Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze zapomenutí se k divákům vrací drobný klenot, skvěle inscenovaná tragikomedie odehrávající se na vesnici. Zachycuje různorodou sestavu starých dědků, různě trávících podzim svého života. Někteří se baví pozorováním aut, jedoucích do nepřehledné zatáčky, jeden však trýznivě prožívá jak ponižující chudobu (důchod mu sotva stačí k pořízení nejzákladnějších potravin), tak zhrublé chování nejbližších. Tento pozoruhodný středometrážní snímek se opírá především o vynikající herecké ztvárnění, špičková sestava známých tváří dokonale souzní s rázovitými vesničany. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Master19 

všechny recenze uživatele

Nevím, co to bylo za verzi, ale ta co jsem viděl já trvala necelou hodinu. I tak ale stihla velmi silně zapůsobit. Naprostá bezmoc hlavního hrdiny, jemuž se mezi prsty ztrácí i poslední jistoty je tak hmatatelná, až mrazí. Po tomto filmu definitivně zařazuju Zdeňka Štěpánka mezi nejlepších pět československých herců všech dob! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Úplně skvělá záležitost s Hanťou, Marvanem, Tréglem, Štěpánkem. Staříci ve vesnici žijí svými problémy. Pro dnešní mládež zcela nepochopitelný film. Mě herectví těchto skutečných hvězd zcela dojalo. Taky mě zaujalo, že Václav Halama tam hraje řeckého emigranta, který se bojí psů. Řecko je přece plné divokých psů a nikdo se jich nebojí...Asi zapracovala železná opona a Gajer to nevěděl. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste spadl z jahody na záda." No co si to ten nový hostinský dovoluje - chtít jednu korunu za hraní kulečníku? Das ist ein Skandal! A těch skandálů tam bylo víc, jen mě prostě nudily či spíše prudily. Zejména neustálé pořvávání Štefky na hladovějícího zloděje vajec dědu Březinu bylo hodně protivné. Sázející se důchodci na návsi byli o něco lepší, ale za mě je tohle nuda, nuda, šeď, šeď. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

V rámci letošního boskovického festivalu (2015) se filmová větev věnovala osobnosti scénáristy Jiřího Křižana, resp. jeho tvorbě (je autorem scénářů k takovým filmům jako jsou Stíny horkého léta, Signum Laudis, nebo Je třeba zabít Sekala). Zašel jsem si hned první den na Horký vzduch, tedy Křižanův úplně první scénář, a rozhodně nelituji. Geniální ucho pro dialog, představení postav na malé ploše prostřednictvím každodenních banalit, živé postavy tancují v horkém líném vzduchu přesvědčivý tanec o život (tedy hlavně Štěpánkova postava, ta na konci doslova). Navíc rozhovor s farářem je to nejvtipnější, co jsem letos ve filmu slyšel :-) Samostatnou kapitolou je obsazení. Ohromný Štěpánek, dokonalý Marvan, typický přicmrndávač Trégl - není co dodat, není co vytknout. Středometrážní laskomina! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Štěpánek dokáže i navzdory vysokému věku hrát naprosto nezapomenutelně. Tento film je důkazem. Začátek je mdlý a nemá grády až do té chvíle, než Štěpánek vtrhne na scénu. Pak už lze jen s úžasem sledovat jeho boj o přežití. Když má někdo blbou snachu, vejminek se může stát peklem. Přesto si ale tchán se snachou nezůstanou nic dlužni, zvítězit může jen jeden...80% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Film šel po natočení rovnou do trezoru. Důvod byl ten, že tehdejší prezident Antonín Novotný si nechával pouštět všechny nově natočené filmy. Uprostřed tohoto filmu se náhle zvednul a se slovy, že se nenechá dále urážet, z projekce odešel. Dlouho se nevědělo proč. Bylo to kvůli scéně v hospodě, ve které visí reklamní kalendář se jménem živnostníka Antonína Novotného, který dodá vše, od nití až po ponožky. (Max Q.)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v českých obciach Dražice a Vinec. (dyfur)

Reklama

Reklama