zároveň neměli odvahu jednoznačně ukázat na viníka zmizení (smrti) druhého prince z Toweru. Myslím že když už by Alžběta zkusila něco s dvojníkem, zachraňovala by spíš staršího Edwarda, ale to jsou stejně všechno spekulace. Nicméně na to, že jsem se původně nechtěl vůbec dívat, mě to udrželo celých deset dílů. Takže celkem spokojenost. Za čtyři korunky, i když notně omšelé dlouhou válkou o trůn. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Britská historie je velice bohatá, vydala by snad na tisíce dalších seriálů - a obzvlášt pokud by to bylo pod záštitou BBC, rozhodně by se vždycky jednalo o velice kvalitní počiny. Spojení Británie a historie nemůže prostě nikdy vyjít špatně. Období krvavé války růží si už dlouho něco podobného zasloužilo. The White Queen splnuje všechny moje požadavky do puntíku - napětí do poslední minuty, krásné kostýmy, intriky jak se patří, charismatické postavy. Každý díl je jako jeden výborný dobový film a působí jako realistická Hra o trůny. Obzvlášt jsem si zamilovala Rebeccu Ferguson v hlavní roli a mladého Ironse jako krále Edwarda. Uvidíme, jestli do úplného konce neztratí tempo, ale silně o tom pochybuji, takže jasných pět. EDIT: V posledních dílech mám výtky ke vzhledovému nestárnutí postav (to se opravdu nepovedlo), navíc sílí můj odpor k představitelce Anne, která hraje již od počátku opravdu, ale opravdu mizerně. Myslím, že by navíc bylo lepší zaměřit se v celém seriálu na jedno kratší období, než na dvacet let, působí to mnohdy zmateně a překombinovaně. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Navzdory střízlivější výpravě jde nepochybně v rámci žánru o poctivě natočenou záležitost. Svou rozmáchlostí mě to připomnělo výpravnější Tudorovce. Jak je snad z předchozího popisu patrné. Nechť si vezme česká veřejnoprávní televize ponaučení z toho, jak se opravdu dělá historická adaptace, která nese v sobě onu jiskru slušné kvality a divácké poutavosti, jež našim seriálům citelně chybí. V jistém ohledu bych strašně rád viděl i v české seriálové krajině takto zfilmovaný český seriál o Karlu IV, který tu docela chybí. Zkrátka tak trochu jako třeba monumentální seriál F. L. Věk či další seriál Lekár umierajúceho času. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Intriky, popravy a vraždy v chladné středověké Anglii za války bílé a červené růže. Tedy dynastického sporu Yorků a Lancasterů. Dobře a poutavě natočeno. Velice mě příjemně překvapila švédská, ale světově úspěšná, herečka Rebecca Ferguson v roli Elisabeth Woodville. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkoryse rozmáchlý projekt s anglických dějin s impozantní výpravou a dobrými herci, trpící trošku v první části nepřehledností děje a zmatením postav, později pak chvílemi zbytečnou rozvláčností. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné seriálové prekvapenie, hlavne z pohľadu vykreslenia jednotlivých postáv a ich hereckých predstaviteľov. Okrem krásnej R. Ferguson tu jednoznačne dominuje Amanda Hale, ktorej výkon v kontexte jej postavy Margaret Beaufort bol často až šmakózny, radosť pozerať. Asi tak nejak som si ju vždy predstavoval. Ani čo sa týka "palácových" intríg si nemôžem sťažovať. Zaujímavá šachová partia, ktorá trvá cca dve desaťročia, poskytla dostatok záživnosti a len minimum nudy. Samozrejme, niektoré diely ma bavili menej a iné zase viac, ale vo všeobecnosti som ani raz nebol sklamaný, hlavne keď si k tomu pripočítame aj peknú výpravu. Tiež sa mi páčilo ako umne tu boli výmysly a rôzne čáry-máry v podaní žien Riversových zakomponované do reálnych historických udalostí, vidno, že autorka predlohy sa v danom pomerne chaotickom období anglických dejín vyzná dokonale a čo je hlavné, nechýba jej ani veľká dávka fantázie ako dať tejto zaujímavej téme punc lákavého populizmu, takže tento seriál si určite užijú aj neznalci, dokonca aj tí, ktorí dejiny nemajú moc v láske. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

První tři epizody dobré. Nejdřív tu máme vášeň a romantiku, pak politikaření a paranoiu (z nějakého důvodu tvůrci zakomponovali prvky "čarodějnictví"). Elisabeth a Anne Neville jsou poměrně zajímavé postavy, třetí hlavní hrdinka (Margaret) je od začátku otravná, pokrytecká a magor. Jenže od čtvrtého dílu jde kvalita dolů - postavy se divákovi odcizují, děj se zbytečně zamotává a motivace hrdinů se mění z dílu na díl. Třeba mě byly od začátku sympatiční Anna s Richardem, které mi ale seriál v posledních třech dílech série naprosto zprotivil bez objektivního důvodu. Finále série pak vyčpí jako prd - je to prostě takové puf, během kterého nebudete napjatí, ani dojatí. Promarněná šance. Mimochodem, kdo tvrdí, že seriál je dobrý, protože je založený na bohaté a zajímavé britské historii, by si měl něco zjistit o historii českých šlechtických rodů. To bylo panečku taky drama! ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Průměr mezi historickými seriály, který nenabídne nic nového, maximálně otravnou a nepříjemnou představitelku hlavní postavy. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky. Bavilo mě to, né že né, ale je to taková, navzdory tématu, docela romantická limonáda. Akorát tak na letní odpoledne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Biela kráľovná je priemerným počinom na poli historických seriálov. Od anglickej produkcie by som čakal viac a v tomto prípade ju predbieha tá talianska. Vojna ruží je tak trochu opomenutou kapitolou dejín, je teda dobré, že sa filmári pustili aj do tejto témy. Z historického hľadiska tu je pár nepresností, ako je napríklad používanie zipsov na šatách, ale to je odpustiteľné. Ľudia chcú vidieť stredovekú romantiku a nie ľudí s hnilými zubami a všivavými vlasmi. Chaotickosť stvárnenej doby bola takisto dobre znázornená, no divák sa môže v tých intrigách trochu stratiť. Za najväčšiu chybu ale považujem fakt, že niektoré postavy sa v deji vôbec nemenia, nestarnú, hoci prešlo cez 20 rokov. Rovnako zakomponovanie čarodejníckych praktík bolo úplne mimo. Summa summarum, vojna ruží je zaujímavou kapitolou dejín, nikdy ale nebude tak populárnou ako napríklad Tudorovci. Neustále boje tam a späť môžu spôsobiť stratu záujmu diváka, ako sa to stalo aj u mňa. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příběhy tří žen, kterým je anachronicky vnucovaný větší vliv na historické události, než jaký skutečně měly. Každá z nich vzbuzuje určité sympatie jenom v těch nejzranitelnějších momentech. Ze tří hereček svůj part zvládá nejlíp Rebecca Ferguson. A jak je bohužel zvykem, zvýraznění ženských postav jde částečně na úkor jejich pánských protějšků. Bohužel nejvíc Bílou královnu sráží dolů scénáře. Ponechám stranou vyslovené hlouposti, jako je volný prostor pro intriky královny v klášteře nebo "zázračně zachráněný" princ. Do deseti dílů se tvůrci především snažili dostat až moc událostí. Výsledkem není bohatý děj, ale to, že postavy nejsou rozvíjené, ale často jenom mluví o tom, s kým se spolčil králův bratr a jak velké šance má nějaký Tudor na trůn. Tyhle postavy zkrátka jenom těžko budí nějaký záchvěv emoce, když jim usekávají hlavu nebo k tomu dávají rozkaz. A nepřekvapivě pak seriál končí bitkou, kterou (ha, spoiler) vyhraje nějaký týpek, se kterým jsme strávili minimum času a jeho triumf vskutku není happy end, jelikož se na trůn dostal přes čtyři mrtvoly, z toho dvě děti. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od seriálu jsem si sliboval mnohem více, než jsem následně dostal. Tvůrci evidentně nepracovali s přemrštěným rozpočtem, takže se veškerá akce odehrává mimo záběr a mnohem větší pozornost se věnovala romantice a častému odhalování tělesných partií (ano, horňáci jásají). Do děje byla, čertví proč, vepsána i jakási čarodějnická linie (asi pro úspěch Harryho Pottera), která mi fakt lezla na nervy. Dohromady to pro mě byla jedná velká směs negativ i pozitiv, takže neutrální tři kousky zhruba vystihují můj názor na celý tento počin. