Reklama

Reklama

Strážci

(festivalový název)
  • Izrael Shom'ray Ha'Saf (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentárna snímka The Gatekeepers prezentuje šokujúce odhalenia šiestich bývalých šéfov izraelskej kontrarozviedky Shin Bet, ktorí boli zodpovední za udržiavanie Izraela v bezpečí pred terorizmom. Títo muži vyjadrujú svoje obavy o budúcnosť Izraela ako demokratického a židovského štátu a odkrývajú rúško tajomstva nad okupáciou palestínskeho územia. (Sufferer)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (8)

pabelito 

všechny recenze uživatele

Základný matroš - šesť hovoriacich hláv v podobe šiestich šéfov hypertajnej izraelskej služby - bol mega. Ale chýbala tomu zručná ruka dramaturga, ktorý by ten dokument nejak usmernil. Pre absolútne nezainteresovaného diváka je to tým pádom dosť chaoticky podané. Navyše, absentuje aj nejaká jednoznačnejšia chronológia udalostí. Ideologický odkaz je jasný a ťažko sa voči nemu dá niečo namietať. V podobných prípadoch musí ísť objektivita aj v takýchto povedzme publicistických dokumentoch tak trochu bokom. Rozhodne sa to - napriek výhradám - oplatí vidieť. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TRAGÉDIE VŠECH DEBAT O BEZPEČNOSTI IZRAELE JE V TOM, ŽE SI NEUVĚDOMUJEME, ŽE SICE VYHRÁVÁME KAŽDOU BITVU, ALE PROHRÁVÁME VÁLKU."… /// Řiditelé služby všeobecné bezpečnosti Šabak - Ami Ayalon, Avi Dichter, Yuval Diskin, Carmi Gillon, Yaakov Peri a Avraham Shalom promluvili… Hodně dobovejch záběrů a komentářů k událostem, se kterejma měla Šin Bet co do činění. Taky o verbování, pachuti selhání či úvahy, co je či není etický. Politickej dokument se zajímavejma názorama na (nekonečnej) mírovej proces, u kterýho mě překvapilo hlavně ono (asi) věrný popsání reality. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju službu (tajnou), která se nebojí umlátit teroristy. 2.) Plánuju útok na Skalní dóm. 3.) Thx za titule ,,KarljaNippert“. /// PŘÍBĚH **** ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Úplne objektívne to byť nemôže, vzhľadom k tomu, že ide o výber špecifického a svojho času neobyčajne mocného okruhu ľudí. Tí sa však nesnažia akokoľvek relativizovať svoju vinu. Otvorene rozprávajú o svojich zlyhaniach a tým pádom ide o vzácnu a dôležitú výpoveď toho, ako moc korumpuje nie len utláčaných, ale aj utláčajúcich. 3,5* ()

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele

"Šin Bet" je izraelská kontrarozviedka, zameraná na boj s terorizmom. Od "Šesťdňovej vojny" v roku 1967 riadi väčšinu operácii v Palestíne. V tomto dokumente prezentujú svoj názor na celkové dianie, či spôsob vykonávania svojej práce niekoľkí vrchní predstavitelia, ktorí stáli na čele tejto organizácie. Samotný snímok bol nominovaný na udelenie Oscara za najlepší dokument. Dnes už "tuším" prečo. Celý scenár je poňatý názormi (aj keď vábivo prezentovanými), ktoré vedú k politickej mienke západnej mocnosti (USA), ktorá schvaľuje okupáciu Palestíny, či linčovanie tamojšieho národa, ako správnu ideu. Je to niečo obdobné, ako keď sa nejaký dement zaslúži o genocídu, prispieva k vojnovým konfliktom, no následne dostane Nobelovú cenu za mier. Presto všetko, absolútne neviem, ako mám tento počin vnímať. Lebo jeho protagonisti akoby sami od seba, odstupom času pochopili, že vojna je najhoršia voľba, ako dosiahnuť mier. Nič to však nemení na fakte, že im akosi uchádzajú dôvody a príčiny utláčaného národa, ktorý volí formu protestu tým najbizarnejším spôsobom - teda teroristickým útokom. Je to na "odpad" či 5 hviezd? Napriek tomu, že som zvolil prvú variantu, vzhliadnuť tento dokument odporúčam. ()

Galerie (9)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama