Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lino Ventura v roli francouzského vědce, který je v politicky složité době donucen "tiše" pracovat pro Rusy. V Británii, kde částečně vykonává svou původní profesi, je zatčen policií a obviněn ze špionáže pro KGB. Ví, že vyjít ze tmy do světla pravdy pro něj bude likvidační, stejně tak, jako být propuštěn bez procesu a očištěn od všech závažných obvinění. Jeho dny jsou sečteny, odkud a kdy přijde smrt...? (LiVentura)

(více)

Recenze (82)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Odjakživa tvrdím, že základem filmu je scénář, Mlčenlivý je ovšem vzácný případ, kdy režijní a herecké nasazení dokáže divy a z typicky béčkového námětu je schopné vykřesat velký příběh a silné drama. Lino Ventura se dostává do soukolí střetu tajných služeb východní a západní Evropy a stává se záhy štvancem ve vlastní zemi. Jeho paranoia dosahuje maxima, kdo ale počítá s nejhorším, bývá připraven na ledascos. A štěstí, jak známo, přeje připraveným. Mlčenlivý je temný napínavý film, u kterého rád zamhouřím oči nad zjevnými nedostatky scénáře. Ten mj. počítá s celou armádou špionů schopných zorganizovat atentát na počkání. Realita byla i v dobách nejhoršího vzepětí studené války naštěstí poněkud jiná. Zamhouřím oči i nad bezmála operetním odhalením padouchů a nakonec udělím hodnocení nejvyšší. Celkový dojem: 90 %. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura v jedný z mnoha rolí drsnýho, mlčenlivýho samotáře bojujícího proti přesile. Tyhle role mu prostě seděly jak šitý na míru. Když se k tomu přidá perfektní, místy až paranoidní atmosféra, tak tu máme zase jeden poctivej krimi-thriller ze starý školy. Ale 5 hvězd nedám, protože ve filmu byly i nějaký hluchý místa. 85% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lino Ventura otáčí hlavu ke svému rameni, ale tentokrát na něm nehledá motýla. Jeho krční páteř se musí namáhat víc, protože se ohlíží, kdo po něm jde.. S trefným anglickým názvem „Escape to Nowhere“ se vypráví především obrazem a nelze čekat, že se z osvědčené linie „osamocený muž hozen do oka hurikánu mocenských zájmů“ někam výrazněji uhne. Hodně to okysličuje hudba. Zatímco intenzitu finále zhutní Brahms, Goraguerův ústřední motiv dohání až k lítosti nad hlavním hrdinou. Mimochodem, jeho představitel se svými úspornými gesty nemohl být lepší volbou. Kdybyste na páteř jeho postav přiložili libelu, bublina mezi ryskami by se strachy nepohnula.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvotriedny pol storočia starý triler. Lino Ventura ako vedec pracujúci tajne pre východnú stranu barikády vie, že keď ho západní agenti neochránia (ako by mohli, že), tak ho KGB vyhrabe aj z piesku mexickej dediny. Respektíve oni tam budú ešte predtým, ako sa rozhodne, že sa tam ukryje. Jedinou vadou na kráse, či napínavosti a vysokom tempe, sú občasné náhody, ktoré hlavnej postave pomáhajú vždy včas utiecť a schovať sa. Hipisáci túžiaci po šoférovaní, prázdna dodávka a podobne. Ide ale skôr o kozmetické chyby. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pozeral som verziu s dabingom. V tomto smere mi však prišiel úvod trocha rozpačitý, keďže sa až do zadržania hlavnej postavy britskou políciou nedabuje. Neviem prečo to tak urobili. No ale postupne sa z toho stal veľmi dobrý, napínavý, paranoidný boj o holý život, kde Lino Ventura aj napriek svojej "málovravnej" postave predviedol to lepšie zo svojho hereckého repertoáru. Divák nemá čas si ani vydýchnuť, pritom hlavná postava dokáže prirásť k srdcu, takže o ňu prežijete aj strach a držíte palce, len nech to nejak ustojí. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Letadlo na samém počátku filmu je Iljušin Il-62. Jedná se o sovětský úzkotrupý dopravní proudový letoun s dlouhým doletem z první poloviny 60. let 20. století. Tento konkrétní s imatrikulací CCCP-86682 byl již sešrotován. (sator)
  • Aj keď sa jedná o špionážny film, hlavná postava nie je špiónom, čo bolo na svoju dobu nezvyčajné. (Sao Saoi)

Reklama

Reklama