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za vším hledej ženu aneb jak by to vypadalo, kdyby ve Válce růží hrály hlavní roli příslušnice nežného pohlaví. Jistěže se během těchto mnohaletých bojů našla řada vyjímečných šlechtičen, které nemalou měrou přispěly do rodových rozbrojů a kupříkladu role Margaret Beaufortové, Margaret z Anjou či Elisabeth Woodvillové zde ani nebyly příliš zveličeny, ačkoliv poslední jmenovaná tu byla až příliš démonizována. Na druhou stranu Anna Nevillová či Jacquetta de Luxembourg takový vliv rozhodně neměly. A ani osudy Jane Shore tu nejsou příliš věrohodné. Nicméně seriál se poměrně věrně drží historických reálií, což potěší. Méně už potěší zdlouhavost, přehnaná romantika a až příliš velký počet intrik. Skoro to vypadalo, že na královském dvoře není jediná žena, která by neměla v něčem prsty a byla alespoň trochu normální. Ale chápu, že předloha byla primárně určena našim lepším polovičkám. K hercům nemám výhrady. Podle očekávání hrál z mužského ansáblu prim James Frain jako králotvůrce hrabě z Warwicku a ženským partům vládla naprosto perfektní Amanda Hale v roli fanatické a ambiciózní Margaret Beaufortové. V pozdějších dílech nebyl špatný ani Aneurin Barnard, který se pomalu proměňoval v Laurence Oliviera a jeho Richarda III.. Celkově to nebylo vůbec zlé, ale je škoda, že tvůrci, snad z nedostatku financí, celou věc nepojali trošku ve stylu Tudorovců, kteří na White Queen de facto přímo navazují. Asi by to bylo normálně za méně, ale protože mám pro středověk i Válku růží slabost, dávám 80%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dějiny Války růží smrsknuté do deseti dílů, zbavené Shakespeara a sledované očima ženských postav. Poměrně zajímavá a po prvotních rozpacích musím říct, že povedená kombinace. U prvního dílu jsem to z té přehršle romantiky a sexu a absence napětí a děje chtěl skoro vzdát. Naštěstí tento seriál zrál jako víno, ve kterém byla utopena jedna z postav :-) Rozjíždí se tu poměrně solidní intriky a díly baví od začátku do konce. Z toho ten poslední je naprosto strhující. Ocenil bych sympatické herce, hezky zvládnutou výpravu (s vyjímkou prvního dílu, tam vypadalo všechno divně, jak z nějaký pohádky) a taky historickou přesnost, protože až na drobnosti (Buckinghamovo povstání proti Richardovi III. proběhlo v roce 1483 a ne jako v seriálu 1484) všechny události seděly (no a čistý zuby, umytý vlasy a nestárnutí postav zkrátka musíme skousnout). Trochu mě mrzela absence bitev. Až na jednu amatérsky vypadající potyčku někdy v půlce a závěrečnou bitvu u Bosworthu, tady žádné nečekejte. Ale bitva na Bosworthském poli (i když se odehrává v lese) je opravdu hodně působivě natočená, až mi bylo skoro toho RIcharda líto. (Hezký byl odkaz na slavnou repliku z Richarda III. - "Sežeňte královi koně.") No a celkově mě z postav nejvíc bavil asi právě Richard III., který nebyl díky bohu vykreslen jako krvelačné monstrum, ale jako ambiciózní vladař, který se choval tak, jak to bylo v jeho době v politice zcela běžné. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Lekce historie z Bradavické červené knihovny. A tím rozhodně nemyslím nějaké stranění červeným, Lancasteři, a vlastně všichni muži, jsou zde totiž až do posledního dílu série zobrazení jako neschopný plevel, se kterým intriky bílých lomcují ze strany na stranu. A nejen oni, celá historie se totiž smrskla na kouzlení a řešení osobních problémů a vendet žen obou rodů, zatímco opravdová politika se odehrává za zavřenými dveřmi, a ony s pomocí svého šarmu, čárymárů a boží prozřetelnosti tahají za nitky. Rámcový děj jednotlivých dílů se pak omezuje na to, která z nich a kolikanásobně zrovna rodí, popřípadě umírání jejich ratolestí z těch či jiných důvodů. A i přes tu červenou jsou postavy černobíle ploché jak prkna, všichni hodní jsou krásní a milí, všichni zlí naopak odporní, slizcí a drzí, jediným zajímavým aktérem byl samotný Kingmaker, ale ten, jak víme, bohužel nežije věčně. V kontrastu s povedeným vizuálem a krásnou hudbou je pak v druhé polovině naprosté selhání v maskování veku postav, kdy starší aktéři pouze rozpustí velkolepé účesy a vymění bohaté róby za hadry, zatímco v obličeji vypadají stále jako ta jejich dítka, která ještě přežívají. To souvisí i se zmateným skákáním v čase, žádné zápletce se totiž nevěnuje víc než půl hodiny a roční období se v ději střídají stejně rychle jako jednotlivé scény. Ano, chápu, že emancipace žen a whatnot je dnes v kurzu, ale takto jednostranným pojetím hyzdit anglickou historii prostě JE jedním z největších seriálových failů BBC. Takhle prosím ne. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Doporučuju se na to podívat před Tudorovci, protože je královna dobře doplňuje coby jejich prequel. Kvalitativně to ale jde o stupínek níž, je to celé takové... holčičí. Pár uhlazených tvářiček s perfektním chrupem, hodně achání, ochání a zvlhlých pohledů, hlavně mě ale štvaly neustálé vsuvky s čarováním a magií, které někdy přechýlily žánr z historického dramatu na fantasy. Stejně je to ale příjemná lekce historie, takže... je ne regrette rien. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Základními rysy seriálu je tempo, švih a uvěřitelnost. 1) Anglická spisovatelka Philippa Gregoryová, the queen of British historical fiction podle časopisu AudioFile, se zaměřuje především (i když nejen) na 15. a 16. století britských dějin._____ 2) Televizní seriály podle jejích knih v chronologickém pořadí jsou: Bílá královna (konec válek růží), Bílá princezna (Jindřich VII. a jeho žena) a Španělská princezna (Kateřina Aragonská a synové Jinřicha VII. - Artur a Jinřich VIII.)._____ 3) Neumím posoudit historickou věrnost knih (ty jsem nečetl) ani seriálu, ale na rozdíl od zejména americké filmové produkce mi nepřijde, že by Angličané byli moc mimo._____ 4) Každopádně seriál nabízí napínavou dobrodružnou podívanou se spoustou dějových zvratů a uvěřitelných postav._____ 5) A ti kluci! 28letý Max Irons (král Eduard), 24letý Ben Lamb (královnin bratr Anthony Rivers), 30letý David Oakes (Eduardův bratr George), 26letý welšský herec a zpěvák Aneurin Barnard (Eduardův bratr Richard) a mnozí další v epizodních rolích._____ 6) Zaujaly mě i 31letá Amanda Haleová (fanaticky věřící lady Margareth Beafortová, matka Jindřicha Tudora) a 27letá Faye Marsayová (dcera lorda Warwicka, králotvůrce, Anna, Richardova žena). ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Spievali sa o nich rytierske piesne a dnes sú v TV. Slávne príbehy vojen ruží. Ak sa nenecháme odradiť zúfalo zlým pilotom a 2. dielom, čakajú nás prepletené príbehy bojov o moc, vplyv na dianie a osudové rozkoly v rodine. Ide o historickú fikciu, mnohé fakty sú doplnené legendami, ktorým ľudia verili. __Ďalej píšem o: 1) ženy ako oficiálne hlavné postavy na úkor historických udalostí, ktorých vznik je nedostatočne vysvetlený, 2) skazený pilot, 3) od 4 ep. zlepšenie zápletky/postáv/dialógov, 4) vizuálna nádhera, 5.) populárna vlna historických seriálov. __1) Názov napovedá, že ústrednou postavou je žena, resp. tri ženy. A ako ovplyvňovali mužov pri moci, aby sa udalosti vyvíjali v ich prospech, ako mal rovnaký čin rôzne účinky na tri ženy v rôznom postavení. To je premisa. The White Queen je však centrálna postava, s najvyššou dotáciou času. Čo býva často na škodu. Pretože faktický príbeh sa začal ešte pred tým, než je Biela kráľovná na scéne a diváci tak prichádzajú o poznanie súvislostí, základov, na ktorých možno stavať. (Hl. v pilote.) Bez naštudovania si aspoň wiki či pozretia pár hist. dokumentov o vtedajšej dobe nerozumieme, prečo bolo TAK nerozumné od kráľa vziať si ovdovelú ženu z nižšej šľachty s dvoma deťmi. Nerozumieme vplyvu grófa z Warwicku a jeho nárokom, či prečo majú jeho dcéry privilegované postavenie. Nerozumieme dôležitosti miestnych grófstiev a ich povinnosti/dobrovoľnosti pomáhať kráľovi atď.