Návštěva z vesmíru

USA, 1953, 81 min

Jack Arnold

Henry Mancini

Rozpočet $800,000(20.8.2009)

Film který je typickým příkladem scifi snímků s padesátých let, které formu jakési ho podobenství vyjadřují obavy amerického obyvatelstva z komunistického útoku. Podobně jako třeba ve Válce světů z roku 1953. Avšak Arnoldovi "Vetřelci z Marsu" nepřicházejí se zlými úmysly. V tomto filmu se na rozdíl od většiny produkce tohoto žánru bojí vlastně jen ti, kdo se bát nechtějí. Ve filmu, je jako přetvářen obraz tedy jaké-si podobenství o studené válce: kde obraz agresivního Sovětského svazu, který v Americe za časů studené války byl zdrojem atmosféry nejistoty, tvořící proto základ vlny všemožných scifi filmů pojednávajících právě o tomto nebezpečí v podobě ohrožení zvenčí. Ve většině filmů tohoto žánru viděl jsem jich zatím tak zhruba deset (tento, Things to Come, Incredible Shrinking Man, Válku světů, Ufo útočí, klasiky klasik Invasion of the Body Snatchers, Incredible Shrinking Man, a Netvora z Černé laguny ), stejně nakonec čestní a spravedliví vítězí nad vetřelci.(11.5.2007)

Vlastně ne tak špatný film o invazi mimozemšťanů trochu jinak (hlavně nikoli stupidní - ostatně, napsal to Ray Bradbury). Nadchnul úplným začátkem, otrávil prostředkem o ničem a zneklidnil ke konci. Zpětně nahlíženo, nebyl to ztracený čas a myšlenka nechyběla.(9.4.2012)

• JohnnyD

Začína sa to skvelo. V prvých sekundách už vidíme vesmírnu loď, v šiestej minúte sa nám v plnej kráse objaví emzák. Lenže potom sa niečo stane. Film upadne do bľabotania, mimozemšťania zmiznú alebo nadobudnú body-snatcher podobu a výsledok je rutina s mizerným dejom. V týchto okamihoch potešia len občasné patetické hlášky (skvelá bodka za filmom), ešte patetickejšie herecké výkony a skvelá béčková hudba. Inak je to veľká škoda. No už za dva roky si Universal napravil povesť s brilantným This Island Earth!(18.7.2011)

Sice tu tento film byl dříve než lupiči těl, ale na rozdíl od nich, jsem ani vteřinu necítil strach nebo alespoň napětí. Příjemné padesátkové sci-fíčko, nic víc. Malé městečko, mimozemšťani, policie, hlavní hrdina, kterému nikdo nevěří. Tahle tématika mě nikdy neomrzí. 63%(6.10.2010)

V 50 letech vznikalo plno sci-fi a hororů. Některé se staly megaúspěšné. A na některé se lehce zapomělo, tak jako ICFOS. Tenhle film má sice slabej scénář a je docela úsměvnej. Ale zachraňujít to poměrně vydařené efekty. Naopak co film trochu sráží je přece jenom málo scén s emzákama. Ale Arnold si jako vždy skvěle poradil. Filmu dávám o něco víc protože nedávno jsem viděl o něco horší scíko This island earth, který mě neuvěřitelně zklamalo takže jsem od tohohle taky moc nečekal.(15.7.2010)

• danecek24

11. Zlatý Glóbus za rok 1953 - cena (1) - *Objev roku (herečka) - Barbara Rush(19.1.2009)

Na zem spadne vesmírná loď s mimozemšťany, kteří vypadají jak velké olihně, a berou na sebe podoby lidí z města, aby si mohli nerušeně opravit svou loď. Nijak zvláště velkolepé, žádné UFO útočí!. Ale stejnak je to celkem parádní podívaná.(15.5.2006)

Toto inteligentní scífko představilo mimozemšťany beroucí na sebe podobu občanů malého městečka o tři roky dříve, nežli klasika Invasion of the Body Snatchers. Zajímavě a originálně reflektuje obavy američanů v padesátých letech z plíživého převzetí moci nepřáteli (Rusy / komunisty).(6.5.2007)

Prvotina později velmi slavného režiséra sci-fi filmů Jacka Arnolda. Na začátečníka velmi slušný výkon, pokud pomineme přílišné lpění na studiových scénách a místy stále prkenné herectví. Dějově se film liší od podobné produkce té doby právě jiným pojetím mimozemské návštěvy na Zemi. Autorem předlohy i scénáře je Ray Bradbury.(26.4.2011)

Velmi povedený debut Jacka Arnolda, známého hlavně pozdějšími klasickými sci-fi Tarantula a Skvělý zmenšující se muž. Už od začátku, kdy vidíme padat ohnivou kouli za zvuků velmi pamětné znělky, je vidět, že film je jako stvořený pro fanoušky sci-fi snímků padesátých let. Proč jsem ale přes to všechno dal tři hvězdy? Je to kvůli o dva roky staršímu Dni, kdy se zastavila země, který předává dané téma daleko sympatičtěji. Ale v žádném případě nechci házet špínu na tenhle dobrý snímek. Sám jsem se pěkně bavil a pouštní prostředí, ve kterém se Návštěva z vesmíru odehrává, se mi velmi zamlouvalo. Mám rád filmy z pouště. Doporučuji, nemá daleko ke čtyřem hvězdám.(14.4.2012)

• ArdathBay

Fantastický snímek s všemožnými klišé a nezajímavým příběhem z pera geniálního Raye Bradburyho. Nevím, kde se stala chyba, ale výsledkem je zapomenutelný film s ani jednou zapamatováníhodnou scénou. Myslím, že Rayovi se to také nelíbilo. Film je však nutno pochválit po technické stránce - obraz je výborně vyčištěn. Kdyby bylo o staré české filmy staráno obdobným způsobem...(29.12.2008)

Jeden z mála SF 50. let, kde jsou větším nebezpečím lidé než mimozemšťani. Ale kvalit Dne, kdy se zastavila země nebo Invaze uchvatitelů těl to bohužel nedosahuje.(19.12.2010)

Sledovat hvězdy se od premiéry tohoto filmu stalo poselstvím předáváným i nadále dalšími sci-fi snímky.(28.10.2011)

Nevidel som v 3D, takže ťažko vôbec hodnotiť. Toto je prvé sci-fi odohrávajúce sa v púšti, predstavuje pohľady z očí príšery a má v rámci žánru inovatívny dej, avšak toto všetko sa z hľadiska zábavy pri sledovaní nijak nezúžitkuje, naopak tieto dobové novinky dnes chutia prevarené klyšé. Samozrejme toto je béčko so všetkým, čo k tomu patrí a v 3D kine s dvoma projektormi by som si ho nenechal ujsť.(8.10.2010)