Reklama

Reklama

Olivovník

(festivalový název)
  • Velká Británie Zaytoun (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Izraelský režisér Riklis oživuje na plátne izraelsko-libanonský konflikt z roku 1982. Množstvo utečencov hlavne z oblasti Palestíny uteká do utečeneckého tábora postaveného v okolí Bejrútu. A práve sem je zasadený príbeh neobyčajného priateľstva 12-ročného palestínskeho bojovníka a izraelského vojaka, zostreleného tesne vedľa utečeneckého tábora Palestínčanov... (Acrobat)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (6)

legatio 

všechny recenze uživatele

Film se dělí na dvě části, kde ta první a delší je spíše napínavý útěk, druhá pak má vyvolat soucit s palestinským lidem. Jde také o to ukázat světu situaci palestinských uprchlíků, která se od doby, o které film pojednává, téměř vůbec nezměnila. Pouze se v uprchlických táborech vystřídala generace. Generace, která trpí ve vyhnanství kvůli tomu, že její předci se snažili zlikvidovat několikrát stát Izrael a hodně těžce narazili. Někdo by mohl namítat, že herecké výkony nejsou perfektní a některé situace trochu oku filmového fanouška nesedí, ale já osobně jsem byl nad očekávání spokojen. Skvěle zvládnuté hodnotím hlavně exteriéry, například když kluci na začátku probíhají ulicemi zničeného Bejrútu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Takový účelově vymyšlený příběh, kdy se potká palestinský chlapec se sestřeleným pilotem izraelské armády. Palestinec ho osvobodí, spolu prchají k izraelské hranici, navážou přátelství. Pilot chlapci pomůže dostat se k rodnému domu, který už před řadou let opustili. Příběh na mne působí vykonstruovaně, svoje protiválečné poselství bezesporu plní, ale myslím, že na točení těchto filmů už je dávno pozdě, měly být točeny před dvaceti lety. Jak i sám film naznačuje...Palestina už dávno zmizela z povrchu zemského. Nová židovská kultura smetla staré tradice a po původních obyvatelích zbyly jen trosky jejich domů. Zde mi to připomíná osud německých vesnic v Sudetech. Do Palestiny už není návratu, vše se změnilo. A to je hlavním poselstvím filmu. Riklisovy filmy Syrská nevěsta a Citronový sad mi přišly o něco zajímavější. 70% ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Izraelsko-libanonská válka v osmdesátých letech jako kulisa pro inteligentně působící agitku fiktivního příběhu o sestřeleném izraelském pilotovi, kterému ze zajetí až do Izraele pomůže malý palestinský chlapec z místního uprchlického tábora a naopak ten izraelský pilot pomůže tomu chlapci k domu v Izraeli odkud byla vyhnána rodina tohoto chlapce. Na mne moc sluníčkové melodrama, které se mi po všech těch protiteroristických a válečných filmech z oblasti Blízkého východu zdá tak nějak uměle naroubované. Preferuji něco černobílejšího: my hodní, oni zlí. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem se trochu obával zbytečně přepálené stopáže (zlí jazykové...) a také toho, že se údajně jedná o slabší Riklisův film. Naštěstí to pravda není, i když přítomnost S. Dorffa asi není úplně největší devizou snímku, tak příběh mi připadal v rámci možností celkem autentický a dost mě potěšily velmi dobře fungující reálie tamního světa (a doby). ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Můj dojem z filmu: Všechno tam jakože je - nějaké to napětí, dojemný příběh, společensky závažné téma (problém palestinských uprchlíků a izraelsko-palestinská realita obecně, libanonská občanská válka...), dobré herecké výkony atd. Bohužel to ale působilo celé tak nepřirozeně naroubované, dělané hodně na efekt a "po americku". Autenticitě trochu ubralo obsazení amerického herce do role izraelského vojáka (což prostě bylo slyšet). V kontextu filmů Erana Riklise, které patří v izraelské tvorbě k mým nejoblíbenějším, jde spíš o průměrný film. Přesto nechci úplně odrazovat od jeho zhlédnutí, myslím, že konec konců silné momenty tam jsou a má tak co dát. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Natáčalo sa v apríli 2012 po celom Izraeli. (MikaelSVK)
  • Slovo "zaytoun" je arabský výraz pre "olivy", ktoré so sebou vo filme nesie Fahed (Abdallah El Akal). (odmocnina)

Reklama

Reklama