Reklama

Reklama

Chudáček boháč

  • Itálie Un povero ricco (více)
všechny plakáty

Taliansky film vyzerá na prvý pohľad naozaj ako komerčná komédia o boháčovi, ktorý sa bojí chudoby a tak sa rozhodne, že sa na ňu duševne pripraví tým, že ju začne "trénovať". Pod zámienkou dôležitej obchodnej cesty odíde zo svojho prosperujúceho podniku a pokúša sa sám, bez prostriedkov a známostí prebíjať životom. Táto základná myšlienka poskytuje príležitosť na množstvo komických situácií a drobných dobrodružstiev, v ktorých vystupujú postavičky mestskej chudoby. Živia sa rozličnými spôsobmi a používajú rôzne finty na získavanie drobných prostriedkov na obživu. Film vás nepochybne pobaví i rozosmeje. Ale zároveň, celkom nebadane, odhalí zákulisie natupírovaného a vylešteného života Západu, nepreklenuteľné priepasti medzi jednotlivými vrstvami a vrstvičkami spoločnosti. Od tých najvyššie postavených, z ktorých pochádza aj hlavný hrdina, a od ktorých sa čím ďalej tým viac odkláňa, až po tie najnižšie, ku ktorým odchádza. Pravda, priepasti medzi ľuďmi nie sú iba finančné, ale aj citové a tie sú v úplne inej rovine. Existujú nezávisle od bohatstva hmotného, ba zdá sa, že sú tak trochu proti nemu. Zjednodušene by sa dalo povedať, že čím viac peňazí, tým menej citov a naopak. Všetky city akoby sa sústredili do jedného ohniska - do lásky k peniazom. A v tomto ohnisku aj zväčša zhoria ... Hlavné úlohy zveril režisér P. F. CAMPANILE autorovi scenára R. POZZETTOVI a O. MUTIOVEJ. (-m-) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou přesně ty komedie, které ve mně evokují okamžitě francouzské filmy a vůbec mi nebylo zatěžko představit si v hlavní roli "boháče" třeba Pierra Richarda, Noireta nebo by ho hravě zvládnul i Michel Galabru a jiní. Zábavné, milé, zkrátka stará škola, která se nikdy neokouká. A k tomu jako zákusek krásná Ornella Mutti, kdo by odolal? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ornella oblečená, milý dabing Československé televize studio Košice, a docela snesitelný Renato v roli, kde není zdaleka jenom outsiderem a nešikou, tak jak jej především známe (trochu ale jo, ale zase se u něj coby bufetáře zasmějete). ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií.. Jde o velice příjemnou komedii. Renato jako boháč, trpí utkvělou představou sebezavraždění, majíc veliké obavy z chudoby. Rozhodne se tedy okusit na vlastní kůži jaké je to být chudákem, kdyby zasáhla ekonomická krize. Ornella je v tomto případě takovým jeho průvodcem v tíživých situacích. A co si budeme povídat, nebyl by to Pozzeto, kterého by v celém příběhu neprovázely vtipné momenty a situace. Celý film doprovází velice zdařilý hudební motiv Silvia Ciprianiho. Zkrátka typická Italská komedie se vším, co k ní patří. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 7.2.1988 (R: ČST 2 - slovenský okruh = 25.6.1989), réžia slovenského znenia (ČST Košice 1987) = MARIÁN KLEIS ml. - Po NÁSTRAHÁCH VEĽKOMESTA ďalšia legendárna "pozzettovská" komédia, preslávená najmä scénou s vážením prsníkov. (30.5.2009) ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velmi lehká příjemná komedie s nádhernou Ornellou Muti ve které jsem si místo Pozzetta neustále představoval Pierre Richaarda. Hodně mě to připomínalo styl francouzských komedií. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Když se v roce 1982 objevila Ornella Muti po boku Paolo Villaggia ve snímku Bonnie a Clyde po italsku, sedlo jí to perfektně. O rok později se objevil tento snímek a tentokrát si s ní zahrál druhý klasik italské komedie Renato Pozzetto. Bohatý podnikatel se vydává za chudáka a bezdomovce. Scénář je jednoduchý a klasický, takže samozřejmě potká krásnou ženu a láska se pro něj dostává nad všechny peníze. Klasická komedie 80 let z italské produkce s typickými scénkami viz. "Tak doufám, že už se neprobudí. Tak to já naopak zas doufám, že se probudí". ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Nečakal som, že sa po toľkých rokoch objaví tento film aj s vynikajúcim pôvodným slovenským dabingom so Stanislavom Dančiakom. Ale stalo a ja mám z toho radosť. Výborný hudobný motív zahraný na harmonike. ()

cure 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna, keď spácha Renato Pozzetto ukážkovú sebevraždu je pre mňa kultovou záležitosťou.... a tá facka je tak excelentná, že by som aj bez dalších informácii vedel presne identifikovať taliansku produkciu. ()

Reklama

Reklama