Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 1
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (82)

erased 

všechny recenze uživatele

Lekce historie z Bradavické červené knihovny. A tím rozhodně nemyslím nějaké stranění červeným, Lancasteři, a vlastně všichni muži, jsou zde totiž až do posledního dílu série zobrazení jako neschopný plevel, se kterým intriky bílých lomcují ze strany na stranu. A nejen oni, celá historie se totiž smrskla na kouzlení a řešení osobních problémů a vendet žen obou rodů, zatímco opravdová politika se odehrává za zavřenými dveřmi, a ony s pomocí svého šarmu, čárymárů a boží prozřetelnosti tahají za nitky. Rámcový děj jednotlivých dílů se pak omezuje na to, která z nich a kolikanásobně zrovna rodí, popřípadě umírání jejich ratolestí z těch či jiných důvodů. A i přes tu červenou jsou postavy černobíle ploché jak prkna, všichni hodní jsou krásní a milí, všichni zlí naopak odporní, slizcí a drzí, jediným zajímavým aktérem byl samotný Kingmaker, ale ten, jak víme, bohužel nežije věčně. V kontrastu s povedeným vizuálem a krásnou hudbou je pak v druhé polovině naprosté selhání v maskování veku postav, kdy starší aktéři pouze rozpustí velkolepé účesy a vymění bohaté róby za hadry, zatímco v obličeji vypadají stále jako ta jejich dítka, která ještě přežívají. To souvisí i se zmateným skákáním v čase, žádné zápletce se totiž nevěnuje víc než půl hodiny a roční období se v ději střídají stejně rychle jako jednotlivé scény. Ano, chápu, že emancipace žen a whatnot je dnes v kurzu, ale takto jednostranným pojetím hyzdit anglickou historii prostě JE jedním z největších seriálových failů BBC. Takhle prosím ne. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Výpravné? Kde? Bitva proběhne tak, že se zpocený Eduard opře o strom. Historické reálie? Všichni v tom 15. století chodí vyfiknuti jak na ples, nikde psi, špína, fekálie. Nádobí naleštěné, okna zasklená tabulkami metr na metr. Romantiky je dost, na mě až příliš. Nesympatický Eduard Oslizlo. Zasloužilo by si to zodpovědně zpracovat, ne jako cajdák pro znuděné dámy. 40% ()

Reklama

arbitr 

všechny recenze uživatele

Jak mám rád historické seriály a od STARZ zvášť musím napsat, že tenhle mě moc nezaujal. Špatní herci, zdlouhavé a nezáživné pasáže, na svou dobu příliš uhlazené a romantické. A tak jako u jednoho z mála svého druhu jsem jeho sledování přerušil po pár dílech. Vzhledem k tomu, že BBC oznámila, že další sezona nebude, tak se k němu už asi nikdy nevrátím. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příběhy tří žen, kterým je anachronicky vnucovaný větší vliv na historické události, než jaký skutečně měly. Každá z nich vzbuzuje určité sympatie jenom v těch nejzranitelnějších momentech. Ze tří hereček svůj part zvládá nejlíp Rebecca Ferguson. A jak je bohužel zvykem, zvýraznění ženských postav jde částečně na úkor jejich pánských protějšků. Bohužel nejvíc Bílou královnu sráží dolů scénáře. Ponechám stranou vyslovené hlouposti, jako je volný prostor pro intriky královny v klášteře nebo "zázračně zachráněný" princ. Do deseti dílů se tvůrci především snažili dostat až moc událostí. Výsledkem není bohatý děj, ale to, že postavy nejsou rozvíjené, ale často jenom mluví o tom, s kým se spolčil králův bratr a jak velké šance má nějaký Tudor na trůn. Tyhle postavy zkrátka jenom těžko budí nějaký záchvěv emoce, když jim usekávají hlavu nebo k tomu dávají rozkaz. A nepřekvapivě pak seriál končí bitkou, kterou (ha, spoiler) vyhraje nějaký týpek, se kterým jsme strávili minimum času a jeho triumf vskutku není happy end, jelikož se na trůn dostal přes čtyři mrtvoly, z toho dvě děti. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený historický seriál, kterému vévodí především dvě hlavní ženské představitelky a to Rebecca Ferguson, v roli královny Elizabeth, a Janet McTeer jako její matka. Celá jejich rodina mi přirostla k srdci, léta zažívali mnohá příkoří a přesto se nikdy nevzdali. Zbytek postav je však plný šílenců, intrikánů a zrádců, ale taková je holt historie. Vizuálně je seriál opravdu vyšperkovaný, autoři si působivě pohrávají s kamerou, o výpravě a kostýmech ani nemluvě. Stejně krásná je i hudba mistra britských seriálů, Johna Lunna. Jsem rád, že tak komplikovaný konflikt, jakým byla Válka růží, byl zpracován na tak vysoké úrovni. Obzvláště pro milovníky dějin je tato série učiněný poklad. ()

Galerie (285)

Zajímavosti (8)

  • Roku 1674 sa počas rekonštrukcie Tower našli dve detské kostry. Dnes sú uložené vo Westminsterskom opátstve, ale stále nie je potvrdené, či patria strateným princom. (HelenaGray)
  • Dalo by sa povedať, že David Oaks je dvojnásobný seriálový brat Maxa Ironsa. Kým v The White Queen stvárnil jeho brata Georga, v Borgiovcoch (2011) naopak vystupoval v úlohe syna Maxovho reálneho otca - Jeremyho Ironsa. (lilina133)
  • Aj napriek tomu, že po skončení prvej série mnoho fanúšikov čakalo pokračovanie, The White Queen sa druhej série nedočkalo. Podľa tvorcov to nikdy ani nebolo v pláne. (lilina133)

Reklama

Reklama