__ Zameranie sa na ženy odoberá čas mužom a teda nedostávame dostatočné informácie o výrazných zvratoch, rebéliach, neuvedomujeme si ich závažnosť. Hlavne spočiatku (1. 3 ep) ide príbeh Elizabeth zbytočne a neprirodzene na úkor skutočnosti. ___2) Toto v kombinácii s nudou spôsobenou veľmi jednoduchým rozťahaným prázdnym príliš rozprávkovým prehnane romantickým príbehom IBA dvoch ľudí, s kt. sa ťažko sympatizovať je príčinou FATÁLNE SKAZENÉHO PILOTU. (Hoci ten mal ľudí nalákať, mnohé drobnosti, ktoré si divák nezaujatý príbehom ľahko všimne, opäť vyvolávajú nevôľu. - 1. sekvencia sneh a zelené lístie nejdú do kopy, až po čase vidíme, že ide o sen. Sklené zábradlie, zipsy, odkvapové rúry... V ďalších dieloch však krásne dbajú na detaily. ) Na akú cieľovku mierili? ___3.) Našťastie, od 3./4. ep. konečne vidíme faktické zápletky, viac postáv, lepšie dialógy, postavy sa začínajú vyvíjať a nie čierno-bielo. Bola som potešená istou pomaly sa rozvíjajúcou slow-burn postavou, ktorá mi príjemne pripomenula príbehy rytierov z hodín literatúry. Hoci mnohé charaktery v istých častiach otravujú, v iných ich vieme pochopiť, či sympatizovať s nimi. Predstaví sa nám široká paleta nových mladých hercov. Z nich o mnohých snáď budeme ešte počuť. Napr. charizmatický Aneurin Barnard, ktorého mocnosť a sila prichádza časom s postavou. David Oakes je už klasický historický záporák. Faye Marsay počas série rastie a na konci jej veríme významové odtienky emócií. Krásna Rebecca Ferguson má tiež svoje svetlé chvíle. Som zvedavá, aká by bola v iných filmoch. Vďaka bohu, seriál spočiatku drží James Frain, neskôr Rupert Graves. Alebo charaktery vyrastú a postačia si sami. ___ 4) Nemôžem nespomenúť nádhernú cinematografickú stránku seriálu zlepšujúcu sa každým dielom. Takmer každý frame sťa obraz, hlavne posledné 3 epizódy. Ako sa dostávame hlbšie do duše postáv objavujú sa aj častejšie(extrémne) close-upy. Spočiatku mi robilo problém, aby ma akože silne epické nasvietenie cez okná neiritovalo. Rada som uvidela, že neskôr ubudlo prehnané množstvo týchto záberov na efekt a boli použité skutočne na vyvolanie dramatického efektu. Rovnako ako nízke uhly záberu kamery. Tumblr bola plná detailných záberov účesov, s tými sa fajne pohrali. Oceňujem aj príhodný production design, krásne interiéry, či bohato zdobené kostýmy. ___ 5) TWQ sa propagovala (zveličím to) - ako Game of Thrones pre ženy. Nemyslím si, že je to vhodné prirovnanie, pretože oba príbehy sú priveľmi odlišné (typ rozprávania, obsahovo, vyšší dôraz na charaktery neskôr v TWQ, obe však chcú ťažiť z explicitných sex. scén, honosných kostýmov a zápletiek). Avšak výhodou pre BBC bola práve popularita Game of Thrones, stredovekých The Pillars of the Earth, The Tudors a obľúbené knižné predlohy. Vyskúšané a úspešné historické fikcie tak uľahčili získavanie finančných prostriedkov. Zaujímalo by ma, či je séria zisková aj po prepade ratingov po pilote. ___CELKOVO: nenechajme sa odradiť úvodnými dielmi, TWQ stojí za to. TWQ má totiž potenciál stať sa srdcovou záležitosťou, čo býva zriedkavé. A keď už pre nič iné, získame predstavu, čo sa dialo v slávnych vojnách ruží a čo predchádzalo Henrichovi VIII. Môj tip – spolu so seriálom postupne krátko čítajte wiki pre kontext/historickú verziu. Ale pozor na spoilery. Choďte do toho. () (méně) (více)

Reklama

Reklama