Motýl na rameni
Motýľ na pleci
Francie, 1978, 95 min
Jacques DerayHudba:
Claude BollingObsah
Roland Fériaud (Lino Ventura) se vrací z dovolené u moře. Ubytuje se v malém hotelu, kde náhodou ve vedlejším pokoji nalézá bezvládné tělo. Krátce nato je unesen neznámými lidmi a převezen na stanici, kde je vyslechnut. Je mu ukázán malý cestovní kufřík, který nikdy neviděl. Celé vzniklé situaci nemůže stále porozumět. (LiVentura)
DaViD´82
McGuffin Royale.(2.6.2012)
LiVentura
Klasické krimidrama s Venturou. Ze slavné trilogie. Temné prostředí, jedinec vs. kdosi mocný, zdánlivá bezvýchodnost situace, Ventura byl jedním z mála herců, kterým podobné role slušely.(7.7.2010)
borsalino
Ponurá, strhující a nerozpletitelná noirovka, při jejímž sledování mi bylo dost úzko. Záhadné telefonáty, mrtvoly v pokojích, kufřík, objevující se a mizející postavy, Oni… ale kdo a proč? Abych dostal odpovědi na své otázky,zamáčkl jsem se ještě hlouběji do svého „filmového“ křesla. Při závěrečných scénách mě mrazilo… Vynikající snímek s neuvěřitelnou atmosférou.(7.2.2010)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 16.5.1986, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = OĽGA RÚFUSOVÁ (20.2.2011)(20.2.2011)
honajz
Výborný surrealistický film s prvky detektivky a hlavně výbornou filmařinou. Má to i super atmosféru...(3.5.2005)
Rosalinda
Bylo mi ctí zhlédnout tento vynikající Film. Ano, ano. Film s velkým "ef", nepřeklepla jsem se. Mistr Ventura je herec nevyčíslitelných kvalit a ve spojení s dalším "nevyčíslitelným mistrem", tentokrát na křesle režisérském, za doprovodu Clauda Bollinga snad nemohl vzniknout špatný film. Ale v tomto případě vzniklo mnohem víc, než jen dobrý film, tohle je dokonale hustá lahůdka s mrazivou polevou. Silně schizofrenní příběh lehce surrealisticky zabalený na pozadí krásně reálně zobrazené Barcelony, která mi udělala velkou radost. Zvláštní, zrovna tento týden jsem dočetla jednu Zafónovu knihu a vrhla se na další. Děj obou knih se odehrává v Barceloně, má skvělou až hmatatelnou atmosféru a dějou se tam věci, až se jeden naježí a je čím dál víc zmatenější a napjatější. A já se ježila při "Motýlovi" docela často a zmatená jsem doteďka. Příjemná změna byla vidět Paula Craucheta také v jiné poloze, než v rolích zabijáků, kriminálních živlů a podobné svoloči stojící na druhé straně barikády. Hodnoceno stroze číselně, můj zážitek je stoprocentní.(27.9.2011)
Snorlax
Lino Ventura, jak jsme byli zvyklí ho vídat, v dusném snímku, atmosféra by se dala krájet a začínáte se bát ve vlastním obýváku. Na takový snímek se hned tak nezapomíná.(25.4.2011)
PAGE
Určitě nejlepší film od Jacquese Deraye, který jsem zhlédl, myslím, že by se za něj nemusel styděl ani mistr Hitchcock. Opravdu skvělá atmosféra, napětí až do konce, skvělý Lino Ventura, co víc si přát.(26.12.2009)
vesper001
Složení tvůrců - režisérem počínaje, scénáristou pokračuje a obsazením konče - je splněným snem každého milovníka staré francouzské kriminální školy. A zápletka je neskutečná – a neskutečně zapletená. Tápala jsem jako slepý po strunách houslí, bála jsem se jako myš v labyrintu, podezřívala každého ze všeho a nemohla se dočkat rozuzlení. Bohužel, víc vám říct nemohu, můj motýl si myslí, že byste se na to měli radši podívat sami.(21.11.2011)
mdouglas
Prapodivná podivaná. Hodně znepokojující.Stejně tak jako Lino, coby Roland Fériaud nevěděl o co jde. Ničemu nerozuměl. Stejný pocit jsem z toho měl já, jakožto divák. Postavy mizející a následně znovu objevené, kdesi. Prapodivné telefonáty. Dotazy bez odpovědí. Totální zmatek a pocit naprostého ztracení, bezvýchodnosti situace. Strhující krimi noirovka. Neuvěřitelná atmosféra. Já osobně jsem spokojen nadmíru. Něco takového jsem nečekal. 95%(30.11.2